Hivatalosan már nem létezik az órás szakma, de egy szombathelyi férfi még állja a sarat

ugytudjuk.hu 2020-03-15 10:45:00
Szovjet kakukkos órát javítani, az kakukk!

Egyre kevesebb a régi kihívás az órás szakmában, ami alaposan átalakult. Sokan abba hagyták, a szerkezetekkel együtt kikoptak, vagy nyugdíjba mentek. Igazi javító mester már csak mutatóba akad.

Falusi László szombathelyi órás azon kevesek egyike, aki még ma is állja a sarat. Pedig csaknem 50 éve nyüvi az ipart, ez idő alatt szinte mindent megtapasztalt, amit egy órás megtapasztalhat. Azt ő is látja, hogy az órák funkciója alaposan megváltozott. Régen nélkülözhetetlen kelléke volt a hétköznapoknak, manapság meg leginkább dísz, vagy státusszimbólum. Mint megjegyzi, az elegáns Doxa aranyórák voltak egykor a piramisok, ma azonban jóval drágább időmérők is akadnak. Sőt! Vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten a celebekre szakosodtak, nekik gyártják az egyedi darabokat. A pontos időt legtöbben már az okostelefonról olvassák le és megbámulják azt a fiatalt, akinek a kezén órát látnak.

„A kezdetekhez képest több mint átalakult a szakma; ma már kevés a mechanikus szerkezetű óra, pedig azok javítása igazi kihívás jelent", mondja László, aki anno a Műszeripari Javító Szövetkezet Köztársaság téri műhelyben kezdte el a szakma fogásainak elsajátítását. „Azok nagy idők voltak! Nem ritkán 24 órában dolgoztunk, mert a páncélszekrényben ezrével,  halmokban álltak az elromlott időmérők. Hogy lerövidítsük az átlag 5-6 hét javítási átfutási időt, munka után otthon dolgoztunk, sokszor hajnalig. Így a reggeli kezdéskor volt némi előnyünk" Kanyar az órás történetében, hogy bár szombathelyi a mai napig, munkahelye már régóta Körmend. Ahol az Olcsai téri órásüzlet tulajdonosaként ismerik városszerte.

„A 70-es és 80-as években tizenhat órás működött a közös szombathelyi javítóműhelyben. Ez volt a mechanikus órák fénykora, öröm volt ezekkel bánni. A mechanikus óra olyan, mint egy jó regény: gördülékeny, átgondolt és a cselekmény minden szála míves. Mára azonban teljesen megváltozott a helyzet. A kvarcórák elterjedésével átalakult a munka, legtöbbször elem, vagy óraszíj cserére van igény. Mint annyi más szakma, ez is leértékelődött, átalakult. Nagy ritkán azért hoznak svájci szerkezetű órákat, de ez nem jellemző, hiszen borsos az áruk, a többség nem engedheti meg magának", mondja.

Pedig a svájci óra manapság is vezető márkának számít a piacon. A mester kedvét leginkább az dobja fel, ha olykor felbukkan egy-egy szovjet falióra, vagy kakukkos-óra. Idős emberek hoznak ilyen szerkezeteket. Vagy azok, akik örököltek, vagy hagyatékból szerezték, netán éppen a zsibin fogták ki. Az eredeti tulajok megjavíttatják, mert ragaszkodnak hozzá, a többiek pedig üzletet látnak benne. „Vannak értékes darabok, az biztos, láttam jó pár ilyet. Árakat nem mondok, minek borzolni a kedélyeket... De azért milliomos senki sem lett az órás hobbijából".

Falusi László 1985 óta dolgozik magánvállalkozóként. Néhány évig a szövetkezet keretein belül működtette az Olcsai téri üzletet, 1988-ban azonban megvásárolta a helyiséget.

Az elmúlt harminc évben sokan megismerték, népszerű embernek számít. Többen beugranak kis műhelyébe csak úgy, beszélgetni a világ dolgairól. Felesége körmendi, így a családi kapcsolatokat illetően is van kötődése a városhoz. Mint mondja, addig csinálja, amíg tudja. Jobbára szervizmunkái vannak, meg  kulcsmásolások, de ezek rutinszerű feladatok. 

„Egy órás szakembert hallottam a rádióban, aki azt mondta, hogy hivatalosan nem is létezik már a szakmánk, nem tanítják. Amerikában már 60 éve így van. Ő maga egyébként korábban ismert tanító volt, igazi mestere az órásságnak. Úgy vagyok ezzel, hogy most már ki kell tartani, közel a nyugdíj". 

Szólj hozzá!

Öt perc alatt fordított kétgólos hátrányból és bajnok a Manchester City

Elképesztő izgalmak a Premier League utolsó fordulójában.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Forma-1: Verstappen húzta be az utóbbi évek legizgalmasabb Spanyol Nagydíját

A holland címvédő legnagyobb riválisa, Charles Leclerc nem tudta befejezni a versenyt.

Majomhimlő gyanúja miatt vittek kórházba egy bécsi férfit

Enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Hétvégén is intézhetők a lejárt személyi okmányok

Extra nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

A gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét az ukránok

Az AN-225-ösből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Kiélezett csatában nyert a Körmend

Oroszlányba látogattak a körmendiek.

Gruevszki kilenc évet kapott, mert elrendelte riválisa ingatlanának lerombolását

Orbán Viktor szövetségese azonban Budapesten élvezi a menedékjogot.

Balassa Péter: Mostohagyerekként bántak Szombathellyel, csupán azért, mert ellenzéki vezetésű

A Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselője szerint az Unióból való esetleges kilépés már közbeszéd tárgya Magyarországon.

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.