Elrakatták, majd el is kobozták az ukrán zászlót a litván szurkolóktól a szombathelyi Arena Savaria biztonsági emberei

Papp László Tamás 2022-08-30 06:44:00
A magyarokkal játszott vb-selejtezőn történt a dolog.

Az EBESZ diplomatái és szurkolótársaik szerették volna szolidaritásukat kimutatni a háborúban álló Ukrajnával egy múlt heti kosárlabda-vb-selejtezőn. Ám az Aréna Savaria szekusai ezt nem hagyták: előbb elrakatták az ukrán zászlót, majd el is kobozták

számolt be az RTL Klub az Ukrinformra hivatkozva.

Augusztus 24-én, szerdán vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, a meccsen a magyar válogatott 88-78-ra kikapott Litvániától.

Fotó: Litván EBESZ-diplomaták Twitter-oldala

A sporteseményen történt egy kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens, amiről az Ukrinform számolt be hétfőn a címben azzal a retorikai kérdéssel, hogy

Ki tiltja meg, hogy ukrán zászlót tegyenek ki Magyarországon?”.

A beszámoló szerint a mérkőzésre egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, hogy a helyszínen buzdíthassák sportolóikat. A litván csoportban jelen volt a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája is, illetve barátaik, családtagjaik, köztük gyerekek is.

Mivel pont aznap, azaz augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti lobogóik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. Ezzel kívánták szolidaritásukat kifejezni az Oroszország ellen hősies honvédő háborút vívó Ukrajnával. A gesztusnak azonban az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt.

Az Ukrinform cikke szerint amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért, de nem akart túlságosan vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. 

Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva már három szekus tért vissza hozzá, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet.

A zászlót a meccs végén visszaadták, írja az Ukrinform a szurkoló beszámolója alapján. Az incidensről röviden említést tettek az EBESZ litván diplomatái is hivatalos Twitter-oldalukon, értetlenségüknek hangot adva, hogy miért nem engedte a biztonsági szolgálat az ukrán zászló használatát:

LT_OSCE on Twitter: "This morning started with a visit to our Ukrainian friends and colleagues to congratulate them with Ukraine's 🇺🇦Independence Day!On this special day we also send very best greetings to all the courageous people of Ukraine! Слава Украïнi! 🇺🇦💪✌️ pic.twitter.com/qsTbmpx5bE / Twitter"

This morning started with a visit to our Ukrainian friends and colleagues to congratulate them with Ukraine's 🇺🇦Independence Day!On this special day we also send very best greetings to all the courageous people of Ukraine! Слава Украïнi! 🇺🇦💪✌️ pic.twitter.com/qsTbmpx5bE

A lap szerint a sportág nemzetközi szervezetének nincs olyan tiltó szabálya, ami korlátozná más nemzetek zászlójának megjelenítését a lelátókon. A vb-selejtezőt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség égisze alatt rendezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő, a Szombathely Sportközpont által üzemeltetett  Aréna Saváriában. Levélben kérdéseket tettünk fel az MKOSZ, a sportközpont és a vagyonkezelő illetékeseinek, amennyiben választ kapunk, beszámolunk róla

– említi az RTL Klub.

Szólj hozzá!

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Fideszes képviselő: Át kell gondolni, hogy ifj. Knézy alkalmas-e a GyőrPlusz vezetésére

Letörölték a fideszes képviselő jótékonysági akciójának minden nyomát az önkormányzati médiából, Hajtó Péter kiakadt.

Dézsi a diáktudósítóknak: Egy jó újságírónak mit kell csinálni? Kérdezni!

Diákújságírókat oktatott a polgármester, aki másfél éve menekül el rendszeresen teljesen egyszerű újságírói kérdések elől.

Kanye West bejelentette, hogy indul a következő amerikai elnökválasztáson

West 2020-ban is indult az elnökválasztáson, de mindössze 70 ezer szavazatot gyűjtött.

Piros Porschét és győrsági ingatlanokat is foglaltak le Völner Pál fiától

83 millió forint kenőpénz átvételével vádolják a volt fideszes államtitkárt, most kiderült, mit foglaltak le a családjától.

Megérkezett a Sugarloaf és Lotfi Begi első közös dala

Szinte kötelező gyakorlat volt Kodály országában egy szó-la-ti-dó című dalt megalkotni.

Keresztes László Lóránt nem támogatta Lantos Csaba kinevezését

Az LMP-s képviselő szerint nem a miniszterjelölt lesz az, akin keresztül a kormány kivezetheti az országot az energiaválságból.

Ismét elromlott a kisbácsai iskola kazánja, folyamatban a javítás

16 fokban tanulnak az alsósok, azt kérték a szülőktől, hogy ne szóljanak újságíróknak.

Nincs fűtés a szombathelyi MMIK-ban

A Mesebolt Bábszínház termében elektromos panelekkel garantálják a meleget.

A Bizottság 3000 milliárd forintnyi EU-s forrás felfüggesztését fogja javasolni

Magyarország korrupcióellenes intézkedései nem elegendőek, nem elégedett a Bizottság

Schmuck Erzsébet: A klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

Az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen - véli a politikus.