Őrület határán - Nyilvános pénzégetéssel ér fel Orbán új CSOK-ja

Unyatyinszki György 2019-02-11 07:01:00
A piaci logika szerint egy szemvillanás alatt elnyeli az ingatlanárak emelkedése a kibővített CSOK-ot.

Vasárnapi évértékelő beszédében egy hét pontból álló családtámogatási programot, a CSOK kiterjesztését jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Szóval a magyar költségvetés terhére az alábbiakat tervezi meglépni a kormány:

  • Minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet.
  • Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani.
  • Már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállalnak a nagycsaládosok jelzáloghiteléből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
  • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak autóvásárlásra.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett - sorolta a miniszterelnök.
Mégis miért írom a címben azt, hogy ez felér egy nyílt pénzégetéssel?

A csok 2015-ös bevezetésének legáltalánosabb, kétségtelenül világosan érzékelhető tapasztalata az volt, hogy az egyébként is emelkedő ingatlanárakat még inkább bebikázta. Az új építésű ingatlanok ára lényegében teljesen elnyelte a támogatást. Baromi logikus: ha az állam ad kvázi ingyen pénzt, akkor azt köszönik szépen az ingatlanokat áruló tulajdonosok és beépítik az árba. Az ingatlanárak régiótól függően évi 5-15 százalékot emelkedtek. A legnagyobb emelkedés Budapesten és a megyeszékhelyeken volt, ugyanis itt épültek főként új lakások, amelyekre igénybe lehetett venni a támogatást. Az új építésű ingatlanok áremelkedése magától értetődően húzta magával a használt ingatlanok árát is.

A legmegdöbbentőbb, hogy miközben a szülőképes korú korosztály mindössze 4,1 százaléka élt a csokkal 2018 év végéig, ami egy kimondottan szűk réteg, a kormány által generált áremelkedés a szülésben érdekelt korosztály 95,9 százalékát hozta még nehezebb helyzetbe.

Ráadásul ez kétszeres bukta: a piac természete nem rejtély, ha olcsó pénz jelenik meg, akkor pillanatok alatt elnyeli azt. A támogatásként kifizetett milliárdok lényegében egy év alatt elinflálódtak, a támogatásból kimaradókat pedig még nehezebb helyzetbe hozta.

A használt ingatlanokra való kiterjesztése a csoknak tehát csak még inkább fokozza az árak emelkedését, miközben a támogatást igénybe vevők célcsoportja érdemben nem változik.

Tehát, akiken segítene a kormány, ők az inflálódás miatt egyre kevésbé tudják kihasználni a csokot, a negatív hatásai viszont az egész országot érintik. Ha ez nem a közpénz látványos elégetése, akkor nem tudom mi az.

A harmadik hatás is jelentős: vélhetően tovább fog növekedni a kereslet a kisebb-nagyobb felújítások miatt az egyébként is leterhelt építőiparban, ez pedig ott is áremelkedést fog várhatóan eredményezni. Őrült spirál.

De hogy a csokon kívüli pontokról is beszéljünk: a nagyszülők bevonása a GYED-be kétség kívül helyes lépésnek tűnik, sok szülő kaphat érdemi segítséget így a nevelésben, valamint segíti az anyák gyors visszatérését a munkaerőpiacra. A bölcsődei kapacitások ilyen mértékű emelése igen ambiciózus, de vélhetően nem a megépítésükkel lesz a probléma, hanem a működtetéssel. Óvónőből is hiány van, ráadásul a pályán való fizetés sem csábító, nevelők nélkül viszont nem működhet bölcsőde. Utóbbiakra is kitérhetett volna a miniszterelnök, de akkor nem csak sikerekről beszélhetett volna valószínűleg.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.