Több tucatnyi történelmi jelentőségű épület omolhat össze Bejrútban a robbanás miatt

Fehér Buda 2020-08-15 09:46:17
Az UNESCO próbálja megmenteni a felbecsülhetetlen értékkel bíró épületeket.

Nagyjából 60 történelmi jelentőségű épület került az összeomlás szélére a bejrúti robbanást követően. Az épületeket azonban nem hagyják veszni, az UNESCO azt mondja, nemzetközi összefogással próbálják majd megmenteni a sérült kastélyokat. A robbanást követően összesen legalább 8000 házban keletkezett kár, az epicentrumhoz közel található két kerület is, ahol rengeteg a műemlék.

Bejrút keleti szomszédságában is kárt tett a katasztrófa, itt található a Sursock múzeum is, amely Libanon egyik legjelentősebb gyűjteményének ad otthont. De kár keletkezett az amerikai egyetem archeológiai múzeumában, több galériában és templomban is.

Az augusztus negyediki robbanás miatt 170 ember halt meg, hatezren megsérültek. A katasztrófához hasonlót még sosem látott az ország, akár 15 milliárd dollár lehet a károk összértéke. Azt viszont még nem tudni, hogy mitől is gyulladt be az a 2750 tonnányi ammónium-nitrát, amit a város kikötőjében tartottak. A libanoni erőkkel karöltve az FBI, de francia és más nyomozó egységek is beszálltak az ügy felgöngyölítésébe, együtt talán megtalálják majd a robbanás felelősét.

Az UNESCO azt mondja, hogy az egész világról rengeteg segítség érkezett az országba, a szervezet azt vállalta magára, hogy segíti megmenteni Bejrút kulturális örökségét. A libanoniak ugyanis attól félnek, hogy a sérült épületekhez most olcsóbban juthatnak hozzá a mágnások, ha ez bekövetkezik, akkor a többésgüket valószínűleg lebontanák, hogy modern építményeket húzzanak fel a helyükön. 

Közben a libanoniak egyre mérgesebbek a kormányuk fellépése miatt, ezért csütörtökön Libanon parlamentje megszavazta a szükségállapotot az országban, aminek köszönhetően bevonulhat a hadsereg Bejrútba. Az országban már évek óta nőnek a feszültségek, mivel a jelenlegi kormány egyre kendőzetlenebbül mutatja ki a korrupt voltját, a képviselők most valószínűleg attól félhetnek, hogy a robbanás után zavargások következnek be az országban, aminek következményeképp megdőlhet a regnáló hatalom.

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Le akart ütni egy legyet, véletlenül felrobbantotta a konyháját egy francia férfi

Az idős ember csodával határos módon túlélte a katasztrófát.

Tűz ütött ki a bejrúti kikötőben

Egy olajat és abroncsokat tároló raktár gyulladt ki ott, ahol egy hónapja hatalmas robbanás volt.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.