Nem használhatja Győr nevét a győri piacosok érdekképviseleti szervezete

Pintér Bence 2019-11-25 16:43:00
Összefognának a győri kofák az érdekeik védelmében, de az önkormányzat gáncsolni látszik a folyamatot: a piacosok és a szövetségüket szervező képviselő nem adják fel.

Megújult a győri vásárcsarnok, a piacosok és a vásárlók is birtokba vették a csinos épületet és a parkolóházat az elmúlt héten. Nem minden megy azonban egyelőre zökkenőmentesen: a piacon árulókkal beszélgetve kiderül, hogy akadnak problémák, főleg a vásárcsarnokot üzemeltető Győr-Szol és a bérlők közötti kommunikációban.

Példa erre az, hogy az utcafrontra is nyíló helyiséget bérlő büfésekkel például állítólag több ízben közölték, hogy semmit nem ragaszthatnak ki a Tesco és a csarnok közötti, felújított térre nyíló ajtókra és ablakokra – ez azonban felveti a kérdést, hogy akkor hogyan tájékoztassák a kintről érkező vásárlókat akár csak arról, hogy öt méteres körben nem szabad dohányozni. A csarnokon kívül ruhákat és egyéb dolgokat árulóknál pedig probléma, hogy a parkolóház és a csarnok között nekik kialakított részen elég nagy a huzat.

Ugyanígy surlódást okoz még jelenleg a nyitvatartás kérdése, ez tipikusan egy olyan pont, ahol eltérnek az épületben helyiséget bérlők, és például az őstermelők érdekei. Előfordulhat ugyanis, hogy a vásárcsarnok ugyan négyig nyitva van, de aki belép, azt már nagyrészt üres sorok fogadják például egy keddi nap délutánján.

Az ezekhez hasonló, nagyrészt könnyen orvosolható surlódások megoldására – úgy egymás között, mint a piacosok és a szolgáltató között – jönne létre most egy érdekvédelmi szervezet, a Győri Kofa Érdekvédelmi Szövetség, amit az Összefogás Győrért független önkormányzati képviselője és elnöke, Balla Jenő álmodott meg.

Balla szerint az érdekvédelem és a különféle viták közös megoldása mellett alapvető cél, hogy visszataláljanak a győriek a diszkontokból, nagyáruházakból a piacra.

A szövetségben jelenleg minden területről (tehát a nagyobb zöldségesek, őstermelők, ruhaárusok, hentesek, büfések, stb.) vannak emberek, és a cél az, hogy a szervezet bejegyzése után bővítség a tagok körét.

A bejegyzés alatt álló Kofaszövetség előtt azonban egyelőre egy komoly akadály tornyosul:

a szervezet nem kapta meg ugyanis az engedélyt a „Győr” néve használatára a polgármesteri hivataltól.

Ezt ugyanis Győrben a polgármesternek kell engedélyeznie, illetve jelen helyzetben nyilván az alpolgármesternek. Arról nem szól a vonatkozó  rendelet, hogy ezt miért utasíthathják vissza, csak arról, hogy azért vonhatják meg később, ha az „Győr város vagy az önkormányzat jóhírnevét, önkormányzat méltányolható gazdasági vagy egyéb jogos érdekét, vagy a közízlést vagy közerkölcsöt” sérti. Ezek közül első ránézésre egyik sem áll fent a Kofaszövetség esetében, ezért a döntésről megkérdeztük az önkormányzatot.

Egy korábbi, névhasználattal kapcsolatos vitás esetről az Alternatíva számolt be: 2009-ben a Népszava által indítiott Győri Tükör nevű lapnak kellett azért nevet változtatnia, mert nem kérvényezte ezt a polgármestertől, Borkai Zsolttól. A döntés azért is érdekes, mert idén tavasszal mind Balla másik szervezete, az Összefogás Győrért, mind Kovács László volt jobbikos képviselő szervezete, a Civilek Győrért megkapta névhasználati engedélyt a polgármestertől – pedig a két eset annyiból mindenképpen kényesebb, hogy ez a két szervezet indult a választáson.

Az élet azonban nem áll meg: Balla Jenő kérdésünkre elmondta, hogy tovább folyik a szervezés, más névvel be fogják adni a kérelmet, Győr helyett a város latin neve, Arrabona fog benne szerepelni: ahhoz nem kell engedély.

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Győri egyetem: Hatékonyak a járványügyi intézkedéseink

Az győri egyetem Ugytudjuk.hu kérdésére közölt adatai szerint 13 ezer hallgató közül csak 11 van karanténban, és kettejüknek van pozitív tesztje. Több forrás szerint azonban októberben már az egyetem vezetésében is voltak megbetegedések.