Vajon ki lesz januártól a Haladás Sportkomplexum igazi ura?

Farkas Bazsi 2020-12-08 08:01:00
És mennyi pénzt tesz majd el annak ügyvezetője? Illés Károly 1 millió 500 ezer forintért látta el a posztot, a mostani ügyvezető mindössze 600 ezer forintot keres.

Szombathely az állam üzemeltetésébe adja a Haladás Sportkomplexumot - hangzott el a múlt héten szerdán, egy sajtótájékoztatón, amit Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője tartott.

A létesítményt - mivel eredményes közbeszerzést, a stadion megléte óta nem tudtak lefolytatni - az építés lebonyolítására létrehozott önkormányzati cég, a Haladás Sportkomplexum Üzemeltető Nonprofit Kft. üzemelteti. Az állami üzemeltetés pedig úgy nézne ki, hogy a cég teljes egészében állami tulajdonba kerülne. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A polgármester december 2-án tette meg az erre vonatkozó határozati javaslatát, a határozat pedig december 4-én meg is született

A lényegi rész pedig így szól:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy határoz, hogy Haladás Sportkomplexum hasznosítását, az ott folyó feladatok teljesítését felajánlja a Magyar Állam részére.

Az Önkormányzat kifejezi szándékát arra vonatkozóan, hogy a Magyar Állam képviselőivel együttműködve kerüljön kidolgozásra egy olyan, mindkét fél érdekeit szolgáló jogi konstrukció, amely alapján - az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Haladás Sportkomplexum Üzemeltető Nonprofit Kft. önkormányzati üzletrészének Magyar Állam javára történő átruházásával - a Haladás Sportkomplexum hasznosítását jövőben a Magyar Állam végezné.

Vagyis az épület, a vagyon az a városé maradna, a finanszírozást pedig az állam végezné. 

Nem kevés pénzről van szó

Az előterjesztés szerint ugyanis 

2018-ban 244 millió forintot
2019-ben 59 és fél millió forintot
2020-ben pedig 37 és fél millió forintot fizetett ki az önkormányzat a stadion üzemeltetésére. Ezeket címkézve a bérlők kapták meg.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben és 2020-ban az egyik fő bérlő a Haladás VSE 300 - 300 millió forintot kapott az államtól, hogy a bérleti díjat fizetni tudja.

Mindezek mellett az önkormányzat 2019-ben, még további 45 millió forint, eddig még vissza nem fizetett, tagi kölcsönt is adott a cégnek. 

Azzal pedig szinte senki sem számol, hogy az épület állapotát karban kell tartani, felújítási alapot képezni, ezek ha most nem is képezik tárgyát az üzemeltetésnek, az éves költségekben akkor is jelentkezni fognak.

Egyelőre elég sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan is folytatódik a Haladás Sportkomplexum története. Korábban ugyanis, a szombathelyi fideszes városvezetés alatt volt olyan szombathelyi egyesület, amelyet a közgyűlési döntés ellenére nem engedtek be a létesítménybe.

Vagyis a korábban a Sportkomplexum és a Haladás VSE között megkötött szerződés szerint, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia este 10 és reggel 6 óra között edzhetett volna a komplexumban. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A kérdésre, hogy mennyire lesz biztosítva a sportolási lehetőség a jövőben azoknak az egyesületeknek, amelyeknek a nevében nincsen benne a Haladás szó, Nemény azt válaszolta, hogy ők meg fognak tenni mindent annak érdekében, hogy az állami fenntartás mellett is mindenkinek nyitva álljon a létesítmény ajtaja. 

Ezeket a szabályokat mindenképpen sziklaszilárdan kell lefektetni az átadás átvételkor, különben a szombathelyi egyesületek ki lesznek szolgáltatva az állam, vagyis a kormány, vagyis a Fidesz kénye-kedvének.

Az is kérdés egyelőre, hogy ki lesz az immár állami tulajdonú cég ügyvezetője, és mennyi fizetést kap majd. 

Íme a lista, hogy eddig kik, milyen juttatásért látták el a cég ügyvezetését:

  • 2014. 01.10 – 2014. 09.30.  – Illés Károly (bruttó 1.500.000 Ft/hó)
  • 2014. 02.27. – 2014. 06.01. –  között kettős ügyvezetés volt, Tóth Mihály volt a másik ügyvezető, díjazása bruttó 300.000 Ft/hó volt
  • 2014. 10. 01 – 2017. 12.31. – Szondy Szilvia (600.000 Ft/hó, 2015. 07.01-től 1.200.000 Ft/hó)
  • 2018. 01.01. – 2018. 03.28.  – Ár János (1.200.000 Ft/hó, ügyvezető és gazdasági vezető munkakört egy személyben látta el)
  • 2018. 03.29.  – 2018. 08.31. – Rácz-Racker Viktória (600.000 Ft/hó)
  • 2018. 09.01. – 2019. 10.31.  – Gál Sándor (600.000 Ft/hó)
  • 2019. 11.01. – 2020. 09.30. – Jagodits Rómeó (600.000 Ft/hó)
  • 2020. 10.01. – Kovács Cecília (600.000 Ft/hó)

Vannak olyan információk, hogy a helyi Fidesz örülne neki, ha ismét a párt városi alelnöke, Bucsu független polgármestere, Gál Sándor lenne a cég ügyvezetője. Gált ügyvezetősége alatt az ellenzék leginkább azzal támadta, hogy csupán érettségivel rendelkezik. Úgy értesültünk, hogy Gál időközben beiratkozott a Közigazgatási Egyetemre, ez akár azt is jelentheti, hogy megpróbálnak minden akadályt elhárítani, ami az újra kinevezésének útját állhatja. 

Címlapfotó: Város és klubvezetők ünneplik a Haladás 100 éves születésnapját 2019-ben (fotó: szombathely.hu/Ohr Tibor)

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.