Futtatták, majd eladták a szeretetéhes állami gondozott kamaszlányt

Abcúg 2019-04-25 06:21:00
Gyermekprostitúció kihasználása és emberkereskedelem bűncselekménye miatt ítélt el öt embert a Budapest Környéki Törvényszék szerdán. A sértett egy akkor 15 éves, állami gondozott kamaszlány, akit az egyik vádlott – a szerelme – 2015-ben előbb prostituáltként dolgoztatott, majd egy közvetítő bevonásával eladott egy korosodó férfinek. A férfi szexrabszolgának vette meg a lányt 35 ezer forintért, és a három hét alatt, amíg a lány nála volt, egyszer meg is erőszakolta. A vádlottak közül hárman börtönbe mennek, miközben a mostanra nagykorú lány a legutóbbi információ szerint még mindig prostituáltként dolgozik, csak most már Ausztriában.

14 évesen, 2014 novemberében került tartós állami gondozásba egy Pest megyei kistelepülésen élő fiatal lány, akit cikkünkben – álnéven – Karolinának nevezünk. Egy fővárosi gyermekotthonban helyezték el, de ahogy ez az idősebb állami gondozott gyerekeknél gyakran előfordul, Karolina is többször megszökött az intézményből.

Az egyik ilyen alkalommal ismerkedett meg a nála több évvel idősebb, már nagykorú Bélával, akibe a szeretethiányos, kötődési sérülésekkel bíró Karolina gyorsan beleszeretett. Annyira, hogy 2015 nyarán már oda is költözött a fiúhoz és annak szüleihez, testvéreihez.

Néhány hónap elteltével a család jelezte Karolinának, hogy ha maradni szeretne, valamivel hozzá kell járulnia a kiadásaikhoz. Béla ötlete az volt, hogy a lány álljon ezért prostituáltnak. Karolina ebbe kis hezitálás után beleegyezett, és 2015 szeptember elején kiállt strichelni a Budapest délkeleti határán lévő Ócsai út szélére.

Mivel Bélának nem volt autója, a férfi egyik barátja vitte ki egy hónapon keresztül minden nap Karolinát a helyszínre, ahol az útszakasz mellett álló italbolt tulajdonosa 12 ezer forint “helypénz” fejében engedélyezte a két férfinek Karolina futtatását.

Ezzel kezdődött az a bűncselekmény-sorozat, amellyel kapcsolatban szerda délelőtt született első fokú ítélet a Budapest Környéki Törvényszéken. A történet részleteit a bíró ítéletének részletes indoklásából ismertük meg.

A netre vonultak

Karolina munkája nem hozott annyi pénzt, amennyit Béla és barátja reméltek, még úgy sem, hogy a lánynál semmi sem maradt a megkeresett összegből. Ezért stratégiát kellett váltani.

Béla nővére ötletére feltették Karolina képeit egy szexuális szolgáltatásokat hirdető oldalra. A képeket is ez a nő készítette, az ő e-mail címén regisztrálták Karolinát a hirdetőoldalra, és az ő telefonját és SIM-kártyáját használták a hirdetések fogadására. Karolina a család otthonával szemközti, szintén az ő tulajdonukban álló üres házban fogadta a kuncsaftokat.

Szexrabszolgaság

Mindez addig ment, amíg Béla egyik ismerőse ki nem ötlött egy újabb pénzszerzési lehetőséget. Egy környékbeli férfiről beszélt Bélának, aki “idősödő kora ellenére nagyon szereti a fiatal lányokat”, és akinek megtetszett Karolina.

A történet következő mozzanata, hogy Béla – az ismerős közvetítésével – eladja Karolinát a hatvanas évei felé járó Sándornak (nevét megváltoztattuk), aki 35 ezer forintot fizet a lányért a közvetítőnőnek, és 2015. október 11-én, hajnalban hazaviszi magához.

Béla azonban az elejétől kezdve át akarta verni a lányt megvásárló Sándort. Karolinával megbeszélte, hogy a lány egy nap után csellel hazaszökik Sándortól, és közben még meg is lopja a férfit.

A szökés azonban meghiúsult, az egy napból majdnem három hét lett, ami alatt Sándor naponta lefeküdt Karolinával, egy alkalommal pedig meg is erőszakolta a lányt.

Saját magát buktatta le

A bíróság értelmezése szerint Béla tenni akart valamit azért, hogy visszaszerezze így elveszett jövedelemforrását, ezért amikor a lány nem jött haza, értesítette az eltűnésről Karolina édesapját. Ő Facebookon kezdte keresni a lányt, amit az őt fogva tartó Sándor is megtudott. Ezért ijedtében 800 forinttal útnak eresztette Karolinát.

A lány megkerülése után szülei feljelentést tettek a rendőrségen, Karolina pedig visszakerült a gyermekotthonba. Innen azonban hamar visszaszökött Bélához, akinél ugyanúgy folytatta tovább az szexmunkát, ahogyan eddig, az online hirdetőfelületén keresztül szerezve a kuncsaftokat.

Viszont a rendőrségi nyomozás, amit a szülők bevonásával lényegében Béla indított el, gyermekprostitúció kihasználása és emberkereskedelem bűncselekményekkel találta gyanúsíthatónak a férfit, akit 2016. január 20-án letartóztattak, de aztán ki is engedték, így szabad lábon várhatta a mostani ítéletet.

Elszaporodtak mostanában

Vele együtt még négy másik vádlott állt a bíróság elé: a Karolina futtatásában kezdetben részt vevő barátja, a nővére, aki a hirdetőoldalra erotikus felvételeket készített a lányról, a közvetítő nő, aki Karolina eladását intézte, és a most 60 éves Sándor, aki vágyai kielégítésére megvásárolta Karolinát.

A bíróság első fokon mindegyik vádlottat bűnösnek találta. A legsúlyosabb büntetést Sándor kapta, akinek tíz évet kell fegyházban töltenie emberkereskedelem és szexuális erőszak bűntette miatt. Béla, Karolina szerelme hat év letöltendő fegyházbüntetést kapott gyermekprostitúció kihasználása és társtettesként elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt. Az eladást lebonyolító nőnek pedig öt évre kell börtönbe vonulnia szintén társtettesként elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt.

Az ügy másik két szereplőjét, a képeket készítő testvért és a Karolinát fuvarozó, a keresetéből részesülő barátot próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Függetlenül attól, hogy az ítélet ellen egy kivételével mindegyik vádlott fellebbezett, az ügyészség pedig az ítélet súlyosbítását kérte – tehát biztosan másodfokra megy az ügy -, a letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottakat rögtön letartóztatták a terembe hívott rendőrök. A bíró szerint fennáll ugyanis a veszélye, hogy az ítélet megismerése után a vádlottak elmenekülnének a büntetés végrehajtása elől, ezért nem védekezhetnek szabadlábon másodfokon.

Az ítélet és a letartóztatás tényleg váratlanul érte az érintetteket, a legnagyobb büntetést kapó Sándort még a taxisofőr is várta a bíróság előtt, a férfi pedig telefonon közölte a feleségével, hogy nem megy haza, miután a bíróság elrendelte a letartóztatását. Béla élettársa a teremben volt, sírva hallgatta végig az ítélethirdetést, majd elbúcsúzott a láthatóan dühös Bélától, aki egy ponton az ítélethirdetéskor jól hallhatóan azt mondta: “De én nem vagyok bűnöző, bíró úr!”.

Ezt az érzését erősítheti, hogy a sértett, Karolina nem az a sértett, akit egy ilyen bűnügy mögé képzelnénk. Eleinte vallomást sem akart tenni szerelme, Béla ellen, és amikor mégis tett, akkor sem akarta ebben terhelni vele a férfit. A feljelentést sem ő tette, hanem a szülei, sőt, Karolina utána is Bélával élt még egy rövid ideig és ugyanúgy szexmunkát végzett, hogy ezzel pénzt keressen neki. A legutóbbi információk szerint most is prostituáltként dolgozik Ausztriában, ahová Béla kapcsolatain keresztül jutott ki.

A sértett nem úgy élte meg a vele történteket, ahogyan akár a vádlottak, akár a mi gyerekeink megélnék, neki a nagyobb trauma a családjában átélt trauma volt

– mondta a kiszabott büntetés indoklásában a bíró, aki a tényállás ismertetésekor “érzelmileg sodorható”, “gondoskodásra és kötődésre vágyó” lánynak írta le Karolinát.

Az indoklásában elmondta: a döntésben súlyosbító körülménynek ítélte a bíróság, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az emberkereskedelemhez kapcsolódó bűncselekmények országosan és a vádlottak működésének környékén is. Holott “európai szintű kiemelt cél, hogy az ilyen bűncselekmények száma a minimumra csökkenjen”.

Ha gyanús önnek, hogy a környezetében áldozat, bántalmazott, kényszerített ember él, akkor juttassa el neki az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat számát. A szolgálat célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről. A telefonszolgálat állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában, az ország egész területén és külföldön, rendelkezésre kíván állni mindenki számára, akinek szüksége van rá. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20-as telefonszámon.

A sértett mellett, személyiségük védelmében, a per vádlottjai is álnéven szerepelnek a cikkben.

Az emberkereskedelem és a kényszer-prostitúció témájával már korábban is foglalkozott az Abcúg. Ebben a cikkben interjúkat olvashat öt olyan nővel, akiknek sikerült elszökniük fogva tartóiktól, és a Baptista Szeretetszolgálat védett házaiban találtak menedéket.

Neuberger Eszter / Abcúg

 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.