Bolla vízivárosi „fekete tornya” kivételt kapott a változtatási tilalom alól Győrben

Pintér Bence 2021-03-04 14:18:56
A barkácsbolt után a korábban Borkai Zsolt „mesterének” nevezett Bolla Péter épületére is kivételt állapított meg a változtatási tilalom alól a polgármester: lapunknak el is mondta, hogy miért.

Tavaly májusban írtunk róla, hogy Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) a város négy területén változtatási tilalmat rendelt el. A legnagyobb terület ezek között az Árkádtól egészen az Ipar-csatornáig húzódó szakasz volt, amely magába foglalja a Rába-gyár egykori telephelyét is – azt a részt, ahová a polgármester az új kulturális negyedet is megálmodta.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a változtatási tilalom alól kivételt kapott egy telek a terület déli részén, ahol egy barkácsáruházat építhetnek majd fel,

nemrég pedig kivételt kapott a változtatási tilalom alól a Bolla Péter cége, az Olla Group által épített társasház a Széchenyi híd vízivárosi oldalán. Az ábrán kékkel jelöltük:

Bolla Péter győri vállalkozó neve a Borkai-botrány idején lett országosan ismert, mikor a botrányt kirobbantó névtelen blogger őt is mint a Borkai körül kialakult „győri polip” tagját nevezte meg, sőt mi több, egyenesen őt nevezte meg Borkai mestereként, akitől „elsajátította azokat a módszereket, hogyan kell polgármesterként adott helyzetben úgy eljárnia, vagy döntenie, hogy a szűk környezetében lévők hozzáférjenek a közpénzhez”.

„Nem várható építési tevékenység”

A dokumentum indoklása szerint ez a terület már beépült, nem várható építési tevékenység. Az indoklás azért felemás, mert ugyanez igaz lehet több épületre a területen, amelyek azonban még mindig változtatási tilalom alatt állnak, például az Árkádra, vagy a Vízivárosban korábban felépült társasházakra.

Mivel tegnap épp az Olla Group logóját viselő torony mellett, a Tarcsay utcai piacon futottunk össze Dézsi Csaba Andrással, rákérdeztünk a dologra.

A polgármester elmondta, hogy a kivételre azért volt szükség, hogy a társasházban felépült lakások egy részét irodaként tudják hasznosítani, erre ugyanis a változtatási tilalom miatt nem lett volna hivatalosan lehetőség.

Dézsi Csaba András kifejtette: nem akarják a győri vállalkozásokat akadályozni abban, hogy sikeresek legyenek, szerinte sokkal jobb a városnak, ha a lakásként nem hasznosuló ingatlanok itt irodaként hasznosulnak, nem pedig üresen áll az épület.

Vannak azonban a környéken olyan projektek, ahol várható lett volna az építési tevékenység: a tavaly májusi változtatási tilalom egyik legnagyobb „áldozata” épp az Olla-toronnyal szemközi telekre, a vízpartra tervezett projekt, a Dunaville volt. Erre a telekre 13-15 emeletes, összességében 275 lakásnak helyt adó társasházakat építettek volna, a projekt azonban a polgármester lépése miatt leállt. Dézsi Csaba András egyébként külön utalt is erre a projektre mint ami szerinte nem volt jól átgondolva.

„Vannak olyan családi házas övezetek, ahol falatnyi területekre 600-800 lakásos lakótelepeket zsúfoltak be, és a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva” – mondta a polgármester.

A telek azóta is parlagon hever, van rajta egy jó nagy törmelékdomb, de legalább itt is ki lehet sétálni az ezen az oldalon kissé elhanyagolt Duna-partra. Úgy tudjuk, hogy mind a Dunaville, mind a szintén változtatási tilalom alá vont szabadhegyi Royal-lakópark építői egyébként többször próbálták felvenni a kapcsolatot a városházával, hogy tárgyaljanak a helyzetről, eleddig sikertelenül.

Szólj hozzá!

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

Mégis adhat pénzt az SMA-s gyerekek kezelésére az állam

Nem lesz automatikus, egyedi méltányosság alapján fizetnék ki a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert.

Orbán Viktor: A nyájimmunitás egy ellenszenves vélemény, nem vagyunk mi állatok

A miniszterelnök szerint csak egyéni védelem és felelősség létezik az oltáshajlandóság terén.

van még itt cikk a témában:

Nem teljesít jól Győr az állami források megszerzésében

A civil önkormányzati képviselő összeszedte, hogy sikerült az elmúlt években Győr városának központi forrásokhoz jutnia. Mint kiderült, nem valami fényesen.

Elveszített egy pert a Győr-Szol, több mint 400 millió forintot kell fizetnie

Mélyütést kapott az egyébként sem túl fényes anyagi helyzetben lévő városi szolgáltató cég.