Idén százéves a trianoni békeszerződés, a huzavona után Vasvármegye 40 százalékát veszítettük el

ugytudjuk.hu 2020-01-23 14:58:00
Ami számunkra nemzeti gyász, a környező országok lakóit összekovácsolta.

Június 4-én lesz 100 esztendeje, hogy a Párizs melletti Versaillesben aláírták a vesztes háború utáni, Magyarországra kirótt békeszerződést. A következmények egyenesen pokoliak voltak, Vasvármegyére még évekig tartó huzavona várt, a mi Trianonunk csak 1923 őszén zárult le véglegesen.

A százéves évfordulót eddig visszafogottan kezeli a nacionalista Orbán-kormány, amire jó oka is van. Hiszen a diktátum, amit nem túlzás gyalázatos jelzővel illetni, a környező államokban nemzetépítőnek számít. Trianon 100 év után is érzékeny seb Kelet-Közép Európa testén és még sokáig az is marad. A döntés értelmében az addigi, 320 ezer négyzetkilométeres középhatalom 90 ezerre apad, 18 millió lakossága pedig 7 millióra csökkent, így kisállammá vált. Egy ideig még az államiság megszűnése is fenyegetett (nyugat-magyarországi szláv korridor Benes-i terve).  

kép: Az elcsatolt területek

Külön történet az ország legfejlettebb régiójának számító Vasvármegye sorsának alakulása. A szerződés nyomán a ország területéből Ausztria 3 ezer 977 négyzetkilométert kapott 285 ezer 609 lakossal, közte 226 ezer 751 németajkúval. Így született meg Burgenland. Neve a magyar vármegye szóból származik, négy – Pozsony, Moson, Sopron és Vas – vármegye területéből hozták létre. Kezdetben még „Vierburgenland" lett volna az új tartomány neve. A három nyugati vármegye közül Vast sújtotta legkeményebben a trianoni békediktátum. Területének 40 százalékát, 2190 négyzetkilométert veszítette el. Ennek nagyobb részét, 1548 négyzetkilométert Ausztriához, déli tájait a Szerb-Horvát- Szlovén-Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához kötötték. Vasvármegye 611 településének több mint a felét, 316 községet, népességének 41,99 százalékát elcsatolták. Így a vármegye össznépességének 28,9 százaléka vált osztrák állampolgárrá. 

kép: Gróf Apponyi Albert 2 órás beszéde sem mentette meg az országot

A trianoni békediktátum kihirdetése után megszólaltak a harangok, gyásznap vette kezdetét. Magyarországnak nem volt olyan erős szövetségese, hogy enyhítse a hatalmas veszteséget. Ezért a további területi követelések felerősödtek. A románok Erdély megszerzése után szorgalmazták az Alföld elcsatolását. A csehszlovákok 150 kilométer széles nyugati korridort terveztek, ez gyakorlatilag az államiság végét jelentette volna. Délen a Muravidékért folyt a harc, kikiáltották a Vendvidéki Köztársaságot, válaszul a jugoszláv hadsereg színmagyar falvakat szállt meg. Ekkor kaptak észbe az olaszok és az amerikaiak, meghiúsítva a korridort és támogatva a helyi népszavazásokat. Ezáltal valamit visszanyerhettünk.

Amint azt vonatkozó tanulmányában Rózsahegyi István (Honismeret, 1990. 2-3 szám) kifejti, a Soproni Tábornoki Bizottság 1921. november 11-én tájékoztatta az osztrák kormányt, hogy a békeszerződésben nekik ítélt terület birtokbavételét megkezdhetik. Ausztria már katonailag is felkészült Burgenland elfoglalására, 1921. november 16-án Sopron megyében átlépték a Stájer-határt, Zárányig és Darufalváig nyomultak előre. Majd előkészületeket tettek a Vas megyei rész megszállására és november 25-én bevonultak Gyanafalvára, Radafalvára, Pásztorházára és Felsőőrre.  November 30-án fejeződött be Vasvármegye megszállása, amikor bevonultak Csém és Pornóapáti községekbe is. Ezzel elfoglalták egész Pinkavölgyét.

kép: Soproni örömhír

Az osztrák kormány a megszállt területen igyekezett mielőbb megszilárdítani a hatalmát. Elbocsátottak minden tisztviselőt, aki nem tudott németül. A megszállt területek lakossága azonban nem nyugodott bele helyzetébe, követelték az anyaországhoz való visszacsatolásukat. Amikor tudomást szereztek a határmegállapító bizottság Felsőcsatárra érkezésének időpontjáról, 1922. márciusában Csajta, Csém, Kisnarda, Nagynarda küldöttséget küldött. A Himnuszt énekelve, magyar zászlókkal vonultak fel és Felsőcsatár előtt az úton a bizottság autói előtt szétterítették a magyar zászlókat. A bizottság autói megálltak és a küldöttségek vezetői kijelentették, hogy magyarok kívánnak maradni. A küldöttségek kérését a határmegállapító bizottság tagjai Pollák József felsőcsatári bíró házánál foglalták jegyzőkönyvbe. Dr. Kausz Gyula szombathelyi ügyvéd volt a pinkavölgyiek szószólója, követelve a visszacsatolást. Az osztrák csendőrség keményen fellépett a mozgalom ellen. Dr. Kauszt letartóztatták, őt és hozzátartozóit bántalmazták. Később Felsőőrre vitték és államrend elleni lázadás bűntette címén eljárást indítottak ellene.

1922. március 10-én Szentpéterfán - miután a határmegállapító bizottság eltávozott - azokat, akik Magyarország mellett nyilatkoztak, az osztrák csendőrök brutálisan bántalmazták. Majd 25 főből álló katonaságot szállásoltak el büntetésből a községben. A Pinka völgyében megfélemlítéssel kísérten olyan kérvényeket írattak alá a lakossággal, miszerint Ausztriához kivannak tartozni. A szentpéterfaiak a verések ellenére az aláírást megtagadták.

kép: Trianoni abszurd: határvonal kijelölés Alsócsatáron. A határ megkerüli a házat, a disznóólat a ház végénél Ausztriához csatolták. (Fotó: Vasi Szemle 2000/3. szám)

A megszállt területek lakosságának mozgalma nem maradt hatás nélkül. A Népszövetség 1922. szeptember 17-én kelt határozatában 10 községet visszaítélt Magyarországnak. Vasvármegyének 8 pinkavölgyi községet teljes terjedelemben - Nagynarda, Kisnarda, Alsócsatár, Felsőcsatár, Magyarkeresztes, Németkeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti -  valamint Pinkamindszent, Felsőrönök , Rábafüzes és Felsőszölnök falvakat. A visszacsatolt községek a 14 hónapos osztrák uralom alól felszabadulva 4 helyen ünnepséget rendeztek. Nagynardán Kisnarda is részt vett, Felsőcsatáron, ahol Alsócsatár, Németkeresztesen, ahol Magyarkeresztes, Pornóapátiban, ahol Horvátlövő lakossága vett részt. Érdekes eseménye volt a Pornóapátiban rendezett ünnepségnek, hogy azon az üldöztetés ellenére részt vett a még megszállás alatt lévő Szentpéterfa horvát nemzetiségű küldöttsége. A delegáció vezetője felszólalt és méltatta az anyaországhoz való visszatérés jelentőségét.

Szentpéterfa visszacsatolására március 9-én került sor. Vas megyében még Kőszeg, Rőt, Rendek szakaszon herceg Eszterházy erdejének Gyöngyöstől délre eső része 160 holdnyi terjedelemben került vissza. Kőszeg városnak a Zeiger-hegytől nyugatra eső 1200 hold erdejét, Szentpéterfa községnek a tábornoki bizottság által megállapított semleges zónától nyugatra eső részét teljes terjedelmében visszakaptuk. Szentgotthárdnál a cisztercita apátság Németlak és Nagyfalva községek határába eső 150 holdnyi szántóföldjét ítélték vissza.

kép: Vasvármegye korabeli térképe

Ezzel lezárult a magyar-osztrák határvita. A mérleg: Vasvármegye 617 községéből 337 került osztrák fennhatóság alá. A Kőszegi-hegységben az Írottkő semleges státust kapott. Érdekesség, hogy a határvonal az Írottkő magassági pontján vonult keresztül, a határ pontosan két részre vágta a kilátót. A határ megállapítással 21. 563 hold és 5854 ember jutott vissza Magyarországhoz. A trianoni békeszerződés alapján, a határkiigazítások után, Ausztria 3580 négyzetkilométer területet és 50 ezer lakost kapott.

Pinkavölgye 9 községe és Olmód népének harca azonban nem volt hiábavaló. Visszacsatolásuk az eredménye annak a magatartásnak, amellyel ezeknek a községeknek népe kiverekedte magának, hogy visszakerülhessen régi hazájához. Eredménye annak a bátorságnak, szívósságnak, amellyel oly hangosan és nyomatékosan adta tudtára akaratát az antantbizottságnak, hogy azt nem lehetett nem tudomásul venni" – szólt a méltatás. 1933. szeptember 24-én, a visszacsatolás 10. évfordulója alkalmából Pornóapáti községének Országzászlót, a Pinka menti községnek pedig hűségét megörökítő emléktáblát adományoztak, Communitas Fidelissima (Hűséges Falu) felirattal.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.