Megírtuk, hogy 25 millió 800 ezer forintból rendezik meg a háromnapos Savaria Filmfesztivált, a program következő sajtótájékoztatójára már nem kaptunk meghívást

Farkas Bazsi 2023-05-05 12:04:00
Pedig mindenki számára hozzáférhető, transzparens adatot közöltünk közpénzekről.

A művészet és média kapcsolatának változásáról a digitális kultúra világában címmel rendeznek konferenciát május 11-én a X. Savaria Filmszemle keretében -  erről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a filmszemle szervezője, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke Lovass Tibor. A tájékoztatóra szerkesztőségünk nem kapott meghívót, az információkat az MTI felületéről tudtuk meg.

Elsőként két hete hívták meg a sajtót a programbemutatóra, erre még kapott meghívót az Ugytudjuk.hu szerkesztőgése. 

Itt meg is tudtuk kérdezni, hogy mire megy el az a 25 millió 800 ezer forintnyi közpénz, amit a egyesület a 3 napos filmszemle költségeire kapott a Nemzeti Filmintézettől. 

Az elnök szerint “kis pénz” nem csak a fesztivál költségeit de az egyesület éves működését, az alkalmazottak, közte az ő fizetését is tartalmazza.

A Savaria Filmakadémia Egyesületet, 2020. januárjába jegyezett be a bíróság. Az Opten adatai szerint a Savaria Filmakadémia Egyesületnek jelenleg 3 alkalmazottja van. A birosag.hu-n található adatok alapján az egyesület nem közhasznú besorolású.

Kerestük az elnököt, hogy megtudjuk, miért nem kaptunk meghívót a sajtó eseményre, ám cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Lovass Tibor a tegnap szerkesztőségünk mellőzésével megtartott tájékoztatón az MTI tudósítása szerint elmondta: napjainkban a digitális kultúra és a fizikai világ egyre jobban összefonódik, kibővül a művészet, a média és a világ érzékelésének lehetősége, az információs társadalomban pedig egyik legfontosabb, de fejlesztendő képességünk a médiatudatosság.

Hozzáfűzte: a Savaria Filmszemle kreatív légkörében a téma legjelentősebb hazai kutatói tartanak előadásokat a konferencián, szót ejtve az új médiumok lehetőségeiről és kihívásairól, illetve azok korlátairól is. Az előadásokban felvázolják az uralkodó trendeket, a jó megoldásokat, de szóba kerülnek egyebek közt az etikai dilemmák is.

Felsorolása szerint az előadók között lesz például Aczél Petra egyetemi tanár, aki az online platformokon elvárható, tudatos médiamagatartásról vagy éppen ennek hiányosságairól beszél. Előadást tart Mádl András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igazgatója, aki a fiatalok médiafogyasztásának változásairól beszél majd, illetve Rab Árpád egyetemi oktató, trendkutató, aki az emberi és a mesterséges intelligenciáról, avagy a tudatosság jövőjéről ad elő. Felszólal továbbá Kollarik Tamás egyetemi oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszél majd.

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Művészeti Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósul meg.

Lovass Tibor a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a X. Savaria Filmszemlén - amelynek központi témái a népművészet-néprajz-történelem, a képzőművészet és zene -  meghirdettek diákok számára egy kategóriát, amelynek keretében az internet világát bemutató filmeket vártak. Az említett kategóriában 18 filmalkotás érkezett, a legjobb pályamunkákat az NMHH pénzjutalomban részesíti.

A X. Savaria Filmfesztivált, amelyre idén 124 filmmel neveztek az alkotók, május 10. és 12. között rendezik Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pálról elnevezett termében tartják, az alkotókkal a helyi TIT székházban zajlanak beszélgetések és közönségtalálkozók, az internet világával foglalkozó konferenciának pedig az ELTE SEK regionális kutató központja ad otthont.

Lovass Tibor bejelentette: május 12-én a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapja.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.