Fotó: Vágvölgyi Bálint

Továbbra sem tudni, miért esett ekkorát a felvett gépészhallgatók száma egy év alatt

BZ
2019. augusztus 6. kedd, 08:13
Az ELTE szerint minden rendben van a szombathelyi gépészképzéssel.

Múlt héten foglalkoztunk azzal, hogy idén kevesebb hallgatót tudott felvenni az ELTE SEK, a 10 százalékos létszámesésből pedig a gépészképzés is jócskán kivette a részét, idén feleannyi nappalis gépészhallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait, mint egy évvel ezelőtt, és harmadannyi, mint ahányat a szak indulásakor első alkalommal felvettek.

 

Éppen ezért megpróbáltunk utánajárni a szakot 2017 óta gondozó, budapesti központú Informatikai Karnál, mi történhetett. Az alábbi kérdéseket tettük fel:

 

  • Mi az oka, hogy az egy évvel ezelőttihez képest nagyságrendileg feleannyi gépészhallgatót vettek csak fel?
  • Van-e még olyan szak, ahol hasonló mértékű esés tapasztalható? Ha igen, melyik szak?

 

Az Informatikai Kar dékánjától az alábbi választ kaptuk, azt változtatás nélkül közöljük:

 

Az ELTE Informatikai Kar minőséget garantál a második legmagasabb ponthatárral, nemzetközi környezetben versenyképes képzéseket kínál, mesterszakot indított és EU-s kettős diplomás képzést készít elő. A szombathelyi duális gépészmérnöki képzés a 2015-ös alapítása óta mára az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű képzése (az összes hallgatói létszám 150 fő, ebből mintegy 100 fő duális hallgató, beleértve 2019 szeptemberében kezdőket), az angol nyelvű képzést is figyelembe véve emelkedik a gépész hallgatók száma.

 

Szóval egyelőre nem derült ki, mi az oka, hogy esik a nappalis gépészhallgatók száma.

 

Pedig fontos lenne kideríteni, mivel azon kívül, hogy a szombathelyi adófizetők is külön támogatják a szombathelyi gépészképzést, ez valóban a szombathelyi kampusz egyik húzó szakja lehetne. Ha jól működne.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás