Az öregifjú Harrison Ford és az animált kutya kalandjai

ugytudjuk.hu 2020-07-13 19:40:00
Könnyed szórakozás az egész családnak!

A klasszikus irodalmi mű alapján készült A vadon hívó szava új életre kelti Buck történetét. Az imádnivaló kutya kényelmes városi élete fenekestül felfordul, amikor váratlanul messzire szakad kaliforniai otthonától, és az alaszkai Yukon terület zord vadonjában találja magát az 1890-es évek aranyláza idején. A postaszánt húzó kutyacsapat legújabb tagjaként – majd később vezéreként – Buck élete kalandját éli át, s végül megleli valódi helyét a világban, midőn a maga ura lesz.

A Harrison Ford főszereplésével készült filmet Chris Sanders (Így neveld a sárkányodat) rendezte. Az élő felvételeket animációval ötvöző A vadon hívó szava a legújabb trükktechnológiát hasznosítva varázsolja állati szereplőit is fotorealisztikus, érző lényekké.

A vadon hívó szava (The Call of the Wild) - szinkronizált előzetes

A filmet eredetileg idén februárban mutatták be a hazai mozikban, ám ha lemaradtunk volna róla, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház kínálatában ismét megtekintheti a közönség.

Éppen ezért egy kis kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban:

1. A film Jack London A vadon szava (1903) című regényéből készült, ám történt néhány változás a kutyafajtákat illetően. A könyv leírása alapján Buck inkább egy nagytermetű farkasra hasonlít, a filmben viszont félig bernáthegyi, félig skót juhászkutyaként ábrázolják. Emellett a szánhúzó csapat tagjai eredetileg mind szibériai husky fajtájúak, ám a vásznon egyedül Spitz hasonlít huskyra, csupán más színekben pompázik a bundája.

2. Jack London őszinte rajongása a természet iránt megihlette a film készítőit, az író iránti tiszteletből maximálisan környezetbarát "üzemmódban" zajlott a forgatás: mellőzték az egyszer használatos műanyag palackokat, kizárólag biológiailag lebomló tányérokat és evőeszközöket vettek igénybe. Ezenkívül a stáb újrahasznosított papírral és napelemmel működő generátorokkal dolgozott, a megmaradt ételt pedig eladományozták.

3. Buck csapatában a szánhúzó kutyák személyiségjegyeit a Hófehérke és a hét törpe karaktereiről mintázták: Sol-Leks - Tudor, Joe - Vidor, Pike - Morgó, Billy - Szundi, Dolly - Szende, Dub - Hapci, Dave - Kuka.

4. A filmben szereplő állatok egytől egyig CGI technikával készültek. A producerek elmondása szerint azért döntöttek így, mert egyrészt szerették volna elérni, hogy minél több érzelmet fejezzenek ki akár mimikával, akár testbeszéddel, másrészt el akarták kerülni, hogy igazi hús-vér kutyák sérüljenek, vagy ijedjenek meg a forgatás során. Buck figuráját egyébként a rendező Chris Sanders kutyájáról mintázták.

5. Amikor Buck először érkezik az alaszkai Skagway városába, a háttérben finoman kivehető egy kamerába integető hajléktalan figurája, aki meglehetősen hasonlít Charlie Chaplinre. Ez az ún. 'Easter Egg' egy utalás az Aranyláz (1925) című filmre, amit feltételezhetően ugyanitt és ugyanebben az időben forgattak.

6. A főhős John Thornton szerepét Harrison Ford alakítja, a korábbi 1997-es adaptációban viszont a néhai Rutger Hauer kapta a szerepet. Érdekesség, hogy a két színész egymás ellenfeleként szerepelt a híres-hírhedt Szárnyas fejvadász (1982) című sci-fiben.

7. A színes takaró, amit John és Buck közösen használ, a Hudson's Bay Company (Hudson-öböl Társaság) nevű cég gyártmánya. Az üzletet londoni kereskedők alapították még 1670-ben, így ez a legősibb kereskedés egész Észak-Amerikában, ami a mai napig működik - az említett takaró eredetije pedig durván 100 évvel ezelőtt készülhetett.

A vadon hívó szava péntek (07.17.) 17:30-as és szombat (07.18.) 18:25-as vetítéseire a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Fotó: imdB

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.