52 vádlott az elképesztő szombathelyi ügyben: orvosnak adták ki magukat, hogy alvásgarnitúrát és lágylézer karórát tukmáljanak idős embereknek

BZ 2018-12-03 08:13:00
Többszáz idős emberrel hitették el, hogy súlyos beteg, összesen közel százmilliós kárt okozva.

Két vádlott elhatározta, hogy idős és beteg embereket megtévesztve adnak el nekik olyan eszközöket, amik gyógyhatás kiváltására alkalmatlanok.

Az egyik vádlott ehhez különböző cégeket szerzett meg olyan vádlott-társai neve alatt, akik ténylegesen nem voltak a cégek tulajdonosai és tevékenységet sem végeztek bennük.

A vádlottak telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, melyek feladata az volt, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják meg a leendő ügyfeleket.

Eddig ismerős, ugye? A súlyosabb rész még csak most jön.

Az ország területén hat városban, köztük Szombathelyen is üzlethelyiséget béreltek, sőt, alkalmazottakat vettek fel azért, hogy a leendő vásárlóknak egészségügyi felmérést színleljenek. A cél az volt, hogy megtévesszék ezeket az embereket egészségügyi állapotuk súlyosságáról, így a kínált eszközöket eladhassák nekik, amik egyébként gyógyhatás kiváltására alkalmatlanok.

Az első és másodrendű vdlottak és a hat városban (Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden ) működtetett csoportok vezetői határozták meg a beosztottjaik (későbbi vádlottársaik) feladatát.

Utasították őket, sőt, tanácsokat is adtak nekik, hogy az üzletekben hogyan tévesszék meg a jellemzően idős érdeklődőket.

A legelképesztőbb, hogy olyan látszatot kellett kelteniük, mintha az eladó maga orvos, vagy egészségügyi dolgozó lenne. Kötelező elem volt a fehér köpeny, és a nyakba lógatott fonendoszkóp.

Ilyenkor vizsgálatot színleltek, majd közölték a megtévesztett személlyel, hogy súlyos beteg, de javulni fog, ha megveszi az adott terméket.

Terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, illetve különböző masszírozó készülékek. Ilyeneket tukmáltak rá a rémült “betegekre”, akik sokszor azt hitték, súlyos állapotban, életveszélyben vannak.

Bizonyítottan 345 sértettet tévesztettek meg így, több mint 94,7 millió forint kárt okozva.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 45 vádlottat bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalás bűntettével vádol, és velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg további 
7 vádlottat közokirat-hamisítás bűntettével vádol, akikkel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.