forrás: Wikipedia

Már nem azért egy kiló az egy kiló, amiért eddig az volt

Unyatyinszki György
2018. november 16. péntek, 18:32
Meváltozott a definíció

Valószínűleg keveseknek kell elmondani, de azért jobb a békesség, hogy a mai napig egy Párizsban elhelyezett irídiumötvözet súlyához kötötték az 1 kilogramm mértékegységét, a definícióban is ennek a tárgynak a súlyát határozták meg. A tudomány azonban belátta, hogy egy adott tárgynak a körülményektől függően változhat a tömege, vagyis nem állandó. Emiatt következhetett be, hogy az említett tömb az évek során vesztett a tömegéből 0,05 milligrammot.

 

A tudósok tehát egy olyan állandóhoz próbálják kötni a mértékegységet, mint az megtörtént az 1 méter újbóli meghatározásakor, mikor a fény sebességéhez kötötték.

 

A jövőben az elektromágneses erő mértéke határozza meg, hogy mennyi egy kiló. Mint ismert, két mágneses tárgy közötti mágneses erőhatás lép fel, mint mondjuk egy mágneses emelő esetében is, amivel az autókat pakolják a roncstelepeken. Ennek az erőnek erősségén múlik, hogy a sikerül-e felemelni az autót. Az említett emelő ráadásul elektromágnes, azaz az elektromos áram erőssége, teljesítménye alapján lehet pontosan meghatározni. Nos, a tudósoknak sikerült meghatározni ennek az erőnek a mértékét 1 kilóra is, amit egy rendkívül precíz Kibble-mérleggel pontosítottak.
 

2019-től már az új mértékegység definíció szerint működik a világunk.

 

Egyébként semmi nem változik.

 

via Index

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás