Még hónapokig eltarthat, mire kiderül, mit kezd az amerikai kongresszus Trumppal

Fehér Buda 2021-01-15 08:57:15
Direkt is arrébb tolhatják az eljárást, hogy ne szúrjanak ki Joe Biden alakuló kabinetjével.

Tegnap éjszaka Donald Trumpnak megint sikerült történelmet írnia: ő lett az első elnök, aki ellen kétszer is megindult az impeachment eljárás. Trumpnak ráadásul egy cikluson belül sikerült felállítani az elég kellemetlen rekordot. Először 2019 decemberében indult meg ellene a mostanihoz hasonló eljárás, miután az amerikai képviselőház azzal gyanúsított meg az elnököt, hogy Trump Ukrajna segítségét kérte, hogy jobb eséllyel induljon a választásokon. Ekkor végül a kongresszus úgy döntött, Trump nem bűnös, így felmentették a vádak alól.

Most viszont azért indult el az impeachment Trump ellen, mert felszította a szavazóit, aminek a közvetlen következménye lett a Capitolium megrohamozása a múlt héten. Trump szavai a republikánusok közül több képviselőnél is kiverték a biztosítékot, így

tegnap a demokrata képviselők mellett tíz republikánus képviselő is az elnök ellen szavazott.

Az impeachment eljárás ezután tehát a kongresszus elé kerül, ahol egy tárgyalás formájában próbálják majd eldönteni, hogy bűnös-e az elnök. Az impeachment kimenetelét idén viszont nehezebb megjósolni, mint 2019-ben, hiszen a Capitoliumnál történtek sok republikánus hitét megrengették. Mitch McConnell, a szenátus jelenlegi elnöke is azt nyilatkozta, még nem tudja, hogy szavaz majd, előbb meghallgatja, milyen bizonyítékokat sorolnak majd fel Trump ellen.

A képviselőház elnöke, a demokrata Nancy Pelosi közben már fel is állított egy kilenc fős bizottságot, akinek az lesz a feladata, hogy megvédjék a képviselőház álláspontját a tárgyalásokon. A tárgyalások akár már jövő héten is elkezdődhetnek, ám így az eljárás egybe esne Biden első elnökként eltöltött napjaival. Ez azért lenne kellemetlen a demokraták elnökének, mert tradicionálisan ilyenkor fogadják el az elnök kabinetjét, ezután kezdődhetne meg a tényleges munka. 

Éppen ezért több demokrata is azt javasolja, hogy tolják el néhány hónappal az impeachment eljárást.

Akárhogy is döntenek a szenátorok, az biztos, hogy az impeachment végkimenetelére még hónapokat várnunk kell, mivel a tárgyalás hosszas folyamatnak ígérkezik. A 100 szenátor ezután szavazhat majd csak Trump sorsáról, ahhoz, hogy elítéljék a jelenlegi elnököt, a szenátorok kétharmadának kell bűnösnek találnia Trumpot. Ehhez mind az 50 demokrata, és még 17 republikánus szavazatra lesz szükség.

Ha ez nem jön össze, akkor a szenátus tulajdonképpen úgy dönt, hogy Trumpot ismét felmentik. Ha a jelenlegi elnököt mégis bűnösnek találják, akkor többet nem vehet fel hivatali címet. Ez pedig derékba törné Trump azon terveit, hogy 2024-ben ismét elinduljon az elnöki székért, írja a Metro. Az ítélettel viszont még egy nagyobb összeget is megvonhatnának az üzletembertől, a leköszönő elnökök ugyanis jogosultak egy elnöki nyugdíjhoz, ám ezt csak olyan egykori elnökök kaphatják meg, akiket nem ítéltek el impeachment eljárásban.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.