12 éve született megállapodás arról, hogy a Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társulat körforgalmat épít a Bartók-Gagarin-Jégpince utcák kereszteződéséhez, de ebből máig semmi nem valósult meg

Farkas Bazsi 2020-12-01 17:50:57
A társaság arra hivatkozik, hogy saját tőkéből lassan megy az építkezés.

2008-ban született egy megállapodás (A dokumentum ide klikkelve letölthető) a szombathelyi önkormányzat és a Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társaság között. A megállapodás mindkét fél számára tartalmazott kötelezettségeket. 

A szombathelyi önkormányzat azt vállalta, hogy az oladi platót belterületté nyilvánítja, vagyis a társaságnak lehetősége lesz a mintegy 60 hektárt felosztani építési telkekké, majd ezeket eladni. 

Csakhogy Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) akkori polgármester követeléseket is támasztott a társulással szemben.

Elsőként az volt a kérdés, hogy ha ott, a 60 hektáron nekiállnak házakat építeni akkor, hogyan lesz meg hozzá az elégséges úthálózat. A megállapodás értelmében a társaságnak fel kellett mérni a Parkerdei út, Jégpince utca, Homok utca, Kilátó út és Márton Áron utak állapotát. Erre azért lehetett szükség, hogy ha az építkezés alatt az utak állapota megváltozna vagyis a teherautók tönkerennék azokat, akkor legyen egy előzetes állapot, amihez viszonyítva meg lehet állapítani az állagromlást. 

Második körben a megállapodás azt is szabályozta, hogy az építési anyagot csakis a Bartók Béla - Jégpince - Parkerdei út - Síp utca útvonalon lehet a helyszínre szállítani. 

Tengelyig süllyednek az autók a szombathelyi Síp utcában, noha a kormány szerint felújították Hende Csaba közbenjárására

Hende Csaba, Szombathely Fideszes országgyűlési képviselője a Vas Népében január elején megjelent, a 2018-as évet értékelő interjújában azzal büszkélkedett, hogy közbenjárására forrást biztosított a kormány több szombathelyi utca felújítására. Név szerint felsorolta a Síp utcát, a Dob utcát, a Kilátó utcát, a Halastó utcát és a Báthory utcát.

Aki már próbálkozott a kihajtással a Gagarin vagy a Jégpince utcáról az pontosan tudja, hogy bizonyos napszakokban ezt végigvinni szinte lehetetlen. Éppen ezért

a megállapodás azt is rögzítette, hogy ide körforgalmat kell építenie a társulásnak.

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy ennek költségeit illetően a Viziközmű Társulat semmilyen anyagi követeléssel nem élhet az önkormányzat felé, azt kizárólag a saját költségén kell megépítenie. 

Az igaz, hogy a megállapodás pontos határidőt nem tartalmaz, ám azt világosan leírja, hogy ezt az első ütemben meg kell építeni, vagyis az építkezések megkezdésekor a körforgalomnak is el kell készülnie. Azt pedig a Viziközmű Társulat alább olvasható válaszában is elismeri, hogy az építkezések beindultak.

Fotó: Farkas Bazsi

De más vállalásra is kötelezte a társaságot az önkormányzat. Csapadékvíz elvezetőt, közvilágítást és járdát kell építeniük a Jégpince és Parkerdei úton, egészen a Síp utcáig. Határideje ennek sincs, azonban a megállapodás úgy fogalmaz, hogy ezt a második ütemben kell végrehajtania a társaságnak.

Ha már utak: a felek azt is rögzítették, hogy a korábban előírt 7 méter szélességű utak helyett elég lesz csupán 6 és fél méter szélességet kimérni azoknak a Viziközmű Társulat által birtokolt területen. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az önkormányzati engedmények és engedélyek kiadását semmi sem gátolta, a területen nem is egy ház áll már, többet pedig jelenleg is építenek. Csakhogy a társaság által vállalt kötelezettségekből - egyelőre - semmi sem valósult meg. 

Megkerestük a társulást, hogy megkérdezzük mi a késedelem oka, és egyáltalán mire készülhet el a körforgalom. A Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társulat jogi képviselőjükön keresztül érkezett válaszát változtatás nélkül közüljük:

Az Olad Plató VT folyamatosan dolgozik pénzügyi lehetőségei függvényében, szépen haladunk a közművesítéssel, amit jelez a terület iránt megnövekedett befektetői érdeklődés.

A VT beruházás teljesen önerős, csak a tagjai befizetésével gazdálkodhat, beruházás támogatási, hitelfelvételi lehetősége a társulati forma miatt nincs.

A VT alapító okirata 60 ha közművesítését irja elő, amelynek egy része az Ön által felvázolt műszaki tartalom. Ha megnézi a területet, láthatja, beindultak az építkezések, hála a VT évtizedes munkájának, így lassan elérhetővé válik az önálló városrész kialakításához nélkülözhetetlen közművesítés befejezése.

Várjuk nem fizető tagjaink teljesítését, hogy a folyamatban lévő végrehajtási eljárások megszüntetésre kerülhessenek és a Plató területe lakóövezetté válhasson!

Fotó: Farkas Bazsi

A területen most az látszik, hogy az építéshez az utakat kijelölték, a csatornát, a villanyt, a gázt lefektették. Hogy miként fog itt egy új városrész megépülni egyelőre kicsit még kaotikusnak látszik. Vannak házak ugyanis, amik jelenleg a “semmi közepén” nőnek ki a földből. Információnk szerint azonban hiába nincs aszfaltos út és közvilágítás, a használatbavételi engedélyt ezek a lakóingatlanok is megkapják. 

Azt meg csak remélni tudjuk, hogy előbb-utóbb csak megépül az a körforgalom, és végül nem az önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlni, mint tette azt legutóbb az Országh László utca esetében, ahol végül 23 millió forintot kellett kifizetni egy olyan út megépítésére, amit szintén egy a telkeket értékesítő viziközmű-társulat ígért meg. Csakhogy 10 év alatt sem építette meg. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.