Nem használhatja Győr nevét a győri piacosok érdekképviseleti szervezete

Pintér Bence 2019-11-25 16:43:00
Összefognának a győri kofák az érdekeik védelmében, de az önkormányzat gáncsolni látszik a folyamatot: a piacosok és a szövetségüket szervező képviselő nem adják fel.

Megújult a győri vásárcsarnok, a piacosok és a vásárlók is birtokba vették a csinos épületet és a parkolóházat az elmúlt héten. Nem minden megy azonban egyelőre zökkenőmentesen: a piacon árulókkal beszélgetve kiderül, hogy akadnak problémák, főleg a vásárcsarnokot üzemeltető Győr-Szol és a bérlők közötti kommunikációban.

Példa erre az, hogy az utcafrontra is nyíló helyiséget bérlő büfésekkel például állítólag több ízben közölték, hogy semmit nem ragaszthatnak ki a Tesco és a csarnok közötti, felújított térre nyíló ajtókra és ablakokra – ez azonban felveti a kérdést, hogy akkor hogyan tájékoztassák a kintről érkező vásárlókat akár csak arról, hogy öt méteres körben nem szabad dohányozni. A csarnokon kívül ruhákat és egyéb dolgokat árulóknál pedig probléma, hogy a parkolóház és a csarnok között nekik kialakított részen elég nagy a huzat.

Ugyanígy surlódást okoz még jelenleg a nyitvatartás kérdése, ez tipikusan egy olyan pont, ahol eltérnek az épületben helyiséget bérlők, és például az őstermelők érdekei. Előfordulhat ugyanis, hogy a vásárcsarnok ugyan négyig nyitva van, de aki belép, azt már nagyrészt üres sorok fogadják például egy keddi nap délutánján.

Az ezekhez hasonló, nagyrészt könnyen orvosolható surlódások megoldására – úgy egymás között, mint a piacosok és a szolgáltató között – jönne létre most egy érdekvédelmi szervezet, a Győri Kofa Érdekvédelmi Szövetség, amit az Összefogás Győrért független önkormányzati képviselője és elnöke, Balla Jenő álmodott meg.

Balla szerint az érdekvédelem és a különféle viták közös megoldása mellett alapvető cél, hogy visszataláljanak a győriek a diszkontokból, nagyáruházakból a piacra.

A szövetségben jelenleg minden területről (tehát a nagyobb zöldségesek, őstermelők, ruhaárusok, hentesek, büfések, stb.) vannak emberek, és a cél az, hogy a szervezet bejegyzése után bővítség a tagok körét.

A bejegyzés alatt álló Kofaszövetség előtt azonban egyelőre egy komoly akadály tornyosul:

a szervezet nem kapta meg ugyanis az engedélyt a „Győr” néve használatára a polgármesteri hivataltól.

Ezt ugyanis Győrben a polgármesternek kell engedélyeznie, illetve jelen helyzetben nyilván az alpolgármesternek. Arról nem szól a vonatkozó  rendelet, hogy ezt miért utasíthathják vissza, csak arról, hogy azért vonhatják meg később, ha az „Győr város vagy az önkormányzat jóhírnevét, önkormányzat méltányolható gazdasági vagy egyéb jogos érdekét, vagy a közízlést vagy közerkölcsöt” sérti. Ezek közül első ránézésre egyik sem áll fent a Kofaszövetség esetében, ezért a döntésről megkérdeztük az önkormányzatot.

Egy korábbi, névhasználattal kapcsolatos vitás esetről az Alternatíva számolt be: 2009-ben a Népszava által indítiott Győri Tükör nevű lapnak kellett azért nevet változtatnia, mert nem kérvényezte ezt a polgármestertől, Borkai Zsolttól. A döntés azért is érdekes, mert idén tavasszal mind Balla másik szervezete, az Összefogás Győrért, mind Kovács László volt jobbikos képviselő szervezete, a Civilek Győrért megkapta névhasználati engedélyt a polgármestertől – pedig a két eset annyiból mindenképpen kényesebb, hogy ez a két szervezet indult a választáson.

Az élet azonban nem áll meg: Balla Jenő kérdésünkre elmondta, hogy tovább folyik a szervezés, más névvel be fogják adni a kérelmet, Győr helyett a város latin neve, Arrabona fog benne szerepelni: ahhoz nem kell engedély.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.