Nem használhatja Győr nevét a győri piacosok érdekképviseleti szervezete

Pintér Bence 2019-11-25 16:43:00
Összefognának a győri kofák az érdekeik védelmében, de az önkormányzat gáncsolni látszik a folyamatot: a piacosok és a szövetségüket szervező képviselő nem adják fel.

Megújult a győri vásárcsarnok, a piacosok és a vásárlók is birtokba vették a csinos épületet és a parkolóházat az elmúlt héten. Nem minden megy azonban egyelőre zökkenőmentesen: a piacon árulókkal beszélgetve kiderül, hogy akadnak problémák, főleg a vásárcsarnokot üzemeltető Győr-Szol és a bérlők közötti kommunikációban.

Példa erre az, hogy az utcafrontra is nyíló helyiséget bérlő büfésekkel például állítólag több ízben közölték, hogy semmit nem ragaszthatnak ki a Tesco és a csarnok közötti, felújított térre nyíló ajtókra és ablakokra – ez azonban felveti a kérdést, hogy akkor hogyan tájékoztassák a kintről érkező vásárlókat akár csak arról, hogy öt méteres körben nem szabad dohányozni. A csarnokon kívül ruhákat és egyéb dolgokat árulóknál pedig probléma, hogy a parkolóház és a csarnok között nekik kialakított részen elég nagy a huzat.

Ugyanígy surlódást okoz még jelenleg a nyitvatartás kérdése, ez tipikusan egy olyan pont, ahol eltérnek az épületben helyiséget bérlők, és például az őstermelők érdekei. Előfordulhat ugyanis, hogy a vásárcsarnok ugyan négyig nyitva van, de aki belép, azt már nagyrészt üres sorok fogadják például egy keddi nap délutánján.

Az ezekhez hasonló, nagyrészt könnyen orvosolható surlódások megoldására – úgy egymás között, mint a piacosok és a szolgáltató között – jönne létre most egy érdekvédelmi szervezet, a Győri Kofa Érdekvédelmi Szövetség, amit az Összefogás Győrért független önkormányzati képviselője és elnöke, Balla Jenő álmodott meg.

Balla szerint az érdekvédelem és a különféle viták közös megoldása mellett alapvető cél, hogy visszataláljanak a győriek a diszkontokból, nagyáruházakból a piacra.

A szövetségben jelenleg minden területről (tehát a nagyobb zöldségesek, őstermelők, ruhaárusok, hentesek, büfések, stb.) vannak emberek, és a cél az, hogy a szervezet bejegyzése után bővítség a tagok körét.

A bejegyzés alatt álló Kofaszövetség előtt azonban egyelőre egy komoly akadály tornyosul:

a szervezet nem kapta meg ugyanis az engedélyt a „Győr” néve használatára a polgármesteri hivataltól.

Ezt ugyanis Győrben a polgármesternek kell engedélyeznie, illetve jelen helyzetben nyilván az alpolgármesternek. Arról nem szól a vonatkozó  rendelet, hogy ezt miért utasíthathják vissza, csak arról, hogy azért vonhatják meg később, ha az „Győr város vagy az önkormányzat jóhírnevét, önkormányzat méltányolható gazdasági vagy egyéb jogos érdekét, vagy a közízlést vagy közerkölcsöt” sérti. Ezek közül első ránézésre egyik sem áll fent a Kofaszövetség esetében, ezért a döntésről megkérdeztük az önkormányzatot.

Egy korábbi, névhasználattal kapcsolatos vitás esetről az Alternatíva számolt be: 2009-ben a Népszava által indítiott Győri Tükör nevű lapnak kellett azért nevet változtatnia, mert nem kérvényezte ezt a polgármestertől, Borkai Zsolttól. A döntés azért is érdekes, mert idén tavasszal mind Balla másik szervezete, az Összefogás Győrért, mind Kovács László volt jobbikos képviselő szervezete, a Civilek Győrért megkapta névhasználati engedélyt a polgármestertől – pedig a két eset annyiból mindenképpen kényesebb, hogy ez a két szervezet indult a választáson.

Az élet azonban nem áll meg: Balla Jenő kérdésünkre elmondta, hogy tovább folyik a szervezés, más névvel be fogják adni a kérelmet, Győr helyett a város latin neve, Arrabona fog benne szerepelni: ahhoz nem kell engedély.

Szólj hozzá!

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.

Már szállítja az ígért orosz gázt Magyarországra a Gazprom

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg lehetetlen beszerezni elég gázt, ha kihagyjuk az oroszokat.

Levették a lélegeztetőgépről Salman Rushdie-t

Az írót pénteken támadták meg New Yorkban.