Győri MOK-elnök az Ugytudjuknak: a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot

Papp László Tamás 2021-04-03 18:07:00
Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei vezetője szerint a tájékoztatásnak a mostani állapotnál jóval szabadabbnak kéne lennie.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnökével, Szijjártó Lászlóval a győri Iparkamara Szent István úti épületében beszélgettünk, ahol éppen az egészségügyi intézmények járvány elleni küzdelmét segíteni akaró önkénteseknek tartott felkészítő tréninget.

Mint a kamara megyei elnöke számos kritikával illette a járványkezelést, és tett javaslatokat, melyek a médiában széles körben ismertté váltak. Az elmúlt egy év tapasztalatait nézve, Ön szerint hol volt az a pont, ahol nagyot hibáztak, ahol másképp kellett volna ezt az egészet csinálni?

Nem egy ilyen pontja volt, minden nap van egy csomó ilyen pont. De ez mindenhol így van, tehát ahol a legjobb szakemberek, a lehető legjobban felkészülve csinálnak valamit, ott is előfordulnak hibák, problémák, tévedések, amelyeket  korrigálni kell. Mi, azon túl, hogy mindennap a tűzvonalban látjuk el a betegeket napi 8 - 24 órában, semmi mást nem csinálunk, mint ezekre a hibákra próbáljuk felhívni a figyelmet, amelyeket mi tapasztalunk a munkánk során, és amelyek fentről nem látszanak.

És kérjük, hogy korrigálják ezeket. Folyamatos megújulást, folyamatos minőség-ellenőrzést kellene beilleszteni ebbe a krízis-menedzsmentbe, ami itt van. Mert pont ez, ami nagyon hiányzik belőle. És a rugalmas, gyors korrekció képessége.

És mi volna konkrétan a kríziskezelés legnagyobb hibája?

Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem lehet szabadon kommunikálni. Mivel korlátozzák a kommunikációt, cenzúrázás van, így félnek a kollégák, még a vezetők is megszólalni, mert azt látják, hogy ha egy kórházigazgató megmondja, hogy mi a valódi helyzet, akkor esetleg leváltják másnap. Vagy megbüntetik azokat a kollégákat, akik szólni mertek, hogy ezt vagy azt a negatív dolgot tapasztalták. Így aztán lassan senki nem fog  semmit mondani.

Szabadon és nyíltan kéne beszélni arról, hogy mi a helyzet, mert akkor derül ki, hogy mi a gond. És ha a probléma kiderül, mert valaki feltárja, akkor abból nem politikai ügyet kéne csinálni. Hanem mindenki szabadon mondja el, hogy hol, mit észlel és gyorsan keressük meg arra helyben vagy központilag a megoldást.

Ön is egyetért azzal, hogy a kórházi dolgozók, illetve a vezetők szabadon nyilatkozhassanak, illetve hogy ne csak az operatív törzs állhasson szóba az újságírókkal?

Nem azt mondom, hogy teljesen szabadon, parttalanul bárki nyilatkozhasson, mert arra sincs szükség, hogy mindenki minden hülyeséget, valótlan információt ellenőrizetlenül szétkürtöljön, de valamilyen szabályozott keretek között ennél jóval nagyobb szabadságot, szabad teret kellene adni a kommunikációban. A tájékoztatásnak a mostani állapotnál jóval szabadabbnak kéne lennie.

Szijjártó László egy önkéntessel

Fotó: Papp László Tamás

És Ön szerint mi az oka annak, hogy ezt nem engedi a kormány? Mi lehet itt az indok, a valós szándék?

Nem az én tisztem ezt vizsgálni. Én a betegeket gyógyítom, s tapasztalom, látom, hogy mit lehetne jobban csinálni, hogy több életet mentsünk meg. Az biztos, hogy a hatalmon lévőké egy másfajta szemlélet, egy másfajta légkör. Ennek van hagyománya Magyarországon: aki fönt van, az mindig úgy gondolja, ő tudja, hogy mit kell csinálni, és azt hogyan kell végrehajtani, de ha mégsem sikerül, akkor azt úgy éli meg, hogy fél, hogy vajon ennek milyen következményei lesznek? Emiatt nem meri beismerni, hogy hibázott.

Ez nem jó, át kell állni arra a szemléletre, hogy igenis szabad hibázni, el kell ismerni, vállalni érte a felelősséget, nem rögtön megkövezni valakit, ha valami hibát elkövetett. De ebben a politikai légkörben, amely Magyarországon évtizedek óta van, ennek nincs esélye. Mert szekértáborok vannak, mély lövészárkok és a lakosság is iszonyúan megosztott. Még a családok is szétmennek azért, ha az egyik az egyik oldalhoz a másik a másik oldalhoz húz. Ezt a megosztottságot az internet csak még jobban felerősítette. Ma bárki, arc nélkül, az internetes névtelenség mögé rejtőzve fröcsöghet és támadhatja a másikat. És ennek megvannak a következményei.

Ez az önkéntesképző tréning országos kezdeményezés vagy helyi?

Helyi kezdeményezés, de van ilyen országosan is. Az országos kórház-főigazgatóságnak a honlapján is szerepel az önkéntes-toborzás.

Az orvosi kamara részéről ez helyi kezdeményezés?

Igen, ez a győri szervezetnek a kezdeményezése, nem országos, de vannak más megyék is, akik jelezték, hogy érdekli őket. Ez egy minőség-garantált, elég profi rendszer. Szerintem egy elég jó stáb alakult ki most már az elmúlt hetekben, van a Harvardon végzett szakértőnk is. Nem vagyunk még túl sokan, de egyre több szakértő került bevonásra, ez a második tréning, amit meg tudtunk tartani.

Reméljük, hogy lesz még több is. Nagyon sok a jelentkező, szükség van trénerekre, most keressük azokat a kollégákat, szakembereket akik a tréningeket megtartják, hogy ne nekem kelljen minden tréningen részt venni. Hanem több helyen, több tréninget is tudjunk tartani.

Közben egyúttal szervezzük, hogy a képzett önkénteseket alkalmazzák is azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk. Sokakban nem tudatosul, hogy a járvány alatti látogatási tilalom miatt sajnos kiesett a látogatók által nyújtott ápolási segítség is. A járvány előtt is általános volt, hogy a hozzátartozók etették, itatták, mosdatták kórházban kezelt szeretteiket. Már akkor is komoly ápolóhiány volt sok osztályon. ez mostanra megsokszorozódott, több helyen kritikussá vált és így egyértelműen az életet veszélyeztető betegrizikók alakulnak ki.

Önkéntesek tréningje a győri Iparkamara épületében

Fotó: Szijjártó László

Nemrég láthattunk az RTL Klub Híradóban egy, a koronavírusos betegek elosztásának hibás voltát illusztráló animációt, amelynek elkészítésében ön is részt vett. Valóban ennyire kritikus a helyzet?

Igen! Azonnali intézkedést igényelne, mert minden perc késlekedés további emberéleteket követel. A három és fél perces filmben közérthetően elmagyarázzuk és matematikailag bizonyítjuk, hogy a Covid-betegek jelenlegi elosztása az ország kórházaiban durván emeli a betegbiztonsági kockázatot, és naponta követel olyan életeket, amelyek megmenthetőek lennének. Ez nekem, mint kamarai vezetőnek elfogadhatatlan. Ez tisztán szakmai kérdés. Aki ebből politikai ügyet csinál, az minden szempontból bűnös!

A SPARTACUS (Szükséghelyzeti Protokoll Alapápolásban RészTvevő Covid Új-önkéntesek Számára) tréningről részletek ebben a Facebook-bejegyzésben találhatóak, jelentkezni rövid önéletrajzzal, illetve motivációs levéllel, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával a spartacuscovid@gmail.com e-mail címen lehet.

Szólj hozzá!

Brit tudósok szerint sehogy sem állítható meg az emberek öregedési folyamata

Nagyon úgy tűnik, hogy az emberiség sosem találja majd meg az örök élet titkát.

Ilyen se volt mostanában: ellenzéki képviselő volt a GyőrPlusz Rádió vendége

Balla Jenő civil önkormányzati képviselő volt Herkely Ákos vendége szombaton az önkormányzati rádióban.

Jó hírek érkeztek Szalai Ádám állapotáról

Valószínűleg pályára léphet a németek elleni mérkőzésen.

Az összes bajnokiját elvesztette a Győr-Moson-Sopron megyei csapat

A megyei III. osztályú Újkér egyszer sem volt sikeres az évben. A csapatvezető szerint a lényeg az, hogy együtt voltak, és futballoztak.

Vasárnap: sok napsütés fátyolfelhőkkel

A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél.

Mától egy hónapra bezár a Nyugati pályaudvar

Július 17-ig kiemelt, átfogó karbantartásokat végeznek.

Orbán: Mi vagyunk Európa utolsó szabadságharcosai

Szerinte manapság ugyanúgy küzdenünk kell a szabadságunkért, mint egykoron a szovjetek ellen.

Verstappen nyerte az időmérőt

Ezzel pályafutása ötödik pole pozícióját szerezte meg.

Helyreállt a közlekedés az M1-esen

Mindkét forgalmi sáv járható Győr felé.

Már az idén odaadhatják a magyar utakat egy cégnek, rögtön 35 évre

Zsíros egyesség a láthatáron, de ki lesz a befutó?

Többé nem cseng ki

Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban.

Szombaton is tombol a kánikula

35 fok is lehet délután.

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textiművészeti Triennále a Szombathelyi Képtárban

Tizenhét országból érkeztek alkotások a kiállításra.

van még itt cikk a témában:

Ilyen se volt mostanában: ellenzéki képviselő volt a GyőrPlusz Rádió vendége

Balla Jenő civil önkormányzati képviselő volt Herkely Ákos vendége szombaton az önkormányzati rádióban.

A győri egyetemé lett az egyre rosszabb állapotban lévő Zrínyi utcai kórházépület

A hely sorsa több mint egy évtizede bizonytalan volt. Riportunkban felelevenítjük, mi vezetett ide.