Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra

ugytudjuk.hu 2018-12-20 06:47:00
Többször bejelentették, hogy hamarosan készen lesz, most úgy néz ki, 2021-re ez talán be is következik. Csak éppen kétszer annyiba kerül majd, mint gondolták, és a pénz még nem áll rendelkezésre.

Minden cikkünknek ilyen gyorsan legyen foganatja, kezdi az atlatszo.hu: közel egy hónapja írtak a szombathelyi Gothard-kastélyról. Egyebek mellett azt, hogy bár a Fideszes városvezetés már többször is bejelentette az épület felújítását, a grandiózus tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. 

A kastélyt az 1600-as években építették, az a 19. században került a Gothard-család birtokába. A tudományért rajongó Gothard Jenő és Sándor pedig obszervatóriumot építtetett a kastélyhoz, és a fizikai kísérletekhez szükséges technikai felszereltséggel látta azt el. 

Az épületet is utolérte az államosítás, az 1950-es években lakásokra osztották, 15 család kapott itt szállást. Ők egészen 2016-ig lakhattak itt, az utolsó lakók májusban költöztek ki. Mindez azután történt, hogy 2015-ben maga Orbán Viktor ígérte meg, hogy a Modern Városok Program keretén belül a kastély 1,8 milliárd forintból újulhat meg.

A megyei napilapban, két helyi Fideszes önkormányzati képviselő, Lendvai Ferenc és Illés Károly jelentette be, hogy 2018. március 31-ig el is készül a kastély felújítása.

De nem készült el. Sőt, magát a felújítást nem is tartotta napirenden a városvezetés egészen a december 10-i közgyűlésig. A testületnek azért kellett a Gothard-kastély felújításának ügyét tárgyalnia, mivel elkészültek a tervek.


Csak az előkészítésre 94,5 millió forintot költöttek el állami pénzből. Ezekből pedig az derült ki, hogy a tervezett 1,8 milliárd nem lesz elég a megvalósításra, több kell, majdnem a duplája. Egészen pontosan bruttó 3 milliárd 315 millió 364 ezer  649 forintot emészt fel a beruházás. Ezt sem városi, hanem állami pénzből fizetnék ki.

 

A testületnek arról kellett döntenie, hogy elfogadják e az elkészült terveket és állam bácsihoz fordulnak-e, még plusz támogatásért. 

A vita nem volt rövid, már csak azért sem, mert az elkészült tervek alapján a kastélyban ugyan kapna helyet egy felújított obszervatórium és súlytalanság-szimuláció mellett étterem, cukrászda és sörkert is, pedig az eredeti elképzelés alapján egy tudományos (fizikai) bemutató lett volna az egész épület. Most azonban úgy néz ki, mintha inkább egy plusz látványosságokkal csábító vendéglőt alakítanak ki.

Olyan ötlet is elhangzott a közgyűlésben, hogy az ELTE-Savaria Egyetemi Központtal egyeztetve lehetne élettel megtölteni az obszervatóriumot. Az ELTE-nek azonban már van egy másik régóta működő obszervatóriuma Szombathelyen. Az ellenzék azt firtatta leginkább, hogy mi értelme lenne egy ilyen intézménynek, ha nem tudnak hozzá funkciót társítani. 

Ráadásul a létesítmény fenntartási költségeiről kalkuláció sem készült. Szombathelyen pedig nem példa nélküli, hogy egy megépített létesítménynél gondok akadnak a fenntartással


Az egyedüli költség, amit a felújításon kívül kiszámoltak, az a létesítmény dolgozóinak bére. 8 fő kellene az üzemeltetéshez, a bér és a járulékok költsége pedig 24 millió forint lenne évente. Ebben a vendéglátók költségei nincsenek benne, azokat alvállalkozók üzemeltetnék. 

A Fideszes többség végül megszavazta az előterjesztést. Ezek szerint ha a kormány ad plusz pénzt az építkezésre, akkor 2021 augusztusában vághatják a szalagot a politikusok. 


Csak emlékeztetésképpen, 2016 márciusában a Fideszes képviselők azt jelentették be, hogy 2018 márciusában minden készen lesz. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.