Egy kicsit kevesebb Balkán várja a Budapestre érkezőt

Bazsó Bálint 2020-12-28 18:06:40
Ezúttal a Keleti pályaudvar aluljárószintje, az ügyfélcentrum és a mosdók újulnak meg. Ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy a teljes felújítás mikor kezdődhet meg.

A kormány kicsivel több mint kétmilliárd forintot csoportosított át a Keleti pályaudvar fejlesztésére. A december 24-én megjelent határozat szerint a kormány "tekintettel a pályaudvarok elsődleges utasfogalmi, csomóponti és városkapu szerepére, valamint épített örökségi jelentőségére, egyetért a pályaudvarok fejlesztésének szükségességével".

Mint kiderült, ezt oly módon kívánják megvalósítani, "hogy a vasúttechnológiai és építészeti rekonstrukció a távlati vasúti fejlesztésekkel összhangban, az utasforgalmi és műemléki szempontokat szem előtt tartva ütemezetten kerüljön előkészítésre és megvalósításra annak érdekében, hogy a  pályaudvarok kulturális, funkcionális és esztétikai egységet alkossanak és elsőként a leginkább leromlott esztétikai állapotú utasforgalmi terek és funkciók megújítására kerüljön sor".

A kissé bikkfanyelven megfogalmazott kormányhatározat szerint tehát a kormány rájött, 

hogy a budapesti fejpályaudvarokon évtizedek óta tapasztalható lelakott, balkáni, kültelki, végtelenül kínos és az országimázs szempontjából leginkább tragikus állapotok tovább nem tarthatóak, főleg annak fényében, hogy a hátizsákos nyugati turista vagy éppen Bécsből már vonattal érkező hivatásforgalom a kelenföldi pályaudvar koszlott, omladozó épülete után másodjára a Keleti- és Nyugati pályaudvar koszlott, omladozó épületét csodálhatja meg.

Fotó: MÁV

Miután a rendszerváltás után egymást követő kormányok magasról tettek még a legminimálisabb fejlesztesi forrás biztosítására is, ezért a MÁV a karbantartások és a forgalom fenntartása érdekében legszükségesebb munkákon kívül még csak nem is gondolhatott átfogó felújításra.

Eltekintve tehát néhány kampányjellegű festésen és néhány négyzetméter aszfaltozáson, az elmúlt évtizedekben mindkét fejpályaudvar állapota kritikussá vált, különösen a Nyugatié, ahol a beázás miatt a teljes tetőszerkezetet fel kell újítani, illetve jelentős részben cserélni (és itt is csak azért kezdődhetett meg a munka, mert a tetőszerkezet kritikus állapotba került). 

Teljes felújítást most se várjon senki, sőt

Mielőtt nagyon örülnénk az egyébként sem túl vaskos összegnek (ne felejtsük el, a Fidesz kvázi házi elitképzője, a Matthias Corvinus Collegium egymaga 100 milliárd forintot kap) a kétmilliárd forint több mint felét a Nyugati pályaudvar felújításából vonják el.

A pénzből a Keleti pályaudvar metrószintjén új ügyfélcentrumot építenek és jegyautomatákat állítanak fel, emellett mozgólépcsőket és lifteket építenek a pályaudvar felé.

 

Már-már a XXI. század felé nyitást jelenti, hogy új, közforgalmi mosdókat építenek, remények szerint leváltva ezzel a leginkább egy elcsépelt posztapokaliptikus film kötelező kellékeként megjelenő jelenleg használt latrinákat.

Az ígéret szerint a pénzből tehát az aluljárószint és a pénztárak környéke újulhat meg.

Arról ugyanakkor továbbra sem tudni semmit, hogy a Keleti pályaudvar évtizedek óta esedékes felújítása mikor kezdődhet meg.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.