"Sárvár erkölcsi kötelessége Kiss Sándor elismerése, aki közel 25 évig volt a város tanácselnöke”

Fehér Buda 2019-04-29 18:45:00
Az egykori tanácselnök idén tölti be a 90. életévét, három sárvári képviselő kezdeményezte az elismerését.

Kiss Sándor 1989-ben vonult nyugdíjba, előtte közel 25 évig volt Sárvár tanácselnöke. Ezalatt az idő alatt rengeteget tett a városért, ekkor épült ki például a sárvári gyógyfürdő akkori elődje is. Kiss Sándor idén tölti be a 90. életévét, éppen ezért három helyi képviselő, Németh Zsolt, Szabó Lajos és Eiveck Péter az aláírásával kezdeményezte az egykori tanácselnök elismerését.

Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke az Ugytudjuknak elmondta, hogy azért indították útjára a kezdeményezést, mert szerintük Sárvárnak büszkének kell lennie a múltra, főleg ha az sikeres volt. Úgy gondolják, hogy vannak olyan erkölcsi feladatok, amelyeket akár évtizedekkel később is, de el kell ismerni. A város a jelenlegi korban is sikeres, aminek az egyik alapja az, hogy a Sárvár már a ’70-es, ’80-as években is jelentős sikereket tudott elérni a fejlődés és a várossá avatás kapcsán. A varossá nyilvánítás 1968-as dátumához hozzátartozik a vagon- és gépgyár akkoriban új gyártócsarnokának alapkőletétele és annak későbbi felépítése. De ekörül építették meg az SZTK rendelőintézetét, a vár éttermét, valamint a termálfürdő szabadtéri uszodáját, és a termálpanziót.

Németh Zsolt a lapunknak azt is felidézte, hogy ebben az időszakban teremtődtek meg a fürdőváros alapjai, hiszen hasznosították a sós vizet, ebből lett a Termálkristály, és megfogalmazták a gyógyfürdő és a gyógyidegenforgalom koncepcióit is. Felhúzták a Danubius szállodát, ezzel olyan vendéglátói kultúra jött létre Sárváron, amely addig az ország kisvárosaiban teljesen ismeretlen volt. Ugyanebben az időszakban rekonstruálták a Nádasdy-várat is, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke szerint a várban elhelyezett kulturális intézményekkel nemcsak a várost uraló épületegyüttes megmentése zajlott le, hanem megteremtődött egy európai értelemben is gazdag, kisvárosi, kulturális élet. Mindezek a sikerek pedig Kiss Sándor személyéhez köthetők.

A kezdeményezést elindító képviselők úgy gondolják, hogy egy ilyen emberi tevékenységet mindenképpen jelentős módon el kell ismerni, hiszen Kiss Sándor közel negyed évszázadig volt a város vezetője, és a vezetésével Sárvár mezővárosból egy modern kisvárossá vált. Mindezt úgy, hogy az élelmiszeripar mellett a gépgyártás is megteremtődött, a rendszerváltáskor így egy olyan gazdag kulturális élettel bíró és alapjaiban prosperáló várost és közösséget örökölhettünk, amelyet a későbbiekben folyamatos fejlesztéssel a mai sikerre lehetett vinni. Németh Zsolt még hozzátette, hogy mindezek miatt a városnak erkölcsi kötelessége 2019-ben tisztességgel, megfelelő elismerésben részesíteni Kiss Sándort, aki egyébként a mai napig tevékeny résztvevője a városi életnek. Az egykori tanácselnök ugyanis eljár különböző programokra, amelyeken aktívan részt vesz, így a saját közösségét a mai napig jó hangulatban formálja.
 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.