Lovász László, az MTA elnöke (fotó: MTI achívum)

A villanyszámlát is nehezen fizetheti az MTA, ha a kormány osztja náluk jövőre a pénzt

Unyatyinszki György
2018. december 6. csütörtök, 14:40
Rendkívüli közgyűlést tartottak.

A jó tudományos munka alapfeltétele a kiszámítható finanszírozás és működés - hangsúlyozta Lovász László, az MTA elnöke az intézmény rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján. A közgyűlést azért hívták össze, hogy döntsenek a kormánnyal folytatott egyeztetések irányáról, illetve követelésekkel felérő kéréseket is megfogalmaztak.

 

Mint ismert, Palkovics László által vezetett innovációs minisztérium hatáskörébe rendelte a kormánytöbbség az MTA finanszírozásának túlnyomó részét, aminek felhasználásáról a tudományos élet a saját szempontjai szerint dönthetett. Az új rendszerben a kormány kívánja meghatározni, hogy milyen kutatásokat kíván finanszírozni - ezt számos tudós a tudományos élet szabadságának csorbításaként élte meg.

 

A rendkívüli közgyűlésre meghívták Palkovics László minisztert is, de ő nem jelent meg - noha az MTA tagja. A közgyűlés több mint 90 százalékos többséggel fogadta el határozatát.

 

A közgyűlés álláspontját Lovász László ismertette. Többek között az MTA csak akkor támogatja a kutatóintézetek átalakítását, ha az szakmai alapokon, egy átvilágítás után történik. Az átvilágítás szempontjainak kialakítására a kormány és az MTA egyforma arányban delegál a jövőben tagokat egy testületbe.

 

"A villanyszámla fizetése nem történhet pályázati alapon"

 

- mondta Lovász László. Azt szeretnék elérni,hogy ne pályázatok útján finanszírozzák például az alapkutatásokat, mert csak a hosszútávú, biztos finanszírozás lehet a nyugodt munka alapja, a kormány által támogatott pályázati rendszer viszont csak rövid- és középtávú ciklusokat finanszírozna, minden új pályáztatás esetén ott lebeghet egy intézet vagy kutatás felett a megszüntetés veszélye.

 

Az MTA arra kéri a minisztériumot, hogy a törvénybe foglalt jogai ellenére a hatáskörébe került forrásokat ne tartsák vissza, különösen a 2019. évi első negyedévére vonatkozó forrásokat. Várhatóan jövő év tavaszán születhet az MTA szerint megállapodás a finanszírozás és kutatóhálózat szerkezetéről.

 

"Szeretnénk, ha a kormány ne ilyen [egyeztetés nélküli jogalkotással] gyakoroljon nyomást"

 

- tette hozzá. Lovász László és az MTA attól tart, hogy az MTA finanszírozásának megváltoztatása miatti bizonytalanság újabb lökést adhat a tudósok elvándorlásának az országból.

 

Az MTA elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar kutatóhálózat a saját méréseik szerint - amit kétévente folytatnak - Európában a leghatékonyabb, ha a tudományos eredményeket a befektetett forintok arányában vizsgálják.

 

Az a vád érte az MTA-t, hogy politizál, ez nem igaz - mondta Lovász László. Az akadémia tagjai szabadon fogalmazhatnak meg magánvéleményt, de ez nem jelenti, hogy az intézmény állást foglal politikai kérdésekben. Hozzátette, hogy az MTA kutatási eredményei természetesen hatással vannak a politikára, példaként a környezetvédelmet érintő kutatásokat hozta fel, amelyek alapján a politikusok döntéseket hozhatnának, de ez sem direkt politizálás, ők a munkájukat végzik.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás