A győri kórházlelkész drámai beszámolója az odabent tomboló járványról

Papp László Tamás 2021-04-06 13:54:12
Benkó Attila, a győri Szent Imre Plébánia papja hónapok óta az egyetlen civil, aki beteheti a lábát a győri megyei kórházba. Húsvéti interjúja legerősebb mondatait idézzük.

Benkó Attila kórházlelkésszel a Válasz Online készített interjút a húsvéti hosszú hétvégén. Mivel jelenleg se újságírókat, se látogatókat nem engednek be a kórházba, az orvosok pedig nem nyilatkozhatnak, az ő szemén át láthatjuk a drámai, megrázó helyzeteket.

Azt hallani, hogy a koronavírusos betegek állapota gyorsan romlik, van idő a búcsúra? – kérdi az újságíró. 

„Előfordult feszültség ebből, mert a látogatási engedélyhez a főigazgató és a főosztályvezető aláírására is szükség volt. Mire megszerezték a két aláírást, meghalt a beteg” – válaszolta Benkó Attila. 

„Még sokat látott orvosok, nővérek is azt mondják, lelkileg ennél nagyobb megpróbáltatást még nem éltek át” – jegyzi meg az interjúkészítő.

„Nem könnyű, ezt látom az egészségügyieken is, már nagyon elcsigázottak, tehetetlennek érzik magukat, kimerültek” – erősíti meg Benkó Attila.

„A legmegrázóbb egy kismama sorsa, a pocakjában a kisbabájával, lélegeztetőgépen, eszméletlenül” – idézi fel a kórházlelkész a sokkoló élményt. Aki szerint sokakban még akkor se tudatosodik a helyzet súlyossága, amikor a hozzátartozója állapota rosszabbra fordul. „Sokszor előfordul azonban, hogy nem mernek elbúcsúzni, nem számolnak a halállal, illúzióban él a beteg és a hozzátartozó is, emiatt később sokkal nagyobb a fájdalom” – számol be tapasztalatairól Benkó.

„Nem egy idős embernek nincs mobilja, vagy nem tudja használni, és általam tud beszélni a hozzátartozójával.

Előfordult, hogy az engem megkereső felnőtt gyermek videóhíváson keresztül láthatta utoljára az édesapját, aki néhány óra múlva meghalt. Legutoljára a neurológián szeretett volna egy beteg beszélni a feleségével, a kórház nem adhatja ki a számát, de a tudakozó igen. Felhívtam, és odatartottam a füléhez a telefont, ő akkor már nem tudott beszélni, de a felesége szólhatott hozzá – ezek voltak az utolsó szavak” – osztja meg az olvasókkal a kórházlelkész. 

Ezek után joggal kérdezi az olvasó, hogy alakulhatott ki ilyen helyzet, de erre gyakran nincs hiteles válasz. Hogy miért van így, arra a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke ugyancsak húsvétkor portálunknak adott interjújában a következőket válaszolta:

Győri MOK-elnök az Ugytudjuknak: a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnökével, Szijjártó Lászlóval a győri Iparkamara Szent István úti épületében beszélgettünk, ahol éppen az egészségügyi intézmények járvány elleni küzdelmét segíteni akaró önkénteseknek tartott felkészítő tréninget. Mint a kamara megyei elnöke számos kritikával illette a járványkezelést, és tett javaslatokat, melyek a médiában széles körben ismertté váltak.

„Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem lehet szabadon kommunikálni. Mivel korlátozzák a kommunikációt, cenzúrázás van, így félnek a kollégák, még a vezetők is megszólalni, mert azt látják, hogy ha egy kórházigazgató megmondja, hogy mi a valódi helyzet, akkor esetleg leváltják másnap. Vagy megbüntetik azokat a kollégákat, akik szólni mertek, hogy ezt vagy azt a negatív dolgot tapasztalták. Így aztán lassan senki nem fog  semmit mondani.”– állította Szijjártó László.

Hozzátéve azt is: „...a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot, és naponta követel olyan életeket, amelyek megmenthetőek lennének. Ez nekem, mint kamarai vezetőnek elfogadhatatlan. Ez tisztán szakmai kérdés. Aki ebből politikai ügyet csinál, az minden szempontból bűnös!” – fogalmazott a MOK helyi elnöke.

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában: