„Észérvekkel próbálok világosságot gyújtani” – Böjte Csaba azokról, akik a pápa mögött Sorost látják

Unyatyinszki György
2019. február 14. csütörtök, 17:49
A bevándorlásellenes, mégis magát keresztényinek tartó Magyarországon Ferenc pápa közelgő csíksomlyói látogatása nem feltétlen váltott ki felhőtlen örömöt, erről beszéltünk az erdélyi szerzetessel.

„A pápa a befogadásról beszél, az egészen más jelent” - válaszolta csütörtökön Budapesten Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az ugytudjuk.hu-nak, mikor arról kérdeztük, hogy miért tarják sokan Magyarországon Ferenc pápát olyannak, aki egy húron pendül a bevándorláspártinak beállított Soros Györggyel. A katolikus egyházfő idén júniusban az erdélyi Csíksomlyóra látogat, ám a bevándorlásellenes magyar közhangulat miatt ennek nem mindenki örül felhőtlenül, kormánypárti politikusok Facebook-oldalain a kommentelők többen "sorospápának" nevezték I. Ferencet, akinek nem kérnek a látogatásából.

 

Böjte szerint Ferenc pápa egyértelműen a katolikus életforma egyik alapja, az elesettek befogadása mellett érvel, amikor a bevándorlókról és a menekültekről beszél. Böjte elmondásából is kiderül, hogy ez összetettebb, mint ahogyan a hétköznapi politika leegyszerűsíti a bevándorlás és a menekültek kérdését. A szerzetes szerint maga a katolicizmus is a befogadásból született, mint ahogy Jézus is befogadta a gyarló Pétert, és Sault (Pál apostolt).

 

„Ferenc pápa nem mondhat egyebet, jól is mondja, hogy legyünk nyitottak, merjünk befogadni"

 

- fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel a pápa nem azt mondja, hogy beengedni kell embereket Európába és aztán mindenki azt csinál, amit akar - ezt soha nem mondta -, csak azt, hogy „legyünk nyitottak az ajtónkon kopogtató emberek felé”. Ezt az „alapvető keresztény magatartást” Böjte szerint többen a maguk érdekei szerint magyarázzák és kihasználják, és olyan dolgokat is próbálnak megvalósítani, amivel Ferenc pápa sem ért egyet. „A pápa a lelkiismeretére, Isten szavára hallgat, és nincs fölötte olyan hatalom, ami a véleményének a megváltoztatására kényszerítené” - hangsúlyozta a szerzetes a pápakritikus vélemények kapcsán.

 

„Engem Böjte Csabává az igenek tettek: az ajtómon kopogtató gyerekeknek, a bajban lévőknek mondott igenek tettek azzá, ami vagyok. A nemek biztosan egészen más emberré tettek volna engem. Én nem csak beengedtem őket, hanem befogadtam. Azaz nem csak beengedtem őket, hogy aztán azt csináljanak, amit akarnak, hanem leültem velük és elbeszélgettünk. Arra próbálom nevelni őket, hogy a társadalomban megtalálják a helyüket. És eredményt értünk el, majdnem 4000 gyerek lett adófizető állampolgárrá."

 

Böjte a befogadás és az integráció kérdésénél maradva a jogosítványt hozta fel hasonlatként:

 

„Ki kell mondani: az autóúton járni bárkinek joga van. Aki elvégzi a képzést és megszerzi a jogosítványt, annak Isztambultól Lisszabonig joga van jönni-menni. Ha nem tartja be a szabályokat, akkor elveszik a jogosítványát. A demokrácia szabályai ezt jelentik. A logikus tehát, hogy akik kopogtatnak és be szeretnének jönni, őket tanítsuk meg vezetni. Legyen lehetőségük vizsgázni abból, hogy azokat az értékeket, amiket Európában sok háború után kialakítottunk, azt ők ismerik, fontosnak tartják és betartják.”

 

Megkérdeztük, hogyha a pápa látogatása során valaki "sorospápának" nevezné Ferenc pápát Csíksomlyón, azt hogyan fogadná. Szerinte „az európai kultúra svédasztalához hozzátartozik, hogy mindenki a maga szellemi, lelki értékét felrakja. Biztosan lesznek olyan vélemények, amelyek az enyémmel nem találkoznak, de a tolerancia pont azt jelenti, hogy én is tolerálom az ő meggyőződését - persze észérvekkel próbálok világosságot gyújtani -, de azt is elvárnám, hogy ők is próbálják elfogadni a mi meggyőződésünket.”

 

Ferenc pápa látogatása egy egy héttel megelőzi a csíksomlyói búcsút, de a katolikus egyház és az erdélyi magyar közösségek ezért a búcsú időszakát, az ottani programokat egy héttel kibővítették. Arra készülnek, hogy várhatóan szó esik Mindszenty József boldoggá avatásáról, illetve Márton Áron egykori erdélyi püspök boldoggá avatásának lehetőségéről.

 

(A rövid interjúra a budapesti Mária Rádió által szervezett sajtóbeszélgetés keretében került sor.)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás