Hende-adó bevezetésére kényszerül Szombathely - Frissítve

Farkas Bazsi 2020-11-17 17:43:00
Válaszul a kormányzati elvonásokra, a városvezetés egy új adónem bevezetése mellett döntött. 150 nagyvállalkozás lesz érintett.

Közel 2 milliárd forintnyi veszteséggel kell számolnia Szombathelynek a kormányzati elvonások miatt - ezt Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere pénteki online fogadóóráján jelentette be. 

Mára kiderült, hogy ez a pénz még több is lehet, hiszen az 1 milliárd 800 millió forintos iparűzési adóelvonást a kormány meg is adóztatja, így 2 milliárd 700 millió forintra kúszik fel az összeg. Ezen felűl a gépjárműadó és a ki nem fizetett szolgáltatások 3 millliárd 800 millió forint kiesést jelentenek a szomathelyi költségvetésből.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Videóüzenetet adott közzé ma a szombathelyi városvezetés, amiben Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért is felelős alpolgármester azt mondja, hogy két nagyon fontos intézkedést terveznek a közeljövőben. A két út pedig az, hogy 

  • 2 milliárd forinttal csökkentik a városi intézmények és az önkormányzati cégek működési költségét.
  • Új adót vetnek ki a városban működő cégekre. 

Az új adó - amit Horváth Hende-adónak nevezett el - nagyjából 150 nagyvállalkozót érint, és azoknak a cégeknek jelentene majd építményadót, amelyek 1000 négyzetméternél nagyobb létesítményben termelnek. 

Bőkezűen oszt a kormány milliárdokat a fideszes vasi városoknak, miközben Szombathelyt megpróbálja kivéreztetni

Sűrű volt a hét, és nem csak a koronavírus járvány kapcsán bejelentett újabb és újabb szigorítások miatt, hanem azért is, mert a kormány bőkezű pénzosztásba kezdett Vas megyében. A fideszes vezetésű önkormányzatok kaphatták elő a pénzszámoló gépet, csak úgy röpködtek a milliók és milliárdok. Körmend 70 millió forintot kapott a városi sportcsarnok bővítésének előkészítésére.

Horváth arra kéri Hende Csabát (Fidesz-KDNP), a térség parlamenti képviselőjét, lobbizzon azért, hogy a kormány ne sújtsa a szombathelyieket ekkora elvonásokkal és ne kelljen ezért a városnak kivetnie a Hende-adót. 

FRISSÍTÉS:

A szombathelyi Fidesz sajtóközleményt juttatott el szerkersztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk:

Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a  koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye. Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és  kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről.

Legnagyobb  vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal  támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány  autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség  jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város  rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen  diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött  tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány  támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az  Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő  mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány  bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.

Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy  tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a  mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált.

Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra:  megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra  mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot,  Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk  háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők  feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó  sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan  kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli  jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló  átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!

FIDESZ Szombathelyi Szervezete

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.