Egy kicsit kevesebb Balkán várja a Budapestre érkezőt

Bazsó Bálint 2020-12-28 18:06:40
Ezúttal a Keleti pályaudvar aluljárószintje, az ügyfélcentrum és a mosdók újulnak meg. Ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy a teljes felújítás mikor kezdődhet meg.

A kormány kicsivel több mint kétmilliárd forintot csoportosított át a Keleti pályaudvar fejlesztésére. A december 24-én megjelent határozat szerint a kormány "tekintettel a pályaudvarok elsődleges utasfogalmi, csomóponti és városkapu szerepére, valamint épített örökségi jelentőségére, egyetért a pályaudvarok fejlesztésének szükségességével".

Mint kiderült, ezt oly módon kívánják megvalósítani, "hogy a vasúttechnológiai és építészeti rekonstrukció a távlati vasúti fejlesztésekkel összhangban, az utasforgalmi és műemléki szempontokat szem előtt tartva ütemezetten kerüljön előkészítésre és megvalósításra annak érdekében, hogy a  pályaudvarok kulturális, funkcionális és esztétikai egységet alkossanak és elsőként a leginkább leromlott esztétikai állapotú utasforgalmi terek és funkciók megújítására kerüljön sor".

A kissé bikkfanyelven megfogalmazott kormányhatározat szerint tehát a kormány rájött, 

hogy a budapesti fejpályaudvarokon évtizedek óta tapasztalható lelakott, balkáni, kültelki, végtelenül kínos és az országimázs szempontjából leginkább tragikus állapotok tovább nem tarthatóak, főleg annak fényében, hogy a hátizsákos nyugati turista vagy éppen Bécsből már vonattal érkező hivatásforgalom a kelenföldi pályaudvar koszlott, omladozó épülete után másodjára a Keleti- és Nyugati pályaudvar koszlott, omladozó épületét csodálhatja meg.

Fotó: MÁV

Miután a rendszerváltás után egymást követő kormányok magasról tettek még a legminimálisabb fejlesztesi forrás biztosítására is, ezért a MÁV a karbantartások és a forgalom fenntartása érdekében legszükségesebb munkákon kívül még csak nem is gondolhatott átfogó felújításra.

Eltekintve tehát néhány kampányjellegű festésen és néhány négyzetméter aszfaltozáson, az elmúlt évtizedekben mindkét fejpályaudvar állapota kritikussá vált, különösen a Nyugatié, ahol a beázás miatt a teljes tetőszerkezetet fel kell újítani, illetve jelentős részben cserélni (és itt is csak azért kezdődhetett meg a munka, mert a tetőszerkezet kritikus állapotba került). 

Teljes felújítást most se várjon senki, sőt

Mielőtt nagyon örülnénk az egyébként sem túl vaskos összegnek (ne felejtsük el, a Fidesz kvázi házi elitképzője, a Matthias Corvinus Collegium egymaga 100 milliárd forintot kap) a kétmilliárd forint több mint felét a Nyugati pályaudvar felújításából vonják el.

A pénzből a Keleti pályaudvar metrószintjén új ügyfélcentrumot építenek és jegyautomatákat állítanak fel, emellett mozgólépcsőket és lifteket építenek a pályaudvar felé.

 

Már-már a XXI. század felé nyitást jelenti, hogy új, közforgalmi mosdókat építenek, remények szerint leváltva ezzel a leginkább egy elcsépelt posztapokaliptikus film kötelező kellékeként megjelenő jelenleg használt latrinákat.

Az ígéret szerint a pénzből tehát az aluljárószint és a pénztárak környéke újulhat meg.

Arról ugyanakkor továbbra sem tudni semmit, hogy a Keleti pályaudvar évtizedek óta esedékes felújítása mikor kezdődhet meg.

Szólj hozzá!

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

van még itt cikk a témában:

Áprilisban ingyen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-Volán-csoport járatain

A vonat- és autóbusz-közlekedésben - bizonyos területi kivétellel - visszaáll a tanítási időszakban érvényes menetrend április 19-től.

Megkezdődtek az 5-ös metró próbafúrásai

Próbafúrásokkal kezdődött meg az M5-ös metróvonal megépítésének első szakasza a Kálvin térnél - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) szerdán.