Unyatyinszki György
2018. szeptember 24. hétfő, 08:05

Harmadannyi utas használja a vasutat, mint negyven éve, a bevételek 18 százaléka származik csak a jegyeladásokból, a többit a magyar költségvetés állja az adófizetők pénzéből – foglalható össze a MÁV nem túl fényes helyzete Homolya Róbert, a MÁV vezetőjének interjújából, amit a Világgazdaságban jelent meg.

 

Három ülésből kettő üres az országos átlag szerint egy járaton, viszont a nagyobb városok elővárosi vonalainak nagy a kihasználtsága. Ez az eloszlás miatt nagyon távol áll attól a MÁV, hogy piaci alapon is működőképes legyen. Mivel fejleszteni is az elővárosi vonalakon éri meg, ott tervezik használni az új emeletes motorvonatokat is, amely 11 400 teljesen új ülőhelyet jelent ezeken a vonalakon. A többi vonalon lényegében nincs pénz a fejlesztésre.

 

„A felső vezeték nem azért szakad el, mert nincs karbantartva, vagy nem üzemképes, hanem azért, mert van a karbantartásnak, felújításnak egy olyan szintje, amelyre a társaságnak sajnos évtizedek óta nincs pénze.”

 

Nem tudom, hogy tudták-e, de egyelőre egyetlen vonalon tudnak a vonatok 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedni, ez pedig a Tata-Hegyeshalom távolság. Bár vannak vonatok, amelyek tudnának hasonló sebességgel haladni az ország más vonalain is, de a biztosító berendezés hiánya miatt erre nincs lehetőség. Homolya szerint ezek beszerzése és telepítése folyamatban van.

 

fotó: Máthé Zoltán / MTI

comments powered by Disqus

Az MTVA székházához igyekeznek.

A hatos lottó eheti nyerőszámai.

Csak gyalog tudták megközelíteni a gyermekeket.

A magyarok számára véget ért a rövid pályás úszó-világbajnokság.

Több mint 1 millió családhoz érkezik korábban a támogatás.

Véget ért az RTL Klub zenei tehetségkutatója.

Az épület lakhatatlanná vált.

A címvédő Szolnok magabiztosan, 95-79-re győzte le a Körmendet a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapjának rangadóján.

Ezzel talán boldogabb lesz a karácsony.

Van pályafűtés, de gondot okoz, hogy traktorral nem lehet a gyepre hajtani.

Kigyulladt egy családi ház.

És a szél még az útra is hordhatja.

Árokba borult egy autó Gersekarát és Vasvár között.

Két mentős, egy mentőautó, rengeteg karácsonyi dal.

Előtte 15 percig várt, hogy sorra kerüljön.

Twitter megosztás Google+ megosztás