Luxus-gate: Egy szintre került Orbán a Gyurcsány-kormánnyal

Unyatyinszki György
2018. szeptember 27. csütörtök, 16:36
Mindkét politikai oldalon szeretnek vállalkozókkal együtt utazgatni vagy luxusutakra járni olyan pénzből, ami elvileg nem állna rendelkezésükre.

Akik egy kicsit is képesek az összetettebb gondolkodásra, azoknak feltűnhetett, hogy az erősen kormánypártinak nevezhető Ripost a héten bár látszatra védelmébe vette, mégis akaratlanul is komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, mert a miniszterelnök magánrepülőn utazgatott Európában. Az utakat ajándékként fogadta el a hozzá közelálló, hatalmas állami megrendeléseket elnyerő Garancsi István vállalkozótól.

 

Bár a kormánypárti média a nagyobb botrányok kiváltására alkalmas hírekre óvatosan szokott reagálni (hogy ne erősítsék a vihart), az Átlátszó tényfeltáró cikkére reagálva mégis azonnal előhúzták az aduászt: Gyurcsány is magángéppel utazott miniszterelnökként. Ha lehántjuk a politikailag motivált cikk mázát, lényegében az derül ki, hogy Orbán Viktor ugyanazt csinálja, amit (fideszes körökben sátáni, mások számára bukott) Gyurcsány Ferenc és kormánya tett. Hogy ettől miért oké szemet hunyni az ajándék repülőút felett, az érdekes kérdés.

 

De kicsit járjuk körül a témát, mert egyéb részletek is jó alapot adnak az összehasonlításra. A kormánypárti Ripost külön hangsúlyozta azt is, hogy Gyurcsány a mumusnak számító Európai Bizottság jelenlegi vezetőjéhez, Jean-Claude Junckerhez. is magángépen utazott. Csak emlékeztetőül: az Európai Néppárt támogatta Junckert, ahova a Fidesz is tartozik, sőt, kampányeseményen az ő támogatására biztatták a fideszes szavazótábort is a legutóbbi EP- választásokon. Az alábbi szocialista-szabaddemokrata politikusokhoz kötődő – valóban botrányos – tételeket is feleleveníthetők:

 

  • Hunvald György fővárosi kerületi polgármester érdekeltségébe tartozó magángépen utazott Moszkvába Veres János pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank akkori vezérigazgatója és Székely Árpád nagykövet (vállalkozók nem utaztak velük)
  • Gyurcsány összesen 17 alkalommal utazott külföldre magángéppel.
  • Kóka János miniszter magánhelikopterével utazgatott.
  • 2003-ban a Medgyessy-kormányból Sári Lajos nevű SZDSZ-es helyettes államtitkár a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre egy Németh János nevű üzletemberrel utazott ki – emlékezett erre Szily László a 444-en.

 

A legutolsó pont érdekessége, hogy Sári bár nem követett el bűncselekményt, de mégis azonnal lemondott a posztjáról. Magyar Bálint oktatási miniszter, az államtitkár felettese Sári távozásának indoklásában kiemelte, hogy az államtitkár

 

„nem felelt meg egy magasabb erkölcsi normának."

 

Utolsó körben még nézzük az elmúlt nyolc év fideszes kormányzásának komolyabb "luxusutazásait"

 

  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal luxusszállodákban szállt meg közpénzen, az utazás célját és a találkozók résztvevőit eltitkolta. Az ügyet feltáró Origó szerkesztőségét rövid időn belül elfoglalta a fideszes érdekkör, Matolcsy György fia vette meg a kiadót. Lázár János zsebből inkább utólag kifizette az utazás költségét.
  • Rogán Antal miniszter egy ismerős vállalkozója helikopterével utazott egy esküvőre. Rogán letagadta az utat, később kénytelen volt elismerni. Az ügyet feltáró Népszabadságot beszántotta a tulajdonos, a médiavállalkozást Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja szerezte meg.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi szarvasvadászatokra utazott, amit ajándékként kapott állami megrendeléseket szerző barátjától. Az ügyet feltáró Magyar Nemzet megszűnt, jelenleg a fideszközeli Nyerges Zsolt vállalkozó tulajdona.

 

Összegzésként csak annyi, hogy

erősen gyökérség azzal igazolni egy botrányos helyzetet, hogy "a másik oldal is ugyanezt csinálta".
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás