Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak

Farkas Bazsi 2020-03-29 11:28:00
300 állatfaj megfigyelésével következtettek erre a kutatók.

Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak. Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzés szerint az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik.

A Bristoli és az Exeteri Egyetem kutatói munkájuk során átvizsgáltak az állatok számának változását összegző 540 publikált adathalmazt, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a tengeri növények és állatok a vizek melegedésére - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Martin Genner, a Bristoli Egyetem evolúciós ökológiával foglalkozó kutatója elmondta, összeállítottak egy kiterjedt adatgyűjteményt, amely bemutatja, hogyan változott az állatok állománya az elmúlt évszázadban, amikor a világ vizei több mint egy Celsius-fokkal melegedtek.

Louise Rutterford, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint a tengeri fajok eloszlását a sarkvidékek irányába a hideg hőmérsékletek, az Egyenlítő irányába a magas hőmérsékletek korlátozzák. "Előre jeleztük, hogy a tengerek melegedésének hatására a sarkvidékek irányába növekedni fog az egyedek száma, mivel azok az élőhelyek sokkal kellemesebbé válnak. Az Egyenlítő irányában viszont előrejelzésünk szerint csökkenni fog az állatok száma, mivel ott túl meleg lesz a túléléshez" - fogalmazott.

A kutatócsoport elemzése szerint a tengeri élőlények populációi mindkét területen megváltoztak. Például a hering (Clupea harengus) és az Adélie-pingvin (Pygoscelis adeliae) populációja csökkent élőhelyük melegebb vidékein, míg a hidegebb peremein növekedett.

Rutterford hozzátette: úgy tűnik, hogy bizonyos tengeri fajok profitálnak a klímaváltozásból, különösen a sarkvidéki területek határán élők képesek a gyarapodásra. Ugyanakkor egyes tengeri élőlények nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni ahhoz, hogy túléljék a felmelegedést, ez leginkább az Egyenlítő közelében élő fajokra jellemző. Mind a növekedés, mind a csökkenés aggodalomra ad okot, mivel káros hatással lehetnek a szélesebb körű ökoszisztémára - írja az MTI.

Tekintve, hogy a becslések szerint az iparosodás előtti időszakhoz képest 2050-re akár 1,5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet, a tanulmány szerint a következő évtizedekben tovább folytatódnak ezek a területi eltolódások.

"Arra számítunk, hogy a tengeri élővilágot egyre jobban befolyásolni fogja a klímaváltozás. Ezáltal lehetségessé válik, hogy több melegvízi halat lehet majd halászni. De negatív hatása is lehet a partvidéki élőlényekre. Például ha a melegedő vizek otthont biztosítanak kártékony melegvízi paraziták számára, hogy elszaporodjanak olyan akvakultúrákban is, amelyekben korábban nem fordultak elő" - fejtette ki Rutterford.


    

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.