A győri kórházlelkész drámai beszámolója az odabent tomboló járványról

Papp László Tamás 2021-04-06 13:54:12
Benkó Attila, a győri Szent Imre Plébánia papja hónapok óta az egyetlen civil, aki beteheti a lábát a győri megyei kórházba. Húsvéti interjúja legerősebb mondatait idézzük.

Benkó Attila kórházlelkésszel a Válasz Online készített interjút a húsvéti hosszú hétvégén. Mivel jelenleg se újságírókat, se látogatókat nem engednek be a kórházba, az orvosok pedig nem nyilatkozhatnak, az ő szemén át láthatjuk a drámai, megrázó helyzeteket.

Azt hallani, hogy a koronavírusos betegek állapota gyorsan romlik, van idő a búcsúra? – kérdi az újságíró. 

„Előfordult feszültség ebből, mert a látogatási engedélyhez a főigazgató és a főosztályvezető aláírására is szükség volt. Mire megszerezték a két aláírást, meghalt a beteg” – válaszolta Benkó Attila. 

„Még sokat látott orvosok, nővérek is azt mondják, lelkileg ennél nagyobb megpróbáltatást még nem éltek át” – jegyzi meg az interjúkészítő.

„Nem könnyű, ezt látom az egészségügyieken is, már nagyon elcsigázottak, tehetetlennek érzik magukat, kimerültek” – erősíti meg Benkó Attila.

„A legmegrázóbb egy kismama sorsa, a pocakjában a kisbabájával, lélegeztetőgépen, eszméletlenül” – idézi fel a kórházlelkész a sokkoló élményt. Aki szerint sokakban még akkor se tudatosodik a helyzet súlyossága, amikor a hozzátartozója állapota rosszabbra fordul. „Sokszor előfordul azonban, hogy nem mernek elbúcsúzni, nem számolnak a halállal, illúzióban él a beteg és a hozzátartozó is, emiatt később sokkal nagyobb a fájdalom” – számol be tapasztalatairól Benkó.

„Nem egy idős embernek nincs mobilja, vagy nem tudja használni, és általam tud beszélni a hozzátartozójával.

Előfordult, hogy az engem megkereső felnőtt gyermek videóhíváson keresztül láthatta utoljára az édesapját, aki néhány óra múlva meghalt. Legutoljára a neurológián szeretett volna egy beteg beszélni a feleségével, a kórház nem adhatja ki a számát, de a tudakozó igen. Felhívtam, és odatartottam a füléhez a telefont, ő akkor már nem tudott beszélni, de a felesége szólhatott hozzá – ezek voltak az utolsó szavak” – osztja meg az olvasókkal a kórházlelkész. 

Ezek után joggal kérdezi az olvasó, hogy alakulhatott ki ilyen helyzet, de erre gyakran nincs hiteles válasz. Hogy miért van így, arra a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke ugyancsak húsvétkor portálunknak adott interjújában a következőket válaszolta:

Győri MOK-elnök az Ugytudjuknak: a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnökével, Szijjártó Lászlóval a győri Iparkamara Szent István úti épületében beszélgettünk, ahol éppen az egészségügyi intézmények járvány elleni küzdelmét segíteni akaró önkénteseknek tartott felkészítő tréninget. Mint a kamara megyei elnöke számos kritikával illette a járványkezelést, és tett javaslatokat, melyek a médiában széles körben ismertté váltak.

„Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem lehet szabadon kommunikálni. Mivel korlátozzák a kommunikációt, cenzúrázás van, így félnek a kollégák, még a vezetők is megszólalni, mert azt látják, hogy ha egy kórházigazgató megmondja, hogy mi a valódi helyzet, akkor esetleg leváltják másnap. Vagy megbüntetik azokat a kollégákat, akik szólni mertek, hogy ezt vagy azt a negatív dolgot tapasztalták. Így aztán lassan senki nem fog  semmit mondani.”– állította Szijjártó László.

Hozzátéve azt is: „...a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot, és naponta követel olyan életeket, amelyek megmenthetőek lennének. Ez nekem, mint kamarai vezetőnek elfogadhatatlan. Ez tisztán szakmai kérdés. Aki ebből politikai ügyet csinál, az minden szempontból bűnös!” – fogalmazott a MOK helyi elnöke.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.