Távolodó, halványuló emlék a vasi cipőgyártás

ugytudjuk.hu 2020-09-13 19:27:00
Térségi tényező volt az őriszentpéteri gyár.

Éppen 30 éve, hogy az egykori szombathelyi cipőgyár privatizációja után  1990-ben megalakították a MSC Marc Hungary Kft.-t. Az akkori divatnak megfelelően vegyes vállalatként, 50 százalékos svájci és 50 százalékos magyar tőkével. Tudni kell, hogy a szombathelyi állami gyár addig  szovjet exportra épült. A svájciak jöttével élt a remény, hogy a minőségi, nyugati piacok felé is nyithatnak.

Baljós előjel árnyékolta be a privatizációt, mivel nem sokkal előtte tűz ütött ki a gyárban, súlyos károkat okozva. Ennél még nagyobb hibaként a cég új stratégái hagyták veszni az ex-szovjet piacokat. Amikor erre rájöttek, már késő volt.  De még így is kellettek a vasi cipők. Ezt jelezte, hogy 1992-ben 95 százalékos részesedést szerzett a svájci csoport a cégben.

A cég akkor volt csúcson, amikor tizenegy telephelyén Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, összesen 2700 embert foglalkoztatott. Ide tartozott a szombathelyein kívül a körmendi és az őriszentpéteri gyár is. Utóbbi státusza különleges volt, mivel vezér szereppel bírt a térségi foglalkoztatásban.

Ha valaki Körmend felől érkezik a kisvárosba, jobbra egy éttermet, balra pedig egy fűvel-fával övezett, elhagyott emeletes épületet lát. Amiről még így is lerí, hogy szebb időket látott. Ez volt a fénykorában több mint 300 munkást foglalkoztató, MSC-Marc Őriszentpéteri Cipőgyár irodaépülete.

„Több műszakban dolgoztunk, én Pankaszról jártam be. De jöttek a szép, fiatal lányok, valamint a gyermekes családanyák a gyárba Ispánkról, Szattáról, Szalafőről, Nagyrákosról, Viszákról, Iváncról, de még a zalai Kerkafalváról is. Őri volt a bázis, a munkásjáratok már hajnalban dübörögtek a falvak utcáin. Összeszedték az embereket hol nappalos, hol éjszakás műszakra", emlékezik a már nyugdíjas Imre, aki a gyártósort kiszolgáló technikai részlegen dolgozott. Szerinte „addig volt jó világa az őrségi munkásnak, amíg ment ez a gyár".

A cipőgyár valóban meghatározta a város és az egész Őrség (könnyű)ipari arculatát. Ha piciben is, de az évek során munkás-közösség kovácsolódott. Olyan, amely összetartott, jó minőségben dolgozott. Nem csak a pénzért, hanem az önbecsülésért is: „Rossz munkát nem adunk ki a kezünk alól" – ez volt az elvük.

Plusz hozadékaként kialakult egyfajta munkakultúra is, amit ha tovább vihettek volna, egészen más irányt szab az őrségi foglalkoztatás térképén. Volna, mert a gyár sorsa az 1990-es végére kérdésessé vált. A piacok beszűkültek, megjelent az olcsó ázsiai áru, a kínai cipő. Ezzel árban (és bérben) nehéz volt versenyezni.

Mégis úgy tűnt, a helyzet legalább is áthidalható, idő nyerhető a megerősödésig. Az őriszentpéteri cipőgyár fenntartásához 2003-ban az akkori munkaügyi miniszter, Burány Sándor a térség válságkezelő programjának részeként-  munkahely megtartás címszóval - 100 millió forint támogatást nyújtott (mai árfolyamon ez kb. 1 milliárd). Így egy ideig még készíthettek cipőt az egyébként foglalkoztatási szempontból máig hátrányos helyzetűnek számító Őrségben.

A svájciak a piaci nehézségek miatt előbb 560, majd újabb 330 embert bocsátottak el szombathelyi üzeméből. A körmendit bezárták, csak az őrségi maradt állva. Nem sokáig, mert a cég becsődölt, fizetésképtelenné vált. A legvégén az akkor hatalmasnak számító, 170 milliós összeggel tartoztak munkásainak, s ez meghaladta értékesíthető vagyonuk összegét. Végül az őrségi gyártósorra is rázuhant a csend.

Az épületek új gazdára találtak. Kis cégek jöttek bérlőként, rebesgették, hogy beindulhat egy „sokakat" foglalkoztató török üzem, ami papírzacskókat készítene. A lehetséges opciók, vagy inkább pletykák között szerepelt egy idősotthon kialakítása, valamint a gyár luxus nyaralóvá való átépítése. Aztán mégis akadt vállalkozó, beindulhatott a műanyag-nyílászárók készítése. De nem sikerült a megkapaszkodás.  

Végül egy szabászkés-üzem maradt, amely eddig fizette az esedékes iparűzési adót. Ottjártunkkor, hétköznap, viszont nagy volt a csend, s bár az egykori gyár ma is jó állagú, a fű lassan benövi a parkolókat, az épületek környékét. A helyi önkormányzatnak nincs köze az objektumhoz, s bár korábban születtek tervek a közös hasznosításról, ez azonban nem jött össze.

A harmincadik évfordulón távolodó és halványuló emlék a vasi cipőgyártás, már ami a nagyüzemi szintet illeti. A MARC szombathelyi gyárát úgy átépítették, hogy alig ismerni rá, a körmendi dózerolás előtt áll. Hogy mi lesz az őriszentpéterivel, az a jövő titka. 

Szólj hozzá!

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

Le fogsz döbbenni, hogy honnan is ered a szív ábrázolása

A meleg érzelmek helyett, sokkal inkább egy hidegvérű hüllőhöz van köze. 

Halálos baleset történt a 74-es főúton

Teljes szélességében lezárták hétfő reggel a 74-es főutat Zalaegerszeg és Egervár között egy halálos baleset miatt.

Ma is folytatódik a vénasszonyok nyara

28 fokig kúszik ma a hőmérő higanyszála.

Az Egis Körmend nyerte a Göcsej Kupát

A körmendi kosárlabdacsapat a Sopront győzte le, 88-79 lett a vége.

Lemosta a Gyirmót a pályáról a Kerekegyházi SE-t

1-5 volt az állás a félidőben, 1-8 lett a vége.

A győri Pollreisz Balázs is bekerült az MSZP országos elnökségébe

Tisztújítást tartott a szocialista párt, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes lettek a társelnökei.

Új rekord: 1070 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nyolcan hunytak el

404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.