12 éve született megállapodás arról, hogy a Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társulat körforgalmat épít a Bartók-Gagarin-Jégpince utcák kereszteződéséhez, de ebből máig semmi nem valósult meg

Farkas Bazsi 2020-12-01 17:50:57
A társaság arra hivatkozik, hogy saját tőkéből lassan megy az építkezés.

2008-ban született egy megállapodás (A dokumentum ide klikkelve letölthető) a szombathelyi önkormányzat és a Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társaság között. A megállapodás mindkét fél számára tartalmazott kötelezettségeket. 

A szombathelyi önkormányzat azt vállalta, hogy az oladi platót belterületté nyilvánítja, vagyis a társaságnak lehetősége lesz a mintegy 60 hektárt felosztani építési telkekké, majd ezeket eladni. 

Csakhogy Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) akkori polgármester követeléseket is támasztott a társulással szemben.

Elsőként az volt a kérdés, hogy ha ott, a 60 hektáron nekiállnak házakat építeni akkor, hogyan lesz meg hozzá az elégséges úthálózat. A megállapodás értelmében a társaságnak fel kellett mérni a Parkerdei út, Jégpince utca, Homok utca, Kilátó út és Márton Áron utak állapotát. Erre azért lehetett szükség, hogy ha az építkezés alatt az utak állapota megváltozna vagyis a teherautók tönkerennék azokat, akkor legyen egy előzetes állapot, amihez viszonyítva meg lehet állapítani az állagromlást. 

Második körben a megállapodás azt is szabályozta, hogy az építési anyagot csakis a Bartók Béla - Jégpince - Parkerdei út - Síp utca útvonalon lehet a helyszínre szállítani. 

Tengelyig süllyednek az autók a szombathelyi Síp utcában, noha a kormány szerint felújították Hende Csaba közbenjárására

Hende Csaba, Szombathely Fideszes országgyűlési képviselője a Vas Népében január elején megjelent, a 2018-as évet értékelő interjújában azzal büszkélkedett, hogy közbenjárására forrást biztosított a kormány több szombathelyi utca felújítására. Név szerint felsorolta a Síp utcát, a Dob utcát, a Kilátó utcát, a Halastó utcát és a Báthory utcát.

Aki már próbálkozott a kihajtással a Gagarin vagy a Jégpince utcáról az pontosan tudja, hogy bizonyos napszakokban ezt végigvinni szinte lehetetlen. Éppen ezért

a megállapodás azt is rögzítette, hogy ide körforgalmat kell építenie a társulásnak.

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy ennek költségeit illetően a Viziközmű Társulat semmilyen anyagi követeléssel nem élhet az önkormányzat felé, azt kizárólag a saját költségén kell megépítenie. 

Az igaz, hogy a megállapodás pontos határidőt nem tartalmaz, ám azt világosan leírja, hogy ezt az első ütemben meg kell építeni, vagyis az építkezések megkezdésekor a körforgalomnak is el kell készülnie. Azt pedig a Viziközmű Társulat alább olvasható válaszában is elismeri, hogy az építkezések beindultak.

Fotó: Farkas Bazsi

De más vállalásra is kötelezte a társaságot az önkormányzat. Csapadékvíz elvezetőt, közvilágítást és járdát kell építeniük a Jégpince és Parkerdei úton, egészen a Síp utcáig. Határideje ennek sincs, azonban a megállapodás úgy fogalmaz, hogy ezt a második ütemben kell végrehajtania a társaságnak.

Ha már utak: a felek azt is rögzítették, hogy a korábban előírt 7 méter szélességű utak helyett elég lesz csupán 6 és fél méter szélességet kimérni azoknak a Viziközmű Társulat által birtokolt területen. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az önkormányzati engedmények és engedélyek kiadását semmi sem gátolta, a területen nem is egy ház áll már, többet pedig jelenleg is építenek. Csakhogy a társaság által vállalt kötelezettségekből - egyelőre - semmi sem valósult meg. 

Megkerestük a társulást, hogy megkérdezzük mi a késedelem oka, és egyáltalán mire készülhet el a körforgalom. A Szombathely-Olad Plató Viziközmű Társulat jogi képviselőjükön keresztül érkezett válaszát változtatás nélkül közüljük:

Az Olad Plató VT folyamatosan dolgozik pénzügyi lehetőségei függvényében, szépen haladunk a közművesítéssel, amit jelez a terület iránt megnövekedett befektetői érdeklődés.

A VT beruházás teljesen önerős, csak a tagjai befizetésével gazdálkodhat, beruházás támogatási, hitelfelvételi lehetősége a társulati forma miatt nincs.

A VT alapító okirata 60 ha közművesítését irja elő, amelynek egy része az Ön által felvázolt műszaki tartalom. Ha megnézi a területet, láthatja, beindultak az építkezések, hála a VT évtizedes munkájának, így lassan elérhetővé válik az önálló városrész kialakításához nélkülözhetetlen közművesítés befejezése.

Várjuk nem fizető tagjaink teljesítését, hogy a folyamatban lévő végrehajtási eljárások megszüntetésre kerülhessenek és a Plató területe lakóövezetté válhasson!

Fotó: Farkas Bazsi

A területen most az látszik, hogy az építéshez az utakat kijelölték, a csatornát, a villanyt, a gázt lefektették. Hogy miként fog itt egy új városrész megépülni egyelőre kicsit még kaotikusnak látszik. Vannak házak ugyanis, amik jelenleg a “semmi közepén” nőnek ki a földből. Információnk szerint azonban hiába nincs aszfaltos út és közvilágítás, a használatbavételi engedélyt ezek a lakóingatlanok is megkapják. 

Azt meg csak remélni tudjuk, hogy előbb-utóbb csak megépül az a körforgalom, és végül nem az önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlni, mint tette azt legutóbb az Országh László utca esetében, ahol végül 23 millió forintot kellett kifizetni egy olyan út megépítésére, amit szintén egy a telkeket értékesítő viziközmű-társulat ígért meg. Csakhogy 10 év alatt sem építette meg. 

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában: