Az MTA-ban már tudják, hogy mit tudunk enni a klímaváltozás után - Videó

Unyatyinszki György 2019-02-21 14:17:00
A világ számos táján várható komoly élelmiszerhiány a klímaváltozás miatt, Magyarország még a szerencsések közé tartozik, felkészülésben is jól állnak a magyar tudósok, akik a Fitotronban modellezik a klimatikus viszonyokat a növénytermesztés számára.

A párizsi klímaegyezmény értelmében 1,5°C alatti átlagos hőmérséklet emelkedés alatt kellene tartani bolygónk felmelegedését, hogy elkerülhető legyen a klímaváltozás katasztrofális mértéke, ami számtalan élőhelyet, termőterületet tenne tönkre. Sajnálatos módon ez a határérték a világ országainak szén-dioxid kibocsátásának érdemi csökkentése nélkül tarthatatlannak látszik. A kutatók azonban előrelátóbbak sokszor, mint a politika, ezért már jó ideje igyekeznek felmérni és felkészülni a várható hatásokra, Magyarországon pedig ebben élen jár a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Agrártudományi Kutatóintézete.

Bár kevesen gondolunk bele, olyan mérvű változás előtt állhat bolygónk, hogy egyáltalán nem komolytalan a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán sültkrumpli a gyorséttermekben 2040-ben?

„Lesz sült burgonya 2040-ben is a magyar klímamodellek szerint, de az ára már más kérdés”

- mondta Veisz Ottó, az ATK Mezőgazdasági Intézetének igazgatója, akivel bejártuk a parkkal övezett intézetet, valamint a Fitotront. Utóbbi egy ritkaságszámba menő kísérleti intézet, ahol a világ minden klimatikus körülményét, valamint a jövőben várható klimatikus viszonyokat is tudják szimulálni az egyes növénykamrákban. Változtatni tudják a fény, a hőmérséklet (-40°C-tól a sivatagi körülményekig), a szén-dioxid, a páratartalom és a víz mértékét, a kamránként eltérő közegben pedig figyelik az egyes haszonnövények növekedését.

MTA fitotron: ahol kiderül, hogy mit tudunk enni a klímaváltozás után

A Magyar Tudomány Akadémia martonvásári Agártudományi Kutatóközpont azon fáradozik, hogy a klímaváltozás hatásai ellenére is legyen mit ennie minden magyarnak, minden embernek. készítették: Unyatyinszki György (ripoter), Pogonyi Dávid (kamera, vágás)

A legtöbbet vizsgált növény a gabona, illetve a kukorica, de gyakori a paradicsom és a paprika vizsgálata is.

„Szüreteltünk már karácsonykor több méteres növényről paradicsomot, amit többszörös szén-dioxid értéken neveltünk. Ehetetlen volt.”

- mondta az intézet egyik serénykedő kutatója a bejárás során. Mint kiderült, azért volt ehetetlen, mert a szén-dioxid magas értéke mellett ugyan jól fejlődik a növény, de a gyümölcse borzasztóan kemény lesz. Előfordul, hogy a légkörinél ötször nagyobb szén-dioxidnak tesznek ki növényeket, ilyenkor a kamrában sem szabad sokáig tartózkodni, mert annak rosszullét lehet az eredménye.

„Magyarországon a növénytermesztésben a limitáló tényező a csapadék mennyisége lesz” - mondta Veisz Ottó. A várható nagyobb szárazságok miatt az állam igyekszik az öntözőkapacitásokat javítani a termőterületeken, a tudomány pedig igyekszik olyan haszonnövényeket nemesíteni, amelyek elfogadható termésmennyiséget produkálnak az aszályos években is.

A másik nagy kihívás Veisz szerint a megjelenő új kórokozók és kártevők lesznek. Az ATK ezért felhalmozott egy olyan génbankot, amely a haszonnövények vadon élő rokonainak génjeit jelentik, mert ezek a növények gyakran ellenállóbbak a betegségekre, illetve a különböző kártevőknek is. A nemesítés során ezeket a kedvező tulajdonságokat igyekeznek átadni a termő növényeknek.

„2040-ig nem kell extrém körülményekre készülnünk” - folytatta Veisz, aki szerint a magyar termőkapacitások elegendők lesznek az ország számára. Viszont tudósként ő is látja, hogy nem lehet a klímaváltozás hatásainak enyhítésében megállni az országhatáron. A jól hasznosítható növények terjesztése mellett Veisz szerint globálisan csökkenteni kell az élelmiszerpazarlás mértékét, javítani kell a tárolási és szállítási körülményeket, hogy a klímaváltozásban jobban érintett országok számára is eljuttatható legyen az élelmiszer.

Szólj hozzá!

Magyar Péter: Orbánék, a mesterséges intelligenciával gyártották a kamu adóemeléses dokumentumokat

Amit összedobtak, még hamisítványnak is ócska - állítja a pártvezető.

Beelőzték a gyorsétteremben, amitől úgy begőzölt egy férfi Sopronban, hogy egy akciófilmbe képzelte magát

Az egyik sértettet megverte, a másikat pedig kocsija motorháztetején hurcolta. 

Védett madarat ejtett csapdába egy vasi férfi

Az állatorvosi beavatkozás sem segített az állaton. Elpusztult.

Szerinted mi volt a leginkább „rage bait” 2025-ben?

Ez a kifejezés lett az év szava, ami a szándékosan dühöt keltő provokációt jelenti.

Jótékonysággal indult az advent a Győr-Szol telephelyén

A közszolgáltató idén először állított saját adventi koszorút az Orgona utcában.

10-15 százalékkal drágul a karácsonyfa idén

Az aszály és a kártevők növekvő jelenléte ellenére a minőségi hazai fenyők a teljes kereslet 75-80 százalékát fedezhetik.

Bővült az árrés-csökkentett termékek köre

Zsigó Róbert szerint decembertől több alapélelmiszer is olcsóbb lehet a boltokban.

Adót emelt a fideszes többségű sárvári testület

Néhány perccel később pedig már a TISZA-adóval riogattak.

Megkezdődött a facsemeték ültetése a "vasi ezres tűz" helyszínén

Csönge és Kenyeri jövőbeli erdeje kerül a földbe.

Megnyílt az Adventi Jótékonysági Faház Győrben

Idén 19 szervezet gyűjt adományokat.

Vádat emeltek az Audi szakszervezet vagyonából sikkasztó három férfival szemben

Több mint 500 millió forintot nyúltak le négy év alatt.

Megvannak a TISZA Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselőjelöltjei

Diószegi Judit, Néher András, Bóna Szabolcs, Hallerné Nagy Anikó és Porpáczy Krisztina indulnak harcba 2026-ban.

Ősszel is erős maradt és továbbra is húzóágazat a hazai turizmus

Októberben 11 százalékkal nőtt a vendégforgalom Magyarországon a tavalyi évhez képest.