A fideszes államtitkár a szombathelyi tanévnyitón azt emlegette, hogy a szocialista városvezetés alatt 18 milliárd forintnyi adóssága volt a városnak

Farkas Bazsi 2019-09-04 13:53:00
Mi másra is vágyna egy kisdiák az első napon?!

Kedden délután tartották a horvátok a tanévnyitó ünnepségüket Szombathelyen, egyben ez volt az új Horvát Oktatási Központ hivatalos átadása is. Szép számmal gyűltek össze a volt Szent-Györgyi iskola épülete előtti téren.  

Talán még van, aki emlékszik rá, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesterré választása után az egyik első intézkedése az volt, hogy bezáratta ezt az iskolát.

A mostani nyitó rendezvényen sokan részt vettek Horvátországból is, de jelen volt Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat Elnöke, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és számos szombathelyi fideszes politikus, mint például Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Hende Csaba, országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester, Balázsy Péter, mint szabadságát töltő megyei jegyző, Polgár Lívia, a polgármesteri kabinet iroda vezetője, egyébként a Joskar-Ola lakótelepen induló fideszes képviselőjelölt. De ott volt a körzet önkormányzati képviselője, Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) is.


A himnusszal és az óvodások műsorával kezdődött a program, majd jöttek az ünnepi beszédek, amik leginkább a horvátokat méltatták és sok sikert kívántak a most már teljesen önálló intézménynek. Volt azonban egy beszéd, ami nem oda illett és ez a jelenlévőknek is feltűnt, többen haza is mentek emiatt. 


Soltész Miklós államtitkár mondott egy laza kampánybeszédet a gyerekek előtt, melyet azzal kezdett, hogy nemrég még 18 milliárd forint adóssága volt ennek a városnak. Csak azt felejtette el hozzá tenni, hogy azokat a hiteleket, akkor a város a fejlesztésekre vette fel és emiatt a városban élők semmilyen hátrányt nem szenvedtek, sőt élvezték a fejlesztések előnyeit. Igaz ezt az adósságot az állam később átvállalta, de most az államnak van ennyivel több adóssága, viszont 10 évvel ezelőtt a városnak a költségvetése 30 milliárd forint felett volt, ma már csak egy picivel több, mint ennek a fele. Arról sem beszélt Soltész Miklós, hogy 10 évvel ezelőtt Szombathelyen járhatóak voltak az utak és a járdák, nem voltak közlekedési dugók nap, mint nap, nem kellett lerobbant buszokkal utazni és volt elég parkolóhely. Arról nem is beszélve, hogy időben le volt nyírva a fű és egy igazi hangulatos, élhető és virágos város volt Szombathely.


Paukovitsné Horvát Edit horvátul köszönte meg a támogatást, kiemelte a Joskar-Ola Alapítványt is. Az épületen belül még egy támogatói fal is van, ahol az idei Joskar-Ola Napok támogatói vannak elhelyezve, hálából és talán példát mutatva a többi városi cégnek, hogy van még lehetőség kikerülni a dicsőségfalra a többi támogató mellé.


A másik észrevétel, melyet az ott élők duruzsoltak egymásnak, hogy valahogy egyetlen fideszes sem említette Kelemen Krisztián, városi képviselőt, akinek az idei Joskar-Ola Napokon átadott 2,3 millió forint értékű támogatást köszönheti az intézmény. Aki rengeteget segített már abban, hogy a gyerekek komfortosabb körülmények között kezdhessék meg az óvodai és az iskolai évet. Még nyár elején ő volt az, aki önkormányzati forrásból 500 ezer forinttal támogatta azt, hogy az iskola udvarán játszóteret alakítsanak ki. A lakók méltatlannak tartják, hogy még csak be sem mutatták őt a közönségnek.


A beszédeket követően Soltész Miklós, Gugán János, Puskás Tivadar, és Paukovitsné Horváth Edit vágták át a magyar és a horvát nemzeti színű szalagot. Meglepő módon Hende Csaba és Balázsy Péter nem mondott beszédet.


Azt más kérdés, hogy a Fidesz megint nem bírta ki, hogy ne keltsen egy kis gyűlöletet a másik oldallal szemben. És persze arról sem beszélt senki, még Dr. Puskás Tivadar sem, hogy a Szent-Györgyi Középiskolát pont a Fidesz zárta be a tömeges tüntetések és a 14 ezer 500 ellenző aláírás ellenére.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.