Kijátszottam – Firewatch

Nagy Donát 2022-05-21 14:49:00
Újabb játéktesztelő cikk!

Képzeld el, hogy nincs más dolgod, csak ülni egy torony tetején egy Isten háta mögötti erdőben, és figyelni a környéket, hogy tűz esetén még időben tudj kérni segítséget. Nincs mobiltelefon, nincs internet, sem tévé, az egyetlen kapcsolatod a külvilággal a rádió túloldalán lévő kollégád. Nem meglepő módon sokak számára megnyugtató és kívánatos munkakör a tűzfigyelő. Hát persze, amíg el nem kezdenek furcsa dolgok történni a környéken; és már a rádión sem válaszol senki.

Az Egyesült Államokban rengeteg nagy kiterjedésű erdő található a mai napig, ahol a szárazság, vagy gyújtogatás okozta tűzvész hatalmas károkat okozhat. Ezt úgynevezett tűzfigyelőkkel igyekeznek kivédeni: az ő feladatuk, hogy füst vagy tűz esetén leadják a riasztást. 

A Firewatch c. játékban egy ilyen, a wyomingi vadonban posztoló játékost irányíthatunk. Karakterünket, Henryt ugyanis egyáltalán nem zavarja a magány: egy súlyos magánéleti válság a civilizációtól való eltávolodásra késztette.

 Már maga a depresszív játékkezdés is megér egy misét: ugyan csak kattintgatni kell a lehetséges reakciók közül választva, miközben kirajzolódik egy fiatal felnőtt életének kezdete. Kutya, barátnő, összeköltözés, ilyesmik. Aztán ez szépen összeomlik. 

Nem csoda, hogy Henry egyre izgatottabb lesz, amikor lehetősége lesz elvonulni: egy, a Shoshone Nemzeti Erdőben található tűzfigyelő-toronyba osztják be.

 Az egyedüllét ugyan lehetne rémisztő, azonban a gyönyörű táj, a mindenből áradó nyugalom rögtön teljesen elvarászolja a játékost. Már-már azon kapja magát az ember, hogy pusztán a saját maga szórakoztatására sétálgat a vadonban; erre pedig még rátesz egy lapáttal a kiváló zene és hanghatások is, amik segítik a beleélést.

Ami azonban igazán zseniálissá teszi a játékot – mármint a korábban felsoroltakon kívül – az Henry és a szomszéd tűzfigyelő, Delilah közti párbeszédek.

A walkie-talkie ugyanis a játék legfontosabb eleme, a vonal másik végén pedig Delilah az, aki személyiségével az ide-oda szaladgálást megtölti számunkra nevetéssel, szomorúsággal, kíváncsisággal; egyszóval élettel. Persze nem csak arról szól a játék, hogy horgászunk, felfedezünk, vagy a kirándulók szemetét szedjük össze: habár úgy tudjuk, egyedül vagyunk a torony közelében,

néhány misztikus esemény rávilágít ennek ellenkezőjére.

A lenyűgöző grafika és a szívet melengető párbeszédek mellett valójában a különös sztori az, ami az egyik kedvencemmé teszi a Firewatchot. Két lány ugyanis eltűnik, akiket Henry látott utoljára, aztán valaki a tornyában is mászkál, miközben semmi keresnivalója nem lenne ott. Mindezt persze megosztjuk Delilahval, azonban később találunk egy papírt, majd egy kazettát is, ami bizonyítja: a beszélgetéseinket valaki lehallgatja.

 Nem szeretnék mindent elspoilerezni, a sztori, melyben többek között megismerjük Delilah, a környék, vagy Henry elődjének történetét szépen épül, közben pedig felfedezzük az eltűnt lányok táborát, de egy titokzatos barlangot is találunk, egy csontvázzal.

A Firewatch legszomorúbb része talán az, hogy amíg összesen 79 napot töltünk a vadonban, nagyjából 4-5 óra alatt teljesen kijátszható. Túlontúl rövid. Ráadásul a végjáték vissza is hoz minket a szürke valóságba. Ennek ellenére azt mondom, egy próbát mindenképpen megér.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.