A munkahelyteremtés és a kisebb települések elnéptelenedése volt a jelöltek fő témája a Vas03-as körzet előválasztási vitáján

Fehér Buda 2021-09-16 06:55:44
Bana Tibor és Pleva Dániel rengeteg problémával mennének szembe, ha legyőznék a Fidesz jelöltjét.

Szerda délután a szombathelyi Broadway Caféban ült le vitázni Bana Tibor, az LMP jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Közösen Vas megyéért Egyesület támogatásával, és Pleva Dániel, a Momentum jelöltje a Momentum, a DK, az Új Világ Néppárt és az MSZP támogatásával. A Vas03-as körzet, vagyis Dél-Vas megye két képviselőjelöltje egy rövid bemutatkozás után három témát, a választókörzetük problémáit, az országos gondokat, valamint a kormányváltás, vagy rendszerváltás témáit járhatták körbe. A hétfői, a Vas02-es körzet jelöltek vitáján erre három-három percet kaptak a jelöltek, ám szerdán öt percben bonthatta ki a gondolatait Bana és Pleva. Erre azért volt lehetőségük, mivel a harmadik jelöltet, Ipkovich Györgyöt nemrég visszaléptették az előválasztástól, így a körzetben két ellenzéki jelölt maradt.

 

Sorsolásban Bana Tibor lett az első, így a vita az ő bemutatkozásával kezdődött. A jelölt elmondta, hogy 2010 óta parlamenti képviselő, három alkalommal mérkőzött már meg V. Németh Zsolt ellen, minden évben egyre jobb eredményt ért el, habár eddig mindig a fideszes képviselő kerekedett felül. Abban bízik, hogy jövőre ez változni fog, az indulása óta már több pozitív visszajelzést kapott, sőt, egy felmérés alapján, Szentgotthárdon már vezet is a kormánypárt jelöltjével szemben. A képviselő szerint az előválasztáson nem csak a jelöltet támogató pártokat, hanem azt is figyelni kell majd, hogy mit ért el eddig egy-egy jelölt.

Bana szerint bőven van probléma a Vas03-as körzetben, konkrét példaként hozta fel a körmendi szülészet hiányát, amiért a múltban már több ezer aláírást is gyűjtött, ennek ellenére bezárták az osztályt. Fontos még szerinte, hogy az egyes településeknek ne politikai alapon kapják a támogatást, hanem az igényeik szerint. A képviselő szerint sok olyan falu van a körzetben, ahol számos problémába ütköznek a lakók, de ezekre a településekre valamiért nem jut forrás. Fontosnak látja még, hogy munkahelyeket teremtsenek a körzetben, nemrég ezért egy tajvani delegációval egyeztetett Szentgotthárdon, ahol több lehetőség is felmerült, nem csak az autóiparral kapcsolatban. Ezek mellett még hiányosnak látja a buszösszeköttetést, de azt is felrótta, hogy az M80-as 2x1 sávon valósul meg, annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Körmenden ennek az ellenkezőjét ígérte meg.

 

Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere nemrég egy olyan posztot osztott meg, amelyben azt írja, Bana pénzt nem, viszont hazudozást hozott Körmendre. Az országgyűlési képviselő erre azt mondja, a kormánypárt jelenleg is aláírást gyűjt, aminek gyűlölet az alapja, ezt nem ő vitte oda, ő mindig is konstruktívan próbált dolgozni. A körmendi kastélyfelújításról, vagyis annak a folytonos hiányáról pedig azt mondja, hogy a város egyik jelképe az épület, meg kellene menteni.

Bana a magyar társadalom legfontosabb problémái közé sorolta, hogy sokaknak napi szinten kell Ausztriába ingázniuk. Ő annak örülne, ha itthon is lehetne olyan munkahelyeket teremteni, amelyek versenyképesek. Ennek egyik legfontosabb lépését az euró bevezetésében látja, mivel ez helyre tenné a magyar gazdaságot, és kiszámítható lenne az árfolyam. De lépéseket tenne azért is, hogy a kis falvak ne néptelenedjenek el. Fontosnak tartja még azt, hogy a jövőben induljon meg egy bérlakásépítési program, ami a fiatalok életkezdését könnyítené meg.

 

 

A képviselő kitért az itthon tapasztalható hűbérúri rendszerre, szerinte ezt a kormányváltás után nem csak meg lehet szüntetni, hanem meg is kell. Visszaadná az önkormányzatoknak azokat a jogköröket, amelyeket a múltban elvett tőlük a kormány. Bana azt mondja, Körmenden nagyon sok problémát lát a hűbérúri rendszerrel, ezért minél hamarabb véget vetne ennek. A körzet összes polgármesterének azt üzeni, hogy ha ő nyer, segíti majd a munkájukat. A képviselő szerint viszont nem csak a kormánypárti oldalon, hanem az ellenzéki pártokban is vannak kiskirályok, példaként hozta fel a zuglói Tóth Csaba esetét, aki nem jelent meg az ellenzéki vitán. 

Pleva Dániel friss arc a helyi politikában, kutatóállatorvos, és gombaszakellenőr. 2017 óta a Momentum tagja, fél éve lépett a színre, azóta több ezer emberrel beszélt a körzetben. Sok helyi témát fedett már fel, petíciót is indított, például a vasvári középiskola megmentéséért, nemrég pedig egy apróhirdetéssel sikerült bejutnia a kormánypárti Vas Népébe. Hat párt támogatja az előválasztáson, egy nyolcfejezetes programmal készül az előválasztásra, amelybe Ipkovich György programterveit is beemeli. Ezt a honlapján lehet elolvasni.

Elmondta, hogy a vasvári középiskola utolsó osztálya tavaly ballagott el, ezután gyermeklétszám hiány miatt megszűnt ott a képzés. Így Vasvár az egyetlen olyan járásszékhely, ahol nincs középiskola, emiatt Pleva szerint félő, hogy elnéptelenedik a város. A képviselőjelölt szerint a városban olyan képzéssel kell újraindítani a középfokú oktatást, amely vonzza majd a diákokat. Ő úgy látja, a környék legnagyobb problémája az elnéptelenedés, nagyon nehéz munkát találni, sokaknak Szombathelyre, vagy Ausztriába kell ingázniuk. 

 

A képviselőjelölt szerint fontos, hogy a kisebb településeken is legyenek munkahelyek, ezeket a kisvállalkozók, kistermelők támogatásával oldaná meg a Momentum országos szinten is. Úgy gondolja, hogy a környéknek nem a nehéziparra kell támaszkodni, hiszen a körzetben természetközeliek a települések, kár volna ebbe belerondítani. Pleva úgy látja, hogy a körzet sajátossága, hogy nehéz csatornákat kiépíteni a természeti adottságok miatt. A globális felmelegedés miatt a körzet egyre jobban szárad, ezért úgy gondolja, csatornavíztisztítókkal lehetne szürkevizet előállítani a csatornavízből, amit ezután öntözésre lehetne használni.

Pleva elmondta, hogy a véleménye szerint a magyar kormánynak gyorsan ugrania kellene az elektromos autók gyártására, hiszen efelé mozdul el a globális gyártás. Ő úgy gondolja, hogy a szentgotthárdi Opel-gyár még továbbra is a robbanómotoros autók előállítása felé mozog, ám ezeket az autókat egyre nehezebben lehet majd eladni a jövőben. Felháborítja, hogy a háromgyermekes családokon kívül nem támogat senkit a kormány, a CSOK-ról pedig azt mondja, hogy eredetileg jó ötletnek tűnt, viszont rossz volt a kivitelezés, ezért a Momentummal együtt újragondolnák a programot.

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltás  után miként számolnák fel a NER-t, példaként hozta fel a Momentum felcsúti pereként elhíresült tervét, hiszen a párt már konkrét dokumentumokkal készül a kormányváltásra. A Momentummal együtt jogállamban gondolkodik, és kiemelte, hogy nem akarja a fideszesek módszerét a fideszesek ellen sem felhasználni, az elszámoltatás szót viszont kerüli, ő igazságszolgáltatást szeretne elérni. Megemlítette, hogy Polt Péter leváltásához kétharmadra lenne szüksége az ellenzéknek, de enélkül is meg lehetne csonkítani a főügyész hatásköreit ahhoz, hogy jól működjön egy ellenzéki kormány.

A záróbeszédében Bana Tibor arra buzdított mindenkit, hogy vegyenek részt az előválasztáson. Kiemelte, hogy szerinte neki van a legnagyobb esélye győzni a Fidesz jelöltjével szemben, és megígérte, hogy képviselni fogja mind a 127 települést a következő ciklusban. Pleva Dániel is arra kért mindenkit, hogy szavazzanak az előválasztáson, és felelevenítette, hogy az elmúlt fél évben olyan problémákra is rámutatott, ami még a Fidesz szavazóit is megmozgatta, a jövőben is ilyesfajta gondok ellen fog fellépni.

A teljes vitát a Facebook-oldalunkon, élőben közvetítettük, a felvételt itt nézhetitek vissza.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.