Őrület határán - Nyilvános pénzégetéssel ér fel Orbán új CSOK-ja

Unyatyinszki György 2019-02-11 07:01:00
A piaci logika szerint egy szemvillanás alatt elnyeli az ingatlanárak emelkedése a kibővített CSOK-ot.

Vasárnapi évértékelő beszédében egy hét pontból álló családtámogatási programot, a CSOK kiterjesztését jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Szóval a magyar költségvetés terhére az alábbiakat tervezi meglépni a kormány:

  • Minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet.
  • Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani.
  • Már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállalnak a nagycsaládosok jelzáloghiteléből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
  • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak autóvásárlásra.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett - sorolta a miniszterelnök.
Mégis miért írom a címben azt, hogy ez felér egy nyílt pénzégetéssel?

A csok 2015-ös bevezetésének legáltalánosabb, kétségtelenül világosan érzékelhető tapasztalata az volt, hogy az egyébként is emelkedő ingatlanárakat még inkább bebikázta. Az új építésű ingatlanok ára lényegében teljesen elnyelte a támogatást. Baromi logikus: ha az állam ad kvázi ingyen pénzt, akkor azt köszönik szépen az ingatlanokat áruló tulajdonosok és beépítik az árba. Az ingatlanárak régiótól függően évi 5-15 százalékot emelkedtek. A legnagyobb emelkedés Budapesten és a megyeszékhelyeken volt, ugyanis itt épültek főként új lakások, amelyekre igénybe lehetett venni a támogatást. Az új építésű ingatlanok áremelkedése magától értetődően húzta magával a használt ingatlanok árát is.

A legmegdöbbentőbb, hogy miközben a szülőképes korú korosztály mindössze 4,1 százaléka élt a csokkal 2018 év végéig, ami egy kimondottan szűk réteg, a kormány által generált áremelkedés a szülésben érdekelt korosztály 95,9 százalékát hozta még nehezebb helyzetbe.

Ráadásul ez kétszeres bukta: a piac természete nem rejtély, ha olcsó pénz jelenik meg, akkor pillanatok alatt elnyeli azt. A támogatásként kifizetett milliárdok lényegében egy év alatt elinflálódtak, a támogatásból kimaradókat pedig még nehezebb helyzetbe hozta.

A használt ingatlanokra való kiterjesztése a csoknak tehát csak még inkább fokozza az árak emelkedését, miközben a támogatást igénybe vevők célcsoportja érdemben nem változik.

Tehát, akiken segítene a kormány, ők az inflálódás miatt egyre kevésbé tudják kihasználni a csokot, a negatív hatásai viszont az egész országot érintik. Ha ez nem a közpénz látványos elégetése, akkor nem tudom mi az.

A harmadik hatás is jelentős: vélhetően tovább fog növekedni a kereslet a kisebb-nagyobb felújítások miatt az egyébként is leterhelt építőiparban, ez pedig ott is áremelkedést fog várhatóan eredményezni. Őrült spirál.

De hogy a csokon kívüli pontokról is beszéljünk: a nagyszülők bevonása a GYED-be kétség kívül helyes lépésnek tűnik, sok szülő kaphat érdemi segítséget így a nevelésben, valamint segíti az anyák gyors visszatérését a munkaerőpiacra. A bölcsődei kapacitások ilyen mértékű emelése igen ambiciózus, de vélhetően nem a megépítésükkel lesz a probléma, hanem a működtetéssel. Óvónőből is hiány van, ráadásul a pályán való fizetés sem csábító, nevelők nélkül viszont nem működhet bölcsőde. Utóbbiakra is kitérhetett volna a miniszterelnök, de akkor nem csak sikerekről beszélhetett volna valószínűleg.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.