pexels.com

52 vádlott az elképesztő szombathelyi ügyben: orvosnak adták ki magukat, hogy alvásgarnitúrát és lágylézer karórát tukmáljanak idős embereknek

BZ
2018. december 3. hétfő, 08:13
Többszáz idős emberrel hitették el, hogy súlyos beteg, összesen közel százmilliós kárt okozva.

Két vádlott elhatározta, hogy idős és beteg embereket megtévesztve adnak el nekik olyan eszközöket, amik gyógyhatás kiváltására alkalmatlanok.

 

Az egyik vádlott ehhez különböző cégeket szerzett meg olyan vádlott-társai neve alatt, akik ténylegesen nem voltak a cégek tulajdonosai és tevékenységet sem végeztek bennük.

 

A vádlottak telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, melyek feladata az volt, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják meg a leendő ügyfeleket.

 

Eddig ismerős, ugye? A súlyosabb rész még csak most jön.

 

Az ország területén hat városban, köztük Szombathelyen is üzlethelyiséget béreltek, sőt, alkalmazottakat vettek fel azért, hogy a leendő vásárlóknak egészségügyi felmérést színleljenek. A cél az volt, hogy megtévesszék ezeket az embereket egészségügyi állapotuk súlyosságáról, így a kínált eszközöket eladhassák nekik, amik egyébként gyógyhatás kiváltására alkalmatlanok.

 

Az első és másodrendű vdlottak és a hat városban (Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden ) működtetett csoportok vezetői határozták meg a beosztottjaik (későbbi vádlottársaik) feladatát.

 

Utasították őket, sőt, tanácsokat is adtak nekik, hogy az üzletekben hogyan tévesszék meg a jellemzően idős érdeklődőket.

 

A legelképesztőbb, hogy olyan látszatot kellett kelteniük, mintha az eladó maga orvos, vagy egészségügyi dolgozó lenne. Kötelező elem volt a fehér köpeny, és a nyakba lógatott fonendoszkóp.

 

Ilyenkor vizsgálatot színleltek, majd közölték a megtévesztett személlyel, hogy súlyos beteg, de javulni fog, ha megveszi az adott terméket.

 

Terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, illetve különböző masszírozó készülékek. Ilyeneket tukmáltak rá a rémült “betegekre”, akik sokszor azt hitték, súlyos állapotban, életveszélyben vannak.

 

Bizonyítottan 345 sértettet tévesztettek meg így, több mint 94,7 millió forint kárt okozva.

 

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 45 vádlottat bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalás bűntettével vádol, és velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg további 
7 vádlottat közokirat-hamisítás bűntettével vádol, akikkel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás