Hende-adó bevezetésére kényszerül Szombathely - Frissítve

Farkas Bazsi 2020-11-17 17:43:00
Válaszul a kormányzati elvonásokra, a városvezetés egy új adónem bevezetése mellett döntött. 150 nagyvállalkozás lesz érintett.

Közel 2 milliárd forintnyi veszteséggel kell számolnia Szombathelynek a kormányzati elvonások miatt - ezt Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere pénteki online fogadóóráján jelentette be. 

Mára kiderült, hogy ez a pénz még több is lehet, hiszen az 1 milliárd 800 millió forintos iparűzési adóelvonást a kormány meg is adóztatja, így 2 milliárd 700 millió forintra kúszik fel az összeg. Ezen felűl a gépjárműadó és a ki nem fizetett szolgáltatások 3 millliárd 800 millió forint kiesést jelentenek a szomathelyi költségvetésből.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Videóüzenetet adott közzé ma a szombathelyi városvezetés, amiben Horváth Attila (Éljen Szombathely!) költségvetésért is felelős alpolgármester azt mondja, hogy két nagyon fontos intézkedést terveznek a közeljövőben. A két út pedig az, hogy 

  • 2 milliárd forinttal csökkentik a városi intézmények és az önkormányzati cégek működési költségét.
  • Új adót vetnek ki a városban működő cégekre. 

Az új adó - amit Horváth Hende-adónak nevezett el - nagyjából 150 nagyvállalkozót érint, és azoknak a cégeknek jelentene majd építményadót, amelyek 1000 négyzetméternél nagyobb létesítményben termelnek. 

Bőkezűen oszt a kormány milliárdokat a fideszes vasi városoknak, miközben Szombathelyt megpróbálja kivéreztetni

Sűrű volt a hét, és nem csak a koronavírus járvány kapcsán bejelentett újabb és újabb szigorítások miatt, hanem azért is, mert a kormány bőkezű pénzosztásba kezdett Vas megyében. A fideszes vezetésű önkormányzatok kaphatták elő a pénzszámoló gépet, csak úgy röpködtek a milliók és milliárdok. Körmend 70 millió forintot kapott a városi sportcsarnok bővítésének előkészítésére.

Horváth arra kéri Hende Csabát (Fidesz-KDNP), a térség parlamenti képviselőjét, lobbizzon azért, hogy a kormány ne sújtsa a szombathelyieket ekkora elvonásokkal és ne kelljen ezért a városnak kivetnie a Hende-adót. 

FRISSÍTÉS:

A szombathelyi Fidesz sajtóközleményt juttatott el szerkersztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk:

Az iparűzési adó bevétel csökkenése nem kormányzati elvonás, hanem a  koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés következménye. Szombathely az önkormányzati választás óta számos juttatásban és  kedvezményben részesült Magyarország Kormánya részéről.

Legnagyobb  vállalatunk, a Schäffler új beruházását több, mint 5 milliárd Ft-tal  támogatta a Kormány. A Kormány által irányított Volán Zrt. a Kormány  autóbusz programjának keretében bocsátott a szombathelyi utazóközönség  jobb kiszolgálása és városunk tisztább levegője érdekében a város  rendelkezésére hét vadonatúj autóbuszt mintegy 700 millió Ft értékben.

Tehát Szombathelyt az önkormányzati választás óta semmilyen  diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés nem érte, sőt, maga mögött  tudhatja a választás eredményétől függetlenül a jövőben is a Kormány  támogatását.

A miniszterelnök adót elengedni nem tud, mert az adókat az  Országgyűlés állapítja meg, mégpedig minden települést egyenlő  mércével mérve. Az úgynevezett szolidaritási adó  nem a Kormány  bevétele, hanem az felosztásra kerül a kisebb adóerő képességű városok és falvak között.

Horváth Attila alpolgármester vagy nem tudja ezt, és akkor azért, vagy  tudja ugyan, de szándékosan félre akarja vezetni a szombathelyieket, és akkor meg azért kell azonnal lemondania tisztségéről, hiszen arra a  mai hamis nyilatkozatával méltatlanná vált.

Megszokhattuk, hogy a baloldal egyetlen választ ismer a válságra:  megszorításokat és adóemelést. Ideje lenne végre a valódi megoldások felé fordulniuk!

Szombathely önkormányzati vezetőinek sivalkodás, vádaskodás és másokra  mutogatás helyett végre szembe kellene nézniük az egész országot,  Európát és a világot sújtó járvány okozta válság enyhítésének rájuk  háruló feladataival.

Javasoljuk, hogy mindenek előtt szüntessék meg a városi vezetők  feleségeinek valódi munkával nem, csak busás fizetéssel járó  sportállásait, a városi médiában elburjánzott indokolatlan  kifezetéseket, a haverok és politikai kliensek munka nélküli  jövedelmeit! Ígérjük, hogy nem fogunk sírni a show cooking és hasonló  átlátszó tolvajlások, böszmeségek után!

FIDESZ Szombathelyi Szervezete

Szólj hozzá!

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

van még itt cikk a témában: