fotó: Kovács Tamás / MTI

Ítélet: Törvénytelenül szorították ki a magánkiadókat a tankönyvpiacról

Unyatyinszki György
2018. szeptember 7. péntek, 12:39
Az Oktatási Hivatal nem csak az állami tankönyvek engedélyét hosszabbíthatta volna meg.

Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét – derült ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítéletből. Jövőre 822 magánkiadású tankönyv tűnhet el a rendelhető könyvek listájáról, most több mint 130 könyv számára csillant fel a remény, egyúttal a kiadóknak sem kell azonnal lehúzni a rolót.

 

Szerdán kezdődtek az első perek, melyeket a tankönyvpiacról folyamatosan kiszorított magánkiadók indítottak az Oktatási Hivatallal (OH) szemben, mert az megtagadta az összes lejárt engedélyű tankönyvük engedélyének meghosszabbítását idén májusban. Ez azzal fenyegette a kiadókat, hogy a 2019 szeptemberében induló tanévben könyveik többségéből már nem tanulhattak volna a diákok, veszélybe sodorva a kiadók működését.

 

A hivatal ugyanakkor sorra hosszabbította meg az állami kiadású tankönyvek engedélyét, ám mikor a magánkiadók is beadták ötéves hosszabbítási kérelmüket, azt visszautasították, mondván csak állami tankönyvek kaphatnak engedélyt, noha ilyenről nem rendelkezik jogszabály.

 

"Tönkre lehet tenni egy szakmát, de azt lehetne kulturáltabban is csinálni"

 

- mondta az első szerdai tárgyaláson több magánkiadó jogi képviseletét ellátó Boglucz István. Kiemelte, hogy nincs olyan jogszabály, ami kizárná a magánkiadók hosszabbítási jogát, nem áll meg az OH érvelése, hogy mivel a kormány államositotta a tankönyvpiacot, csak az állami kiadók könyvei hosszabbithatók meg. Boglucz kiemelte, hogy ez a korlátozás alkotmányellenes is lenne, ugyanis lényegében kárpótlás nélkül megszűnne a magánkiadók kiadási joga a gyakorlatban.

 

A pénteki tárgyaláson a Pedellus Kiadó egyik középiskolás nyelvtan könyvének hosszabbítása volt jogvita tárgya. A kiadó kiemelte, hogy míg az ők hosszabbítási igényét megtagadták, addig az - azóta már államosított - Apáczai Kiadó tankönyveinek engedélyét meghosszabbították, noha az eredeti engedélyt még magánkiadóként szerezte.

 

A bíróság szóbeli ítélethirdetésében egyetértett a magánkiadók keresetével, hogy az OH nem vizsgálhatta volna, hogy állami vagy magankiadású-e a tankönyv, csak a szokásos hosszabbítási követelmények szerint bírálhatta volna el a könyvet.

 

A kiadók több mint 130 tankönyv esetében fordultak bírósághoz. A mostani ítélettel megegyezőre számítanak a további perekben is.

 

 

Sorsdöntő bírósági tárgyalások előtt állnak a magán tankönyvkiadók

Szeptember első hetében sorra kezdi tárgyalni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy meghosszabbíthatók-e az idén augusztus 31-én lejáró magánkiadású tankönyvek az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékében - értessítette lapunkat a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ). Csak olyan tankönyv rendelhető, amely szerepel ezen a listán, és bár a kiadók beadták a hosszabbítási igényüket még májusban, azt visszautasították.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás