Agyrém: újra kapható lesz az orrszarvú és tigriscsont Kínában

Unyatyinszki György 2018-10-30 11:36:00

Lassan olyan érzése támad az embernek, mintha most már eldobta volna a gyeplőt az emberiség és úgy száguldunk a katasztrófa felé, ami a bolygónk élővilágának megmaradását illeti. Nem elég, hogy az ENSZ is arra figyelmeztetett, hogy a klímacéljaink nincsenek összhangban a világországainak szén-dioxid kibocsátásával (főleg az EU, USA, Kína kibocsátása) és most már radikális változtatásokra lenne szükség, hogy valami megmaradjon abból ebben az évszázadban, ahogyan a Földet most ismerjük, Kína újabb szöget ütne a veszélyeztetett fajok koporsójába.

Az 1993-ban elfogadott tilalmat fellazítva Kína "engedélyezni fogja különleges körülmények között" az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét. A fogságban nevelt (veszélyeztetett) állatok esetében a fajmentési programok erősítése helyett ugyanis lehetővé teszik, hogy felhasználhassák "kutatási és gyógyászati célból" az állatok csontjait, illetve állami felügyelettel kereskedni is lehet majd velük.

"Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk" - olvasható a közleményben.

Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használja annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében, és az állatok leölése komoly hatással van populációjukra.

Természetvédők azonnal elítélték a kínai kormány döntését. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek "pusztító következményei lehetnek világszerte", mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket. "Mivel igen csekély számú a tigris- és a rinocéroszpopuláció és számtalan veszély is leselkedik rájuk, az állatok részeivel folytatott kereskedelem engedélyezésével Kína túlságosan kockázatos vállalkozásba kezd" - hangoztatta Margaret Kinnaird, a WWF illetékese. Ez a döntés ellentmond a kínai vezetés közelmúltbeli vállalásainak az illegális vadállat-kereskedelem terén - tették hozzá.

Már napjainkban is léteznek Kínában, illetve régóta engedélyezett a tigrisek tenyésztése farmokon, az állatok csontját állítólagos gyógyászati célokra használják fel - az Environmental Investigation Agency brit szervezet szerint. A farmok működtetői állítólag vizsgálják rinocéroszok tenyésztésének lehetőségét is, bár az állat a tigrissel ellentétben nem őshonos a kelet-ázsiai országban.

Horrific drive to Extinction II - Brutal Farming of endangered tigers for skin and bones

Humans are driving driving animals and mammals close to extinctions. Lets us all unite together to conserve the earth, her resources and inhabitants. My website on environmental and wildlife conservation will be coming up soon. Please help lend us your support. Thank you!!!

Becslések szerint vadon mintegy 3890 tigris él, a kínai farmokon több ezret tenyésztenek gyakran nyomorúságos körülmények között.

via MTI

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.