HIRDETÉS

Fotó: Pixabay

Svájci tudósok végre kiderítették, mi a hosszú élet titka

Fehér Buda
2019. szeptember 10. kedd, 17:25
Van benne valami!

Svájci tudósok szerint jót tesz a szervezetnek, ha hetente néhányszor lefekszünk aludni pár órára délután. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy az extra szunya a felére csökkentheti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

 

A tudósok a Heart című lapban hozták nyilvánosságra a kutatásuk eredményét, azt írják, hogy nem muszáj órákat aludnunk délutánonként, néhány percnyi szemlehunyás is már csodákra lehet képes.

 

A kutatásba 3462 embert vontak be, mindegyikük 35 és 75 év között volt. Összesen öt évig figyelték, hogy miként alakul a kísérletben résztvevők egészsége attól függően, hogy alszanak-e délután, vagy sem. A kutatásban résztvevők több mint fele egyáltalán nem aludt délután, közel 20 százalékuk hetente egyszer vagy kétszer dőlt le délután, 12 százalékuk pedig háromszor, vagy annál többször aludt ebéd után, de olyan is volt, aki a hét minden napján kidőlt.

 

Az öt év alatt 155 szívrohamot vagy stroke-ot figyeltek meg a résztvevők között. A kutatók ebből végül arra jutottak, hogy ha valaki hetente egyszer vagy kétszer lefekszik délután, akkor 48 százalékkal kisebb az esélye arra, hogy hasonló keringési problémái lesznek a jövőben.

 

Angol tudósok szerint ugyan van összeköttetés az alvás és a keringési betegségek között, de nem ez az egyetlen faktor. Szerintük heti 150 perc mozgással, mediterrán étrenddel, és a koleszterinre való odafigyeléssel lehet csak igazán elkerülni a hasonló epizódokat.

 

Egy glasgow-i kutató viszont más felvetéssel állt elő, szerinte ugyanis csak azért csökkent az ilyenfajta megbetegedések száma azoknál, akik hetente egyszer vagy kétszer tartanak csendes pihenőt, mert alapjáraton egészségesebb életmódot folytatnak. Arra is rávilágított, hogy a lustább társaik, akik mondjuk hetente ötször, vagy többször alszanak délután, sokkal jobban ki vannak téve az egyéb megbetegedéseknek, például a megfázásnak.

 

(Mirror)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás