Szombathelyen az országban elsőként osztanak szájmaszkot a lakosságnak

Nagy Donát 2020-03-26 17:39:00
De mégis, mennyibe kerül mindez, és mit tehet az, aki nem kap belőle a terjesztés végéig? Erre is rákérdeztünk.

Szombathelyen gyakorlatilag a veszély felismerése pillanatában több olyan intézkedés is született, amit aztán más városok is átvesznek. Székesfehérváron például ugyanolyan metódus szerint zajlik majd a lakosság felmaszkolása, mint nálunk.

A szombathelyi akcióval kapcsolatban tettem fel pár kérdést a Polgármesteri Hivatal számára.

Eredetileg honnan jött az ötlet, hogy minden háztartás kapjon maszkokat?

Úgy gondoltuk, hogy fontos egymás egészségének védelme, ezért egyértelmű volt számunkra, hogy ezt a lehetőséget minden szombathelyinek biztosítanunk kell.

Közel 10 ezer szombathelyi háztartásba vittek már szájmaszkot

Vágvölgyi Bálint Nemény András Szombathely polgármestere múlt héten jelentette be, hogy 100 ezer szájmaszkot rendelt a város lakóinak. Ebből 25 ezret kaptak az egészségügyben és szociális területen dolgozók, a fennmaradó 75 ezret pedig a mai naptól szállítják ki a családoknak, háztartásonként 2 darabot. Ma Kelemen Krisztián városi képviselő (Éljen Szombathely!)

Mennyi volt ennek a költsége, és ki a finanszírozó?

43.815.000 Ft-ba került a 69 ezer darab textilmaszk, melyet Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (28.000 db), a Polgármesteri Hivatal (17.000 db) és a Köznevelési GAMESZ (24.000 db) együtt rendelt meg.

Hány nap alatt sikerült az ötletből eljutni egészen a háztartásokig?

Március 20-án történt 69 ezer darab mosható maszk megrendelése a szombathelyieknek, azaz 5 nap telt el a megrendeléstől a kiszállítás első napjáig, ami ugyancsak 5 napig tart Szombathely 14 választókörzetében, 66 ezer ingyenes maszk kézbesítésével vasárnapig.

Milyen ütemben kapják meg a lakók a szájmaszkot, mi az utolsó határidő?

A kiszállítás ütemét a Stylben dolgozó varrónők munkájához szabjuk (lehetséges, hogy egy este megkapott szájmaszkot még reggel dolgos kezek varrták). Kézbesítésük folyamatos, terveink szerint vasárnap estig minden szombathelyi háztartásba el tudjuk juttatni.

Szombathely déli városrészén már mindenki megkapta a szájmaszkokat

ugytudjuk.hu Tegnap kezdték kihordani a maszkokat. Szerdán megkezdődött a védőmaszkok terjesztése Szombathelyen, írja a Facebook-oldalán Tóth Kálmán, szombathelyi képviselő. A zord idő ellenére jól haladnak az önkéntesek, a déli városrészen például már mindenki meg is kapta a maszkokat. A képviselő ezért köszönetet mondott a 35 barátjának, akikkel közösen vitte házhoz a 2712, maszkokat rejtő borítékokat.

Az akcióhoz önkénteseket is toboroztak. Milyen nagyságrendben jelentkeztek önkéntesek, milyen kondíciókkal, illetve mi az össz-benyomás a munkájukról?

Eddig az önkormányzatnál csaknem 400 önkéntes jelentkezett, ebből 100 főt vontunk be a terjesztésbe. Jelen pillanatban az önkéntesek adatbázisát építjük, a maszkosztás egy speciális eset volt, ahol a munkájukat igénybe vettük Németh Ákos tanácsnok koordinálásával - és ezúton is köszönjük mindenki munkáját. Pozitívak a tapasztalataink, precízek, megbízhatóak és rengeteget segítenek.

Mit tehet az, aki valamilyen okból mégsem kapta meg a maszkot?

Azt kérjük, hogy nevével, pontos lakcímével a körzete képviselőjének jelezze.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.