Havonta több mint 2 millióért bérel irodát a csaknem milliárdos állami támogatású Antall József Tudásközpont

ugytudjuk.hu 2019-07-22 11:35:00
Tavaly fizetési gondjai is voltak, a bőkezű állami támogatás miatt az Orbán- kormány számára kedves témájú konferenciákat szervező alapítvány mégis jól viselte, hogy megduplázódtak a bérleti költségei.

A Szabadság híd és a Bálna szomszédságában, előkelő pesti környezetben áll az Antall József Tudásközpont (AJTK) irodája a Czuczor utcában. Ennek a környezetnek azonban ára van: a csaknem milliárdos állami támogatást élvező  alapítvány a fővárosiak közül is az egyik legdrágább bérleti díjat fizette ki a legnagyobb magyarországi ingatlangazdálkodó és fejlesztő cégcsoportnak – derül ki a 168 Óra által megszerzett közérdekű adatokból.

Az AJTK éves költéseiről még 2019 év elején kért tájékoztatást Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A lapunkhoz is eljuttatott adatok első pillantásra nem tűnnek szokatlannak:

  • 6 millió forintot költöttek PR és marketingszolgáltatásra (Noguchi & Peters Közép-Európai Kommunikációs Kft.);
  • 6,2 millió forint catering szolgáltatásra egy többnapos rendezvényükre (Várkert Bazár Catering Kft.);
  • esetenként 1000-1500 dollárt fizettek külföldi könyvek szerzői jogaira;
  • valamint csaknem 10 millió forintot fordítottak könyvkiadással és egyéb kiadványokkal kapcsolatos munkák elvégzésére.

Noha szinte minden jelentősebb kiadásról pontos számot közöltek, az iroda- és terembérleti költségeiknél csak négyzetméterre vonatkozó összeget adtak meg. Már maguk az összegek is magasnak tűntek: a bérleti szerződésben foglalt árat 15 euróban határozták meg. A CBRE szakértői jelentése szerint 2018-ban az irodabérleti díjak a főváros legdrágább belvárosi területein is 14,8 euró volt négyzetméterenként. Figyelemre méltó az is, hogy előtte az AJTK négyzetméterenként 7,5 eurót fizetett az irodáért, a bérleti díj megduplázódása pedig – noha sok közfinanszírozású intézetet megroppantana – mégsem okozott gondot. A pontos költségek miatt lapunk további adatokat kért az alapítványtól, és kiderült, hogy

    Budapesti viszonylatban drágán, 26,6 millió forintért bérel irodát és előadótermet a közpénzeket felhasználó alapítvány 2018-ban.

A bérelt helyiségek egy 139 és 169 négyzetméteres irodahelyiség, ezen felül pedig szintén a Czuczor utcai ingatlanban eseti jelleggel béreltek egy nagyobb, 596 négyzetméteres előadó és konferenciatermet is. Utóbbi azért is szokatlan, mert az AJTK a Corvinus Egyetem tőszomszédságában működik, ahol előadások, konferenciák és más rendezvények megtartására is számos lehetőség kínálkozott volna, méghozzá nem a legdrágább budapesti bérleti árakon. Hozzátesszük, az AJTK  kiadásai egy közintézmény számára jelentettek volna bevételt.

A helyiségeket a Wingprojekt 6 Kft. szolgáltatta a tavalyi év során, amely része a Veres Tibor milliárdos tulajdonában lévő Wing csoportnak. A Wing Magyarország piacvezető ingatlanbefektető és gazdálkodó cége, több 800 ezer négyzetméternyi ingatlant hasznosít.

A múlt idő azért indokolt, mert a Wingprojekt 6 idén májusban egy fúzió során a tavaly átalakított finanszírozású Budapesti Corvinus Egyetemet működtető alapítvány céghálójába került, a cég új neve pedig Corvinus StúdiumHáz Kft. lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bérleti díjak már az egyetem bevételét gyarapítják.

Alapítvány vagy valami egészen más?

Az Antall József Tudásközpontot működtető alapítványt a néhai miniszterelnök özvegye alapította 2009-ben, a vezetője pedig azóta is a fia, Antall Péter. A céljaik között politikai és társadalomtudományi konferenciák és tudományos kutatások folytatása szerepel, illetve számos könyv kiadását támogatják.

Az AJTK-t működtető  alapítvány kuratóriumában a tudományos munkásságukról ismert személyek, kutatók és egyetemi rektorok mellett nyíltan kormányközeli személyek is tagok. Hogy mást ne mondjunk, egyikük a kormánypárti rendezvényeken rendre migránsokkal riogató, magát biztonságpolitikai szakértőként aposztrofáló Nógrádi György. Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a kuratórium tagja volt, jelenleg a tárcájának egy tanácsadója, Steiner-Isky Annamária a kuratórium tagja.

Az alapítvány költségvetési támogatása 2016 óta évi 600 millió forintot volt, de ezen felül a Pénzügyminisztérium 2017 óta fokozatosan épít be további 500 millió forintot a számukra folyósított összegbe. Az AJTK egyes projektjeit is külön támogatja a kormány, többek között a „kisebbségvédelemmel és a nemzetpolitikai együttműködéssel kapcsolatos programjainak és célkitűzéseinek támogatására” adott 2018-ban 51,5 millió forintot.

Érdekesség, hogy a kormány tavaly 25,7 millió forint többlettámogatást is adott az AJTK-nak, ami megközelíti az irodák bérlésének összegét.

Ennek ellenére az AJTK működésével nincs minden rendben: 2018-ban a százmilliós állami támogatás mellett is fizetési nehézségeik voltak. Emlékezetes Szert Boglárka esete, a szakembert kormánykritikus politikai véleménye miatt rúgta ki Antall Péter az intézettől, az ügyben pedig jogerősen pert nyert az AJTK-val szemben.

Az AJTK működését több kritika is érte már,

amiért könyvkiadási, de leginkább a rendezvényszervezési tevékenysége inkább hasonlít egy cégéhez, mint egy alapítványéhoz.

Polgáei perében az AJTK által bizonyítottan politikai okokból kirúgott Szert Boglárka is említette, hogy az alapítvány inkább rendezvényszervező vállalkozásra jellemző tevékenységet folytat, nem mellesleg pedig az AJTK is lebuktatta magát, a perben ugyanis üzleti titkokra hivatkozva kérvényezte  egy bizonyítékként csatolt dokumentum megsemmisítését.

Magyar Nemzet tudósítása szerint a bíró figyelmeztette az AJTK-t, hogy egy alapítványnak üzleti titkai nem lehetnek, ugyanis az egy gazdasági társaságra jellemző.

Az AJTK rendre szervez a kormány számára kiemelt témákban konferenciákat, többek között a migrációról vagy Kína világgazdasági szerepéről, ahova rendre meg is hívják a kormányhoz közelálló elemzőket, illetve kormánytagokat is. 

Áder János alapítványa szereti a panorámát

Az AJTK egyébként nincs egyedül az előkelő pesti környezet szeretetével. Áder János Köztársasági elnök egy elhunyt magyar adományából hozta létre a környezetvédelemmel foglalkozó Kék Bolygó Alapítványt, amely évente 1,5 milliárd forint költségvetési támogatásban is részesül. 2019 februárjában az RTL Klub Híradója tárta fel, hogy az alapítvány 2,7 millió forintot költ irodabérlésre a budai Vár alatt a Duna-parton.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.