Shane Black megcsinálta!

Farkas Bazsi 2018-09-15 15:35:00
A legalja Predator filmet ever.

Vannak kultikus szörnyek a film univerzumban. Ha csak kettőt szabadna megnevezni, akkor kétségkívül alien, és predator barátja lenne az a kettő, akiket rém álmunkból felriadva is azonnal szánkra tudnánk venni. Azonban lassan de biztosan az amerikai filmipar mind a kettőt ízekre szedve árulja ki, papírkutyává degradálva mind a kettő. 

Az Aliennél a Prometeus-szal keződödött a hanyatlás, aztán a Covenant már olyan mélységig vitta a sagát, hogy most tetszhalott állapotban várja a savas vérű xenomorph, hogy pár évtizednyi szunnyadás után egyszer végre ismét vérfagyasztó kereteken belül térhessen vissza. 

Most a Predator is hasonló utat jár be. Bár sokan már az 1990-es Predator kettőt is gyenge utánzatnak vélték a ‘87-es Schwarzis mozi után, mai szemmel - pláne ha a sok folytatást is felsorakoztatjuk - egy igazi Oscar-díj várományos dogma film. De miért megy lassan és biztosan a ZS kategóriás halmaz felé a FOX két igazán jól sikerült emberevő és embernyúzó gépezete. A válasz pofon egyszerű: egyik sem volt akciósztár, most viszont mind a kettő űrszörnyetegnek ilyen gúnyát varrtak.

Egyszerűen imádom az 1987-es Predit. Benne van a misztikum, na meg az, hogy az abban az időben csak és kizárólag a legyőzhetetlen akciósztár (Connan-filmek, Kommandó, Terminátor) szerepében tetszelgő Arnold végre egy méltó ellenféllel találta magát szembe és még a halál szele is meglegyintette. Nem is tudtuk mi ez a lény, ragadozni jött és kész. Ennyi bőven elég volt. 

Tudom sokan nem szeretik, nekem mégis szintúgy kedvencem a második rész, ahol a drogkartelles vonal pluszban dobott egyet a betondzsungelben prédára vadászó raszta csápú idegen sztoriján. 

Aztán jött Antal Nimród filmje, ahol kiderült, hogy a mi predátoraink csupán másodhegedűsök és kezdődött minden elcsesződni. Mert nem. Ne legyen nagy predátor, meg ne legyenek kutyák, meg mit tudom én mi. Kérjük vissza gyerekkorunk neon vérű tökéletes organizmusát, ami önmagában a csúcsragadozás mintapéldánya. Ő a legnagyobb, a legerősebb és kész.  És nagyjából ez a baj a mostani legújabb Predator filmmel is.

Egyrészt elveszi gyerekkorunk ikonját, másrészt meg akar nekünk magyarázni mindent a világ legfainabb sportvadászáról. Pedig ezek a kísérletek már eddig is rendre kudarcot vallottak. 

Shane Black szerepelt az első Predator filmben, ő volt az a szemüveges geek, aki folyton pinázós vicceket mesélt az osztagban. És bár Blacknek a buddycop moviekban elég jól össze szoktak jönni a dolgok, hogy mást ne mondjak a Rendes fickók eléggé jól sikerült, más területen eddig nem sokat brillírozott. A MARVEL rajongók egyik legutáltabb filmjét a Vasember 3-at is ő követte el. 

Mert az még talán egy 5 perces rövidfilmnek elmenne, hogy a Megtorló, Theon Greyjoy meg a robotkezű csávó a Logenből vicces beszólásokkal próbálja szórakoztatni egymást egy buszon, de egy egész estés filmhez egy vajmi kevés. Zavaros, zagyva és öncélú. Csakúgy, mint a film valamennyi poénja. Ha beülök egy predator filmre akkor nem vicceket akarok hallgatni, hanem nyúzott embereket akarok, bokáig fosott katonai osztagokat, akik nem tudják mivel állnak szemben és egy tökéletes gyilkológépet, ami úgy gyűjti a trófeákat, mint ‘93-ban a ovisok a lutra-album matricáit. 

A Predátor szobrának ledöntése nem most kezdődött, valahol az AVP 2 környékén kezdett el repedezni a talapzat, ami mostanra teljesen szétmállott. 

Ez a kisvárosi hangulat a gimivel már ott sem jött be és most sem. Az pedig lehet, hogy a Pieodne és az Ötvös Csöpi-filmekben bejön, hogy a főhős mellett ott van egy gyerek is, de sem a Vasember 3-ban, sem pedig most, ebben a Predator-filmben nem működik a dolog. 

Lapos, túl magyarázott, képileg sötét és még unalmas is. Azt a kikacsintást azért díjaztam, hogy Jake Busey annak a tudósnak a fiát játssza, akit a második filmben apja Gary Busey alakított.

Értékelés: 5/10.

Akinek ajánlom: Ha oda vagy az Asylum Stúdió filmjeiért, akkor ezt semmiképpen ne hagyd ki.


Akinek nem ajánlom: Nem szeretnéd látni, ahogy gyerek, vagy tinédzser korod kedvenc szörnyét megerőszakolják? Akkor ne nézd! 

Fotók: imdb.com

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.