Átszervezett bajnokságban, erős csapatok között helytállt Crushers, jövőre pedig még tovább fejlődnének

Vágvölgyi Bálint 2020-12-08 14:51:00
Májer László, a Zúzók elnöke összegezte a mögöttünk álló szezont.

A koronavírus az amerikaifoci bajnokságok képét is átrendezte Magyarországon, ugyanis a szokásos márciusi kezdés helyett szeptemberben kezdődött a 2020-as szezon, ráadásul több HFL-csapat visszalépésével csak a Divízió I-es és Divízió II-es liga indult el ősszel. A szombathelyi csapat, a Crushers zsinórban kétszeres bajnokként vágott neki a küzdelmeknek a Divízió I-ben - míg a második számú gárda a Divízió II-ben próbált meg minél jobb eredményt elérni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Májer László, Crushers elnöke, játékosa beszélt az Úgytudjuk.hu-nak a mögöttük álló szezonról. Májer elmondta, hogy az elhalasztott rajt elég nehezen érintette a csapatot.  

"Tavaszra végére sikerült elérnünk, hogy folyamatosan 30-40 fő jelent meg edzéseinken, ami nagyon nagy előrelépés volt. Majd jött az első halasztás, a bizonytalanság és a nyári szünet, ami elég jól megtépázott bennünket. Ez sajnos nagyon megmutatkozott az edzések látogatottságán is. Fontos megjegyezni, hogy amatőr csapat vagyunk - a játékosaink tagdíjat fizetnek azért, hogy játszhassanak -, így voltak, akik munkahelyi vagy anyagi problémák miatt nem is tudtak elindulni velünk a szezonban." - fogalmazott a Crushers elnöke.

"Bár az elmúlt években egyre jobban stabilizólódott az anyagi helyzetünk, az extrém hosszú felkészülési időszak és eltolt szezon miatt a szokásos öt hónap helyett Trevin Howard és Billy Hatten, a két amerikai játékosunk tíz hónapig maradtak Szombathelyen, ami jelentős költségtöbbletet jelentett, de azt hiszem, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt meg tudtuk oldani."

Az átszervezett bajnoksággal Májer szerint a Crushers első csapata nyerte talán a legtöbbet.

"Mivel nem indult HFL, jelentős erőt képviselő csapatokkal volt szerencsénk megküzdeni a Divízió I-ben. A Győr Sharks, Budapest Cowbells, Budapest Wolves és Miskolc Steelers, akik ellen játszhattunk az idén - mind-mind stabil HFL-résztvevők. Így lehetőségünk volt kicsit belekóstolni, milyen is lenne számunkra egy HFL-szerű bajnokság, mennyire tudnánk ott helyt állni. Értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk az idei szezon alatt, és egyértelműbben kirajzolódtak, mik azok a területek ahol még fejlődnünk kell. A Miskolc elleni elődöntő jól mutatja, hogy érdemes elgondolkozni a HFL-ben induláson. De az is tisztán látszik, hogy edző és amerikai játékosok nélkül nem sok esélyünk lenne a legmagasabb osztályban."

A Divízió II-es bajnokság átalakításáról már teljesen más véleménnyel van a csapatvezető.

"A Divízió II-es osztály átalakulását teljes mértékben felháborítónak tartom. Nem értem, hogyan lehetséges az, hogy ebben az osztályban egyik-másik csapatnál nagy létszámban jelentek meg kölcsönadott HFL-játékosok. Egyrészt nem értem, hogy ezt miért teszi lehetővé a szabályrendszer, másrészt az sem világos, mi örömet tud okozni egy jól képzett és válogatott játékosnak kezdő, fiatal és  képzetlenebb játékosok ellen küzdeni. Ezekkel a körülményekkel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. Ennek tükrében elégedett vagyok a második számú csapatunk teljesítményével, mert egy 90%-ban újoncokból álló csapatról beszélünk, akik nagyon szépen helytálltak. Sőt, a VSD elleni meccsen, ahol több kék sisakos (Enthroners, 2019 HFL-bajnoka - a szerk.) játékos is pályára lépett, szépen felépített támadásokat tudtunk csinálni."

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Zúzók elnöke aztán kitért mindkét csapat szezonjára. A első csapat egy győzelemmel és két vereséggel zárta az alapszakaszt, majd az elődöntőben egy elég izgalmas meccsen sikerült megverniük a Miskolc Steelers gárdáját. A döntőt nem is olyan régen rendezték: a Győr Sharks jobbnak bizonyult a szombathelyieknél, akik nem tudták zsinórban harmadszor is megnyerni a Divízió I-et.

"A Divízió I-ben nagyon jól látszott, hogy mennyire mások az erőviszonyok, mint tavaly. Az alapszakasz során elszenvedett vereségek (Sharks, Wolves) mind pár ponton múltak, végig meccsben voltunk. A Steelers elleni volt életem eddigi talán legizgalmasabb mérkőzése, bár nézők nélkül azért teljesen más a hangulat...  Az egész csapat nagyot játszott azon a meccsen, de Trevinnek még így is sikerült kiemelkedően jól játszania - ismét megmutatta, milyen remek képességű atléta. A döntőben csúnya pofonba szaladtunk bele. Igazából a második negyedben olyan hibákat követtünk el, amit a Győr remekül ki tudott használni, és onnantól kezdve sajnos már nem nagyon tudtunk felállni."

A Crushers második csapata négy vereséggel zárta az alapszakaszt. A fiatalokból álló gárdából érdemes megemlíteni az újonc Tóth Barnabás nevét, aki mindössze 17 évesen szerzett elkapott, futott és passzolt touchdownt, illetve sikeres két pontos kísérletet is teljesített - ez pedig egyedülálló teljesítmény a Divízió II. mezőnyében.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

"A Divízió II-ből azt emelném ki, hogy a srácok nagy része idén lépett először pályára, ennek ellenére sok szép megmozdulást láthattunk tőlük. Külön öröm volt a VSD elleni meccs, ahogy már az előbb is említettem. Itt mindenképpen kiemelném Tóth Barnabást, aki leginkább kitűnt a Divízió II-es mezőnyből - 17 évesen, a felnőttek között abszolút első szezonjában."

A járvány második hulláma sajnos nem kímélte a szezont, és a szigorítások miatt az sem volt biztos, hogy be tudják fejezni a bajnokságokat.

"Igazából örültünk neki, hogy le tudtuk játszani a bajnokságot, de nagyon sajnáltuk, hogy a szurkolóink nem lehettek ott a mérkőzéseken. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy az ország egyik legnépesebb és leglelkesebb szurkolótábora a miénk, akik sokszor tizenkettedik emberként vannak velünk a pályán. Nagyon reméljük, hogy 2021-ben ismét ott lehetnek velünk a mérkőzéseken." - mondta Májer László, akit zárásként a jövőbeli terveikről kérdeztünk.

"Ugyanaz mint eddig: fejlődni és növekedni szeretnénk. Az a célunk, hogy Szombathelyen még jobban elterjedjen az amerikaifoci. Szeretnénk beindítani az utánpótlásunkat és egy kontaktmentes flag football szakosztályt is a fiatalabbaknak. Az elmúlt évek alapján az látszik, hogy jó úton haladunk, de nagyon fontos figyelmet szentelni a fiatalokra és az újonc játékosainkra. Továbbra is szeretnénk állandó helyet találni Szombathelyen az edzéseinknek (ami most talán megoldódni látszik). Kiemelném, hogy támogatóink nagylelkűségét a vírushelyzet alatt is folyamatosan éreztük - nélkülük nem tudtuk volna ilyen simán végigcsinálni ezt az évet."

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.