A Barátság utcai lakását felgyújtó férfi most a Kiskar utcában teszi tönkre egy társasház életét

BZ 2018-09-18 16:35:00
A lakók rettegnek, de tanúskodni nem mernek, mert tartanak a megtorlástól.

Szombathely belvárosában, a Kiskar utca 9-ben él egy férfi, aki lassan teljesen élhetetlenné teszi a társasház lakóközösségének életét.

"Szinte nem telik el úgy nap, hogy N.I. valamilyen módon ne adná tudtára a többi lakónak, hogy itt van a házban" - mondta el egy névtelenséget kérő házbéli.

Üvöltözik, dörömböli az ajtókat, rongálja a liftet, vagy éppen a lépcsőházat. Nemrég a saját lakásuk ajtaját is kellett kicserélni, mert darabokra törte.

Balra az összetört ajtóból megmaradt valami

A házban lakik kisgyerekes család és több idős ember is, akikben folyamatosan félelmet kelt.

Viselkedése miatt rendszeresen kell kihívni a rendőrséget, jelenlétük azonban hosszú távon hatástalan. Információink szerint olyan is előfordult, hogy egy házban lakó édesapa maga rendezte volna le a problémát, de garázadaság gyanújával végül őt vitték el bilincsben.

A házban lakók elmondása szerint az elmúlt két hónapban átlagban heti kétszer legalább jártak a Kiskar utca 9-ben a rendőrök.

Feltettük kérdéseinket a Vas megyei Rendőr-főkapitányságnak, az alábbiakra lettünk volna kíváncsiak:

Az elmúlt két hónapban hányszor hívták ki a rendőrséget a Kiskar utca 9-be? Pontosan hány eljárás indult, milyen ügyben? Indult-e büntetőeljárás bármilyen ügyben? Történt-e előállítás, illetve személyi sérülés bármelyik Kiskar utca 9-es esetnél?

A rendőrség szűkszavúan, a kérdéseket kikerülve válaszolt, így azt cseppet sem neveznénk megnyugatónak:

"a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai minden esetben reagáltak, amikor bejelentés érkezett és megtették a szükséges intézkedéseket Szombathelyen, a Kiskar utca 9. szám alatti társasháznál."

Barátság utca 17. újratöltve

Ez már eddig sem szép, de még messze nincs vége a történetnek. Ha valakinek ismerősek lennének a fenti motívumok, esetleg a férfi monogramja, akkor nem árulunk el vele nagy titkot: a házban lakó férfi ugyanaz az ember, akivel hasonló problémák merültek fel éveken át a Barátság utca 17-ben.

Ott többször is tüzet okozott, legutolsó alkalommal, idén január 24-én teljesen ki is égett a lakása, de más lakásokban is kár keletkezett. Azt az ügyet azóta is büntetőeljárás keretében vizsgálja egyébként a rendőrség.

Most a Kiskar utca 9. lépcsőháza hangos N.I. életmódja miatt

Megkerestük a társasházat kezelő SZOVA Zrt-t is. Tudnak a problémáról, folyamatosan kapcsolatban vannak a lakók, illetve a SZOVA illetkései (közös képviselő, a társasházkezelési-osztályvezető illetve a cég ügyvédje).


A SZOVA közlése szerint nem sok eszköz van a probléma rendezésére, de igyekszenek kiállni a sérelmet elszenvedő lakók mellett. A társasházkezelő írásban felszólította a bepanaszolt családot a házirend betartására, természetesen eredménytelenül.

Azonban a történet egyik legszomorúbb része ez lesz:

A SZOVA Zrt-nek társasházkezelőként ezen kívül lehetősége lenne eljárást indítani a lakók ellen birtokháborítás és/vagy károkozás miatt, ezt azonban a bűncselekmények elszenvedőinek tanúvallomásával kell alátámasztani.

A tanúskodást azonban senki nem vállalja, mivel tartanak az esetleges megtorlástól.

Tekintve, hogy a férfi szüleivel él ott, érthető az óvatosságuk.

A cég hivatalos levéllel a rendőrséghez fordult, listát kértek arról, milyen rendőrségi intézkedések történtek a bepanaszolt lakók ellen. Abban csak bízhatunk, hogy őket nem pattintja le a Vasi Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Kiskar utcai társasház közös helyiségeiben esett károk javítását a társasház közös költségvetéséből fizetik ki, de rongálás esetén akkor lehet a rongálóra terhelni a költségeket, ha az elkövető felelősségét megállapító hivatalos dokumentum áll rendelkezésre.

Fontos lenne, ha helyén kezelnék ezt a problémát a hatóságok. Nem túlzás leírnunk, N.I. veszélyt jelent a környezetére. Senkinek nem hiányzik egy újabb kiégett lakás, sem az, hogy bárkiben (beleértve saját magát is) kárt tegyen.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.