Hende-adó bevezetésére kényszerül Szombathely - Frissítve

Farkas Bazsi 2020-11-17 17:43:00
Válaszul a kormányzati elvonásokra, a városvezetés egy új adónem bevezetése mellett döntött. 150 nagyvállalkozás lesz érintett.

Közel 2 milliárd forintnyi veszteséggel kell számolnia Szombathelynek a kormányzati elvonások miatt - ezt Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere pénteki online fogadóóráján jelentette be. 

Mára kiderült, hogy ez a pénz még több is lehet, hiszen az 1 milliárd 800 millió forintos iparűzési adóelvonást a kormány meg is adóztatja, így 2 milliárd 700 millió forintra kúszik fel az összeg. Ezen felűl a gépjárműadó és a ki nem fizetett szolgáltatások 3 millliárd 800 millió forint kiesést jelentenek a szomathelyi költségvetésből.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Videóüzenetet adott közzé ma a szombathelyi városvezetés, amiben Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért is felelős alpolgármester azt mondja, hogy két nagyon fontos intézkedést terveznek a közeljövőben. A két út pedig az, hogy 

  • 2 milliárd forinttal csökkentik a városi intézmények és az önkormányzati cégek működési költségét.
  • Új adót vetnek ki a városban működő cégekre. 

Az új adó - amit Horváth Hende-adónak nevezett el - nagyjából 150 nagyvállalkozót érint, és azoknak a cégeknek jelentene majd építményadót, amelyek 1000 négyzetméternél nagyobb létesítményben termelnek. 

Bőkezűen oszt a kormány milliárdokat a fideszes vasi városoknak, miközben Szombathelyt megpróbálja kivéreztetni

Sűrű volt a hét, és nem csak a koronavírus járvány kapcsán bejelentett újabb és újabb szigorítások miatt, hanem azért is, mert a kormány bőkezű pénzosztásba kezdett Vas megyében. A fideszes vezetésű önkormányzatok kaphatták elő a pénzszámoló gépet, csak úgy röpködtek a milliók és milliárdok. Körmend 70 millió forintot kapott a városi sportcsarnok bővítésének előkészítésére.

Horváth arra kéri Hende Csabát (Fidesz-KDNP), a térség parlamenti képviselőjét, lobbizzon azért, hogy a kormány ne sújtsa a szombathelyieket ekkora elvonásokkal és ne kelljen ezért a városnak kivetnie a Hende-adót. 

FRISSÍTÉS:

A szombathelyi Fidesz sajtóközleményt juttatott el szerkersztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk:

Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a  koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye. Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és  kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről.

Legnagyobb  vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal  támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány  autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség  jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város  rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen  diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött  tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány  támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az  Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő  mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány  bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.

Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy  tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a  mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált.

Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra:  megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra  mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot,  Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk  háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők  feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó  sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan  kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli  jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló  átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!

FIDESZ Szombathelyi Szervezete

Szólj hozzá!

Fényoszlopok és a Tejút világították be a zselici Csillagparkot

Aki járt már ott, tudja, milyen, aki nem, az sürgősen menjen el!

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

van még itt cikk a témában:

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Hende: Szombathely méltányos kompenzációban fog részesülni

A Haladás Sportkomplexumot elszámolási vita miatt nem vette még át az állam. Válaszok első kézből.