Fotó: Cseh Gábor / szombathely.hu

Célegyenesben a szombathelyi horvát iskola nagy ugrása, már csak a gyerekek hiányoznak

BZ
2019. március 20. szerda, 07:41

Ahogy arról már beszámoltunk, a Szombathelyi Horvát Oktatási Központ 25 évre megkapta a bezárt egykori Hunyadi, majd szintén bezárt Szent-Györgyi iskola épületét. Több mint százmillió forintból újítják fel jelenleg az épületet.

 

Puskás bezáratta, most a horvátok élesztik újjá Szombathelyen a Szent-Györgyi Albert középiskolát

A tervek szerint az oktatás a 2019/2020-as tanévben már a Szent-Györgyi épületében kezdődik meg.

 

Pillanatnyilag még a Jászai Mari utcai régi Gyermekek Háza épületében működnek, de Paukovitsné Horváth Edit intézményvezetőtől tudjuk, hogy a szeptemberben induló új tanévet már az új épületben kezdik meg.

 

A belső burkolási munkákon is túl vannak, a fűtés, a külső szigetelés és az emeleti ablakok cseréje hátra van még.

 

Az intézménybe járó gyerekek szüleitől úgy értesültünk, kevés a gyerek az iskolában, ezért minden követ megmozgatnak, hogy jövőre biztos osztálylétszámmal kezdhessék a tanévet. Ezt az intézményvezető sem cáfolta.

 

Elmondta, minden osztályukat első sorban az intézményhez tartozó saját óvodából próbálják építeni, de ez nem jelent kizárólagosságot, nyitottak minden érdeklődőnek.

 

Az felvételhez nem szükséges az előzetes horvát nyelvtudás sem, azt az iskolában nyolc év alatt a kéttannyelvű oktatási programnak köszönhetően úgyis középfokú szintig megtanulják a gyerekek.

 

A horvát származás sem feltétel, bárki jelentkezhet, viszont azt el kell fogadni, hogy az iskolában a horvát nyelv tanulása kötelező.

 

Nemzetiségi iskolaként nyolc fő felett indíthatnak osztályt, hogy ez bőven meglegyen, most "iskolanyitogató programokat" tartanak minden második szerdán a Miroslav Krleža Horvát Általános Iskolában, március 28-án és április 11-én 17 órakor még a Jászai Mari utcai épületben.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás