Joe Biden Trump legbotrányosabb rendeleteinek felszámolásával kezdte az elnökségét

Fehér Buda 2021-01-21 09:05:55
Az USA 46. elnöke abban a pillanatban munkához látott, hogy átlépte a Fehér Ház küszöbét.

Joe Biden rendeletek hadával kezdte meg a munkáját, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke 17 rendeletet írt alá a ciklusa legelső óráiban. A rendeletek többségével a frissen beiktatott elnök az elődje, Donald Trump legviharosabb lépéseit vonta vissza, így például megsemmisült az a döntés is, amelynek értelmében az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből. De Biden olyan rendeleteket is aláírt, amivel a koronavírus-járvány súlyosságán próbálnak majd enyhíteni, de még a bevándorlók számára kedvező törvényjavaslatok is a keze alá kerültek az Ovális Irodában.

Biden eltörölte Trump azon döntését is, amely megtiltotta az országba utazást az olyan országok lakóinak, ahol a lakosság többsége muszlim. Trump egyik legelső húzása volt az, hogy megtiltotta a belépést az országa a muszlim vallásúak számára, amellyel rögtön hatalmas port kavart, sokan pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az előző elnök rasszista indítatásból hozta meg a döntését. De Biden felszámolta azt az országos vészhelyzetre támaszkodó döntést is, amely lehetővé tette a déli határ mentén felépített vasfal finanszírozását. 

Fotó: The White House

Nem maradtak ki a rendeletekből azok a döntések sem, amelyek a múlt év Black Lives Matter tüntetéseinek a nyomán alakultak ki. Biden ugyanis elrendelte, hogy a szövetségi hivatalok vizsgálják ki, hogy a dolgozóikat éri-e negatív megkülönböztetés, ha igen, akkor ezeknek a hivataloknak 200 napja van arra, hogy kidolgozzanak egy tervet, amivel felzárkóztatnák az eddig elnyomott munkatársakat.

A 46. elnök több olyan döntést is hozott, amellyel közvetlenül a környezetvédelmet támogatja az országban. Ilyen az, ami kimondja, hogy az USA újból csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez, de Biden leállítottak a Keystone XL csővezeték kiépítését is. A csövek lefektetése még a Trump-kormány ötlete volt, az építkezés azonban természetvédelmi területeken zajlott, súlyos kárt okozva ezzel a környezetnek.

Az egyébként nem rendkívüli, hogy az újonnan beiktatott elnök rendeletekkel kezdi meg a munkáját, hagyományosan minden elnök ezzel kezd, hogy megmtuassa az USA-nak, hogy munkába állt. Biden rendeleteinek száma azonban eléggé meglepő lehet, az Guardian elemzője szerint az elnök ezzel azt akarja megmutatni, hogy az elődjeivel szemben erősebben küzd majd a koronavírus-járvány ellen, valamint azt, hogy minél előbb tovább akarja léptetni az országot a Trump érából.

A demokrata párt a tegnapi elnöki beiktatás mellett több dolog miatt is ünnepelhetett. Beiktatták például Kamala Harris-t is, aki így az Egyesült Államok történetének első női alelnöke lett. De feleskedték a nemrég Georgiában kongresszusi székeket szerző két demokrata szenátort is, így a demokraták többségre tettek szert az amerikai kongresszusban. Az újonnan alakult szenátus legelső nagyobb feladata Trump impeachment-tárgyalása lesz, ahhoz, hogy az elnököt ténylegesen elítéljék, 2/3-os többségre lesz szüksége a demokratáknak.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.