Nem használhatja Győr nevét a győri piacosok érdekképviseleti szervezete

Pintér Bence 2019-11-25 16:43:00
Összefognának a győri kofák az érdekeik védelmében, de az önkormányzat gáncsolni látszik a folyamatot: a piacosok és a szövetségüket szervező képviselő nem adják fel.

Megújult a győri vásárcsarnok, a piacosok és a vásárlók is birtokba vették a csinos épületet és a parkolóházat az elmúlt héten. Nem minden megy azonban egyelőre zökkenőmentesen: a piacon árulókkal beszélgetve kiderül, hogy akadnak problémák, főleg a vásárcsarnokot üzemeltető Győr-Szol és a bérlők közötti kommunikációban.

Példa erre az, hogy az utcafrontra is nyíló helyiséget bérlő büfésekkel például állítólag több ízben közölték, hogy semmit nem ragaszthatnak ki a Tesco és a csarnok közötti, felújított térre nyíló ajtókra és ablakokra – ez azonban felveti a kérdést, hogy akkor hogyan tájékoztassák a kintről érkező vásárlókat akár csak arról, hogy öt méteres körben nem szabad dohányozni. A csarnokon kívül ruhákat és egyéb dolgokat árulóknál pedig probléma, hogy a parkolóház és a csarnok között nekik kialakított részen elég nagy a huzat.

Ugyanígy surlódást okoz még jelenleg a nyitvatartás kérdése, ez tipikusan egy olyan pont, ahol eltérnek az épületben helyiséget bérlők, és például az őstermelők érdekei. Előfordulhat ugyanis, hogy a vásárcsarnok ugyan négyig nyitva van, de aki belép, azt már nagyrészt üres sorok fogadják például egy keddi nap délutánján.

Az ezekhez hasonló, nagyrészt könnyen orvosolható surlódások megoldására – úgy egymás között, mint a piacosok és a szolgáltató között – jönne létre most egy érdekvédelmi szervezet, a Győri Kofa Érdekvédelmi Szövetség, amit az Összefogás Győrért független önkormányzati képviselője és elnöke, Balla Jenő álmodott meg.

Balla szerint az érdekvédelem és a különféle viták közös megoldása mellett alapvető cél, hogy visszataláljanak a győriek a diszkontokból, nagyáruházakból a piacra.

A szövetségben jelenleg minden területről (tehát a nagyobb zöldségesek, őstermelők, ruhaárusok, hentesek, büfések, stb.) vannak emberek, és a cél az, hogy a szervezet bejegyzése után bővítség a tagok körét.

A bejegyzés alatt álló Kofaszövetség előtt azonban egyelőre egy komoly akadály tornyosul:

a szervezet nem kapta meg ugyanis az engedélyt a „Győr” néve használatára a polgármesteri hivataltól.

Ezt ugyanis Győrben a polgármesternek kell engedélyeznie, illetve jelen helyzetben nyilván az alpolgármesternek. Arról nem szól a vonatkozó  rendelet, hogy ezt miért utasíthathják vissza, csak arról, hogy azért vonhatják meg később, ha az „Győr város vagy az önkormányzat jóhírnevét, önkormányzat méltányolható gazdasági vagy egyéb jogos érdekét, vagy a közízlést vagy közerkölcsöt” sérti. Ezek közül első ránézésre egyik sem áll fent a Kofaszövetség esetében, ezért a döntésről megkérdeztük az önkormányzatot.

Egy korábbi, névhasználattal kapcsolatos vitás esetről az Alternatíva számolt be: 2009-ben a Népszava által indítiott Győri Tükör nevű lapnak kellett azért nevet változtatnia, mert nem kérvényezte ezt a polgármestertől, Borkai Zsolttól. A döntés azért is érdekes, mert idén tavasszal mind Balla másik szervezete, az Összefogás Győrért, mind Kovács László volt jobbikos képviselő szervezete, a Civilek Győrért megkapta névhasználati engedélyt a polgármestertől – pedig a két eset annyiból mindenképpen kényesebb, hogy ez a két szervezet indult a választáson.

Az élet azonban nem áll meg: Balla Jenő kérdésünkre elmondta, hogy tovább folyik a szervezés, más névvel be fogják adni a kérelmet, Győr helyett a város latin neve, Arrabona fog benne szerepelni: ahhoz nem kell engedély.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Nem medence, hanem „spray park” lesz a Cziráky-medence helyén Győrben

Közben már épül a „berlini fal” a 21,3 milliárd forintból vízi élményparkká újuló győri strandon.

Megszavazták Győr születésnapi tortáit

Mind hagyományos, mind mentes kategóriában a Habos-édesek és kávé alkotásai nyertek.