Der Spiegel Szombathelyről: kisvárosi küzdelem a hatalommal

ugytudjuk.hu 2020-01-11 13:45:00
Vezető német lap írt hosszabb, tényfeltáró cikket Szombathelyről.

Hosszabb tényfeltáró riport jelent meg a vezető német hetilap, a Der Spiegel december végi számában. A lap újságírói tavaly márciustól követték végig a szombathelyi eseményeket, az Ugytudjuk.hu munkatársai voltak a német kollégák helyi segítségei. Az Im Labor des Populisten (A populista laboratóriumában) című írás Szombathely közéleti változásai tükrében mutatja be az Orbán-rendszert, Molnár Miklós volt alpolgármester politikai küzdelmeit állítva a középpontba.

Ez az az újság, amely nem hiányozhat egyetlen uniós ország vezetőjének asztalról sem. Mégpedig tradíciója, szakmai hitelessége, széleskörű kapcsolatrendszere miatt. A lapot 1947-ben alapították, több mint 700 ezer példányban kerül standokra. A lap két munkatársa, Timofey Neshitov és Jan Puhl akkor figyelt fel a vasi városra, amikor a rabszolgatörvény önkormányzati vitájában megfordult a széljárás. Az addig a fideszes többséggel szavazó alpolgármester, Molnár Miklós új fejezetet nyitott a helyi politikában. A Spiegel riporterei fél éven át többször jártak a városban, ott voltak az önkormányzati választáson is.

Az alábbiakban szemlézzük a Der Spiegel 5 oldalas cikkét.

A szerzők szerint a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor olyan populista kísérleti laborrá változtatta az országot, amelyben „a társadalomnak néppé kell válnia". Illiberalizmusa válasz „Merkelre és Macronra". Kísérletéhez a pénzt az Európai Unió szállította. Vidéken különösen erős a populista hatalom, a kiskirályságok, a falkaszellem, a hűbéresség háromszögében. Szombathely, amely közelebb van Bécshez, mint Budapesthez, az átlagnál jobban él. A szerzők mégis „szomorkás kilátástalanságot" érzékeltek találkozásaik során. Majd bemutatták Molnár Miklóst, aki 27 évesen már nagyvállalatot vezetett (Styl). Később beutazta a világot, gyűjtötte a tapasztalatokat, felhasználandó városa javára.

A cikk részletesen szól az orbáni rendszer működéséről. Kitér olyan sajátosságaira, mint a „lopakodó pályán" meghonosított autoriter hatalomgyakorlás, a nemzeti burzsoázia kiépítése, az állami intézmények kiüresítése. Miként szállhat ezzel szembe egy kisváros, egy kisember? Idézik Molnárt, akinek a 90-es években még tetszett Orbán politikája, támogatta. Bejutva a helyi testületbe, egyre inkább meghatározó politikussá válva, a Fidesszel szövetségben dolgozott. Bár a pártba nem lépett be, de elfogadva a támogatást, a polgármesteri címért is indult. Csupán pár száz szavazattal maradt le. Kapcsolata a párttal az említett rabszolgatörvény-vitáig tartott.

A cikk számos kitérőt tesz német olvasóinak tájékoztatására. A többi között felidézi a stadion beruházásokat. „Szombathelyen is épült egy, mert Orbán így döntött. Molnár már az elején megvalósíthatósági tanulmányt kért, de lesöpörték az asztalról. Most viszont azzal szembesülnek a szombathelyiek, hogy évente 1 millió euróba kerül a fenntartás, a csapat meg egyre lejjebb csúszik a bajnokságban". Ugyanakkor megjegyzik, hogy az „uram-bátyám gazdaság" éves szinten több mint 4 százalékkal nőtt, míg a német az 1 százalékot sem érte el. Ez sokaknak tetszik, elfedi a demokratikus működés, intézményrendszer szüntelen csorbítását.

A cikkben leírást kapunk a szombathelyi kampányról, a Molnárral szemben alkalmazott, lejárató módszerekről is. „A 80 ezer lakosú városban 27 ezer embert hívott fel a robot azzal a szöveggel, hogy >Jó napot kívánok, Molnár Miklós áruló.<". A negatív kampány a politikus családját is elérte, de miután nem sikerült megtörniük, az „Orbán-rendszer kirostálta Molnár Miklóst". Érdekes jelenet, ahogy leírják találkozásukat Molnár fő ellenfelével, Hende Csaba országgyűlési képviselővel, a parlament alelnökével, annak hivatali szobájában. „Az irodában két zászló áll. Az egyik, a nemzeti lobogó, az íróasztala mögött van. A másikat, az uniós zászlót az ablakfüggöny mögé rejtették." (...) "Ha Szombathely bábszínház lenne, Hende lenne a marionettfigurák bábmestere. Molnár pedig egy báb, olyan, amelyik egyszer csak magától kezd el táncolni".

A riport végén a szerzők azt fejtegetik, hogy miként állítható meg a populista kísérlet?  „Jelenleg nincs ellene hatékony uniós mechanizmus. Úgy tűnik tehát, hogy az Európa Unió szintjén ez nem megy. De vajon sikerülhet az olyan embereknek, mint Molnár?" - teszik fel a kérdést. „A példa azt mutatja, hogy helyben lehet a fék" – vonják le a következtetést. Utalnak az ellenzéki összefogásra, az önkormányzati választáson elért ellenzéki sikerekre. A választás napján elmentek a szombathelyi huszár laktanyába, az Őrvidék házba. „Keki színű kempingnadrágos férfi dől a falnak. Az első számokat hallva azt motyogja maga elé: >Ez katasztrófa.< (...) Egy nő meg azt mondja: Csak hadd nyerjenek a szocik, Viktor majd elzárja nekik a pénzcsapokat."

„A helyi múzeum a Fideszes önkormányzat idején igényelt 30 milliós támogatást, a mostani önkormányzatnak át is utaltak – 2 milliót" – zárul a Der Spiegel cikke.

Szólj hozzá!

Szárnyalni kezdett a kőolaj ára

Trump kijelentése áll a dolog mögött.

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

van még itt cikk a témában: