Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Papp László Tamás 2021-01-15 16:30:00
Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Megkezdődhet az utascentrum építése az évente közel 11 millió embert fogadó, 137 éves Keleti pályaudvaron, mert eredményes a nyílt kiviteli közbeszerzési eljárás, és a kialakításhoz szükséges források rendelkezésre állásáról is megszületett a kormánydöntés – írja közleményében a vasúttársaság.

2020 utolsó napjaiban írtunk már a beruházásról, mégpedig azt, hogy teljes felújítást most se várjon senki, sőt.

Mielőtt nagyon örülnénk az egyébként sem túl vaskos összegnek (ne felejtsük el, a Fidesz kvázi házi elitképzője, a Matthias Corvinus Collegium egymaga 100 milliárd forintot kap) a kétmilliárd forint több mint felét a Nyugati pályaudvar felújításából vonják el. A pénzből a Keleti pályaudvar metrószintjén új ügyfélcentrumot építenek és jegyautomatákat állítanak fel, emellett mozgólépcsőket és lifteket építenek a pályaudvar felé.Már-már a XXI. század felé nyitást jelenti, hogy új, közforgalmi mosdókat építenek, remények szerint leváltva ezzel a leginkább egy elcsépelt posztapokaliptikus film kötelező kellékeként megjelenő jelenleg használt latrinákat.

Az ígéret szerint a pénzből tehát az aluljárószint és a pénztárak környéke újulhat meg. Arról ugyanakkor továbbra sem tudni semmit, hogy a Keleti pályaudvar évtizedek óta esedékes felújítása mikor kezdődhet meg – írtuk még tavaly.

Egy kicsit kevesebb Balkán várja a Budapestre érkezőt

A kormány kicsivel több mint kétmilliárd forintot csoportosított át a Keleti pályaudvar fejlesztésére. A december 24-én megjelent határozat szerint a kormány "tekintettel a pályaudvarok elsődleges utasfogalmi, csomóponti és városkapu szerepére, valamint épített örökségi jelentőségére, egyetért a pályaudvarok fejlesztésének szükségességével".

A MÁV viszont a jelek szerint nagyon elégedett a beruházással.

Az előkészületi munkálatok hamarosan indulnak, a látványos kivitelezés tavasszal veheti kezdetét. A várhatóan év végéig tartó munkákat követően, a fejlesztés az utasok eddiginél komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé: egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljáró szint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften – közlik. Itt megnézheti a látványtervek fotóit:

Fotók: MÁV

 

A MÁV szakemberei által megtervezett és a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködve előkészített, közel 1,6 milliárd forint értékű beruházás a kormány és az Európai Unió finanszírozásával valósulhat meg. Az akadálymentesített utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósul meg több mint 1542 négyzetméteren, a munkákat a HC Építő Kft. és a Variabau Vegyesprofilú Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi – tudatja a MÁV-közlemény.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.