Csak idő kérdése, hogy újra pipáljon a Ság-hegy

ugytudjuk.hu 2021-04-11 13:17:12
Igaz, ez az idő esetünkben elég fontos tényező. Mivel nem mindegy, hogy 5, vagy 500, netán 5 millió év múlva következik be a kitörés a Kemenesalján. De már az is izgalmas, hogy egyáltalán szóba kerülhet egy kitörés.

Megijedni azért nem kell. A Magyar Tudományos Akadémia szakemberei nemrég egy publikációt tettek közzé, amelyben a magyar és a térségi, vulkanológiai helyzettel foglalkoztak. Elsősorban a Balaton-felvidék alvó óriásait vették szemügyre, de mint tudjuk, a Sümeg, a Somló és a Ság-hegy is ennek a vonulatnak a szerves része, maradványa.

Ebből következően sorsuk, történetük és talán jövőjük is hasonló. „Bármikor kitörhet egy vulkán Magyarország területén", ezt a meglepő kijelentést tették az MTA szakértői. Indoklás: a Kárpát-medence alatt mind­össze 70 kilométer vastag a kőzetburok, így könnyen a térség alá áramlik a föld felső köpenyének képlékeny, forró anyaga. Ez pedig a kőzetanyagok olvadásához, végül újabb vulkáni tevékenységhez vezethet.

Arra kerestük a választ, milyen folyamat idézhette elő térségünk alatt az elmúlt 1,5 millió–100 ezer évben a vulkánkitöréseket. Ezek ugyanis jelenleg is fennállhatnak, ami akár újabb vulkáni tevékenységhez vezethet

- fejtette ki Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője, a friss tanulmány egyik szerzője.

A 100 ezer évvel ezelőtti vulkáni működés olyan környezetben zajlott, ami most is jellemzi térségünket

- mondta.

De egy kitörés a Balaton-felvidéken mégsem valószínű. Oka, hogy 30-35 kilométer mélyen van a földkéreg és a földköpeny határa, ez alatt korábban jóval nagyobb mélységben zajlott a magma képződés az egykori kitörések előtt. A magmára nagy nyomás helyeződik a felette lévő szilárd kőzetek miatt, így nagyon nehezen tudna utat törni magának.

 A Balaton-felvidéken egyébként már hosszú idő, 2,5 millió év telt el a legutolsó kitörések óta, a tudomány jelenlegi állása szerint ezen a területen nem várható kitörés.

De nem mindenki gondolja így. Egyes kutatók szerint szlovákiai és erdélyi vulkánok jöhetnek szóba leginkább, ha lehetséges kitörésről beszélünk. A Ságot nem említik, de az tudvalevő, hogy a Pannon tengerből kiemelkedő vulkán hatalmas robbanásokat produkált, fokozatosan feltöltve a környezetét, egyúttal a tengert.

A Ság-hegy bazaltját már a rómaiak is bányászták, a Borostyánút és Savaria útjait ebből építették. A modern kori bányaművelés a 20. század elején kezdődött, és a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott.

Összességében mintegy 17 millió tonna követ termeltek ki. A geológiai képződmény ma tanúhegyként számon tartott és igazi szabadtéri látványosság. Ugyanis a bányászat miatt metszetként láthatók a kürtők, a feláramló, befagyott láva. Tehát mindaz, amit vulkánnak nevezünk.

A kutatók modelleztek is egy kitörést, persze a fantázia világában. Főszereplője a Badacsony. Az eseményt erős földrengések előzték meg, majd erős robbanások közepette lávaömlés indult. A hegy formája drasztikusan megváltozott, a hegyoldal tűzesőbe borult. A környéket ellepte a hamufelhő, a Balaton gőzfelhőbe borult.

A heves kitörés óriási pusztítással járt, alapvetően változott a táj képe. Egy másik forgatókönyv szerint a Balaton vize utat talált a beomlott vulkán kürtőjébe és hatalmas robbanást eredményezett (Krakatau-szindróma). Ez további eszkalációkat okozott, végképp élhetetlenné téve a környezetet.

De ettől szerencsére nem kell tartani, mivel a „pár millió év" nem civilizációs, hanem földtörténeti kérdés. De az ördög nem alszik. Aki járt Nápolyban, az érezhetett valamit az idő mulandóságából és játékából. Az itt élők szerint a nagy bizonyossággal tervezett jövő könnyen lehet váratlan jelenné. Életmódjukat is ehhez igazítják: bank alig van, kifőzde és étterem viszont több ezer.  

Mindenesetre a Ság-hegynek is van ideje várni. Sőt, csak erre van ideje. 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.