Győri MOK-elnök az Ugytudjuknak: a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot

Papp László Tamás 2021-04-03 18:07:00
Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei vezetője szerint a tájékoztatásnak a mostani állapotnál jóval szabadabbnak kéne lennie.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnökével, Szijjártó Lászlóval a győri Iparkamara Szent István úti épületében beszélgettünk, ahol éppen az egészségügyi intézmények járvány elleni küzdelmét segíteni akaró önkénteseknek tartott felkészítő tréninget.

Mint a kamara megyei elnöke számos kritikával illette a járványkezelést, és tett javaslatokat, melyek a médiában széles körben ismertté váltak. Az elmúlt egy év tapasztalatait nézve, Ön szerint hol volt az a pont, ahol nagyot hibáztak, ahol másképp kellett volna ezt az egészet csinálni?

Nem egy ilyen pontja volt, minden nap van egy csomó ilyen pont. De ez mindenhol így van, tehát ahol a legjobb szakemberek, a lehető legjobban felkészülve csinálnak valamit, ott is előfordulnak hibák, problémák, tévedések, amelyeket  korrigálni kell. Mi, azon túl, hogy mindennap a tűzvonalban látjuk el a betegeket napi 8 - 24 órában, semmi mást nem csinálunk, mint ezekre a hibákra próbáljuk felhívni a figyelmet, amelyeket mi tapasztalunk a munkánk során, és amelyek fentről nem látszanak.

És kérjük, hogy korrigálják ezeket. Folyamatos megújulást, folyamatos minőség-ellenőrzést kellene beilleszteni ebbe a krízis-menedzsmentbe, ami itt van. Mert pont ez, ami nagyon hiányzik belőle. És a rugalmas, gyors korrekció képessége.

És mi volna konkrétan a kríziskezelés legnagyobb hibája?

Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem lehet szabadon kommunikálni. Mivel korlátozzák a kommunikációt, cenzúrázás van, így félnek a kollégák, még a vezetők is megszólalni, mert azt látják, hogy ha egy kórházigazgató megmondja, hogy mi a valódi helyzet, akkor esetleg leváltják másnap. Vagy megbüntetik azokat a kollégákat, akik szólni mertek, hogy ezt vagy azt a negatív dolgot tapasztalták. Így aztán lassan senki nem fog  semmit mondani.

Szabadon és nyíltan kéne beszélni arról, hogy mi a helyzet, mert akkor derül ki, hogy mi a gond. És ha a probléma kiderül, mert valaki feltárja, akkor abból nem politikai ügyet kéne csinálni. Hanem mindenki szabadon mondja el, hogy hol, mit észlel és gyorsan keressük meg arra helyben vagy központilag a megoldást.

Ön is egyetért azzal, hogy a kórházi dolgozók, illetve a vezetők szabadon nyilatkozhassanak, illetve hogy ne csak az operatív törzs állhasson szóba az újságírókkal?

Nem azt mondom, hogy teljesen szabadon, parttalanul bárki nyilatkozhasson, mert arra sincs szükség, hogy mindenki minden hülyeséget, valótlan információt ellenőrizetlenül szétkürtöljön, de valamilyen szabályozott keretek között ennél jóval nagyobb szabadságot, szabad teret kellene adni a kommunikációban. A tájékoztatásnak a mostani állapotnál jóval szabadabbnak kéne lennie.

Szijjártó László egy önkéntessel

Fotó: Papp László Tamás

És Ön szerint mi az oka annak, hogy ezt nem engedi a kormány? Mi lehet itt az indok, a valós szándék?

Nem az én tisztem ezt vizsgálni. Én a betegeket gyógyítom, s tapasztalom, látom, hogy mit lehetne jobban csinálni, hogy több életet mentsünk meg. Az biztos, hogy a hatalmon lévőké egy másfajta szemlélet, egy másfajta légkör. Ennek van hagyománya Magyarországon: aki fönt van, az mindig úgy gondolja, ő tudja, hogy mit kell csinálni, és azt hogyan kell végrehajtani, de ha mégsem sikerül, akkor azt úgy éli meg, hogy fél, hogy vajon ennek milyen következményei lesznek? Emiatt nem meri beismerni, hogy hibázott.

Ez nem jó, át kell állni arra a szemléletre, hogy igenis szabad hibázni, el kell ismerni, vállalni érte a felelősséget, nem rögtön megkövezni valakit, ha valami hibát elkövetett. De ebben a politikai légkörben, amely Magyarországon évtizedek óta van, ennek nincs esélye. Mert szekértáborok vannak, mély lövészárkok és a lakosság is iszonyúan megosztott. Még a családok is szétmennek azért, ha az egyik az egyik oldalhoz a másik a másik oldalhoz húz. Ezt a megosztottságot az internet csak még jobban felerősítette. Ma bárki, arc nélkül, az internetes névtelenség mögé rejtőzve fröcsöghet és támadhatja a másikat. És ennek megvannak a következményei.

Ez az önkéntesképző tréning országos kezdeményezés vagy helyi?

Helyi kezdeményezés, de van ilyen országosan is. Az országos kórház-főigazgatóságnak a honlapján is szerepel az önkéntes-toborzás.

Az orvosi kamara részéről ez helyi kezdeményezés?

Igen, ez a győri szervezetnek a kezdeményezése, nem országos, de vannak más megyék is, akik jelezték, hogy érdekli őket. Ez egy minőség-garantált, elég profi rendszer. Szerintem egy elég jó stáb alakult ki most már az elmúlt hetekben, van a Harvardon végzett szakértőnk is. Nem vagyunk még túl sokan, de egyre több szakértő került bevonásra, ez a második tréning, amit meg tudtunk tartani.

Reméljük, hogy lesz még több is. Nagyon sok a jelentkező, szükség van trénerekre, most keressük azokat a kollégákat, szakembereket akik a tréningeket megtartják, hogy ne nekem kelljen minden tréningen részt venni. Hanem több helyen, több tréninget is tudjunk tartani.

Közben egyúttal szervezzük, hogy a képzett önkénteseket alkalmazzák is azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk. Sokakban nem tudatosul, hogy a járvány alatti látogatási tilalom miatt sajnos kiesett a látogatók által nyújtott ápolási segítség is. A járvány előtt is általános volt, hogy a hozzátartozók etették, itatták, mosdatták kórházban kezelt szeretteiket. Már akkor is komoly ápolóhiány volt sok osztályon. ez mostanra megsokszorozódott, több helyen kritikussá vált és így egyértelműen az életet veszélyeztető betegrizikók alakulnak ki.

Önkéntesek tréningje a győri Iparkamara épületében

Fotó: Szijjártó László

Nemrég láthattunk az RTL Klub Híradóban egy, a koronavírusos betegek elosztásának hibás voltát illusztráló animációt, amelynek elkészítésében ön is részt vett. Valóban ennyire kritikus a helyzet?

Igen! Azonnali intézkedést igényelne, mert minden perc késlekedés további emberéleteket követel. A három és fél perces filmben közérthetően elmagyarázzuk és matematikailag bizonyítjuk, hogy a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot, és naponta követel olyan életeket, amelyek megmenthetőek lennének. Ez nekem, mint kamarai vezetőnek elfogadhatatlan. Ez tisztán szakmai kérdés. Aki ebből politikai ügyet csinál, az minden szempontból bűnös!

A SPARTACUS (Szükséghelyzeti Protokoll Alapápolásban RészTvevő Covid Új-önkéntesek Számára) tréningről részletek ebben a Facebook-bejegyzésben találhatóak, jelentkezni rövid önéletrajzzal, illetve motivációs levéllel, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával a spartacuscovid@gmail.com e-mail címen lehet.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.