fotó: egrykszk.hu

A biztonsági őrség és a rendőrség is felvonult a bezárás szélére került zánkai iskola szülői értekezletére

Unyatyinszki György
2019. március 14. csütörtök, 14:01
Valószínű, hogy a több, mint 150 diáknak új iskolát kell keresni.

Több órás szülői értekezletet tartottak az egykori zánkai úttörőtábor helyén működő Pápai Szakképzési Centrum Egry József Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, miután kiszivárgott, hogy a kormány tervei szerint a zánkai tábor felújítása miatt vélhetően mennie kell az iskolának - értesültünk szülőktől.

 

„Szerencsére nagyon jó igazgatónk van, amint tudomására jutott a hír, hogy milyen tervek kerültek elő, azonnal értesített minket. Ha nem teszi, akkor lehet, hogy csak év végén tudtuk volna meg, hogy bezárhat az iskola”

 

– mondta egy szülő, aki részt vett az esti szülői értekezleten. A szülőket Vellai László Gábor igazgató, valamint az illetékes Szakképzési Centrum egyik vezetője tájékoztatta a helyzetről. Kiderült, hogy a Zánka 2020 program keretében átalakításra kerülő egykori táborban többek között az iskola menzája kerül nagyobb felújításra, ezzel indokolták, hogy átmenetileg biztosan bezárják az iskolát, de a felvázolt tervek alapján a szülők nagyon tartanak attól, hogy ez könnyen végleges bezárást jelent, a több mint 150 diáknak új iskolát kell találni.

 

„Az iskolában szakácsokat képeznek, de ők csak egy szakot jelentenek, a többieket ugyanúgy elküldenék a konyha kiesése miatt"” – mondta forrásunk. A Szakképzési Centrum most arra törekszik, hogy minden diáknak a szakmájának megfelelő iskolát találjanak a régióban. Ez azt is jelenti, hogy az eddig összevont osztályok felbomlanak, ugyanis a közismereti tárgyakat együtt tanulták osztályok, a szakmájuk szerint pedig kisebb csoportokban tanultak. A számtalan kérdés mellett az egyik legfontosabb azonban, hogy

 

már megtartották a felvételiket, sok diák viszont csak ezt az egy iskolát jelölte meg első helyen.

 

A szülőket arról tájékoztatták a kérdésben – ugyanis sok szülőt felzaklatott, hogy a fiatalabbik gyereke is az Egrybe akart menni, de ez bizonytalanná vált –, hogy a több mint 130 jelentkezőből nagyjából 90 diák jelölte meg elsőként az iskolát a felvételiben, számos diák kizárólag ezt az iskolát. Utóbbiak számára a hivatalos felvételi eljárás már nem biztosít lehetőséget, hogy más intézményt jelöljenek meg, nekik a jövőjük teljesen bizonytalan.

 

Az iskolának több mint 20 éve van bérleti szerződése az állammal. Miután az iskolát a Pápai Szakképzési Centrum alá szervezték át, illetve a tábor átkerült az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kezelésébe, nem rendezték a bérlői viszonyokat. A szülőknek azt a tájékoztatást adta a Szakképzési Centrum, hogy a szerződés felmondására nem vonatkoztak pontos részletek, így az iskola kiköltöztetése jogilag nem támadható. Mikor a szülők rákérdeztek, hogy mégis mi is áll ebben a bérleti szerződésben, arról nem kaptak tájékoztatást.

 

A szülők annyi garanciát kaptak, hogy az iskola ebben a tanévben zavartalanul működni fog. „Ez az érettségi előtt álló diákok számára kevés vigasz” - mondta a lapunknak nyilatkozó szülő. A szülői értekezlet azonban további sajátosságot is tartogatott:

 

Az iskola épületénél nagy számban felvonultak a zánkai tábort őrző Valton Security biztonsági őrei, valamint a tábor bejáratánál a szülők rendőrautót is láttak.

 

A szülők nem értették, hogy erre miért volt szükség, a korábbi szülői értekezleteken hasonló sosem történt. Ezzel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, a válaszuk beérkezésekor azt közzé tesszük.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás