Átszervezett bajnokságban, erős csapatok között helytállt Crushers, jövőre pedig még tovább fejlődnének

Vágvölgyi Bálint 2020-12-08 14:51:00
Májer László, a Zúzók elnöke összegezte a mögöttünk álló szezont.

A koronavírus az amerikaifoci bajnokságok képét is átrendezte Magyarországon, ugyanis a szokásos márciusi kezdés helyett szeptemberben kezdődött a 2020-as szezon, ráadásul több HFL-csapat visszalépésével csak a Divízió I-es és Divízió II-es liga indult el ősszel. A szombathelyi csapat, a Crushers zsinórban kétszeres bajnokként vágott neki a küzdelmeknek a Divízió I-ben - míg a második számú gárda a Divízió II-ben próbált meg minél jobb eredményt elérni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Májer László, Crushers elnöke, játékosa beszélt az Úgytudjuk.hu-nak a mögöttük álló szezonról. Májer elmondta, hogy az elhalasztott rajt elég nehezen érintette a csapatot.  

"Tavaszra végére sikerült elérnünk, hogy folyamatosan 30-40 fő jelent meg edzéseinken, ami nagyon nagy előrelépés volt. Majd jött az első halasztás, a bizonytalanság és a nyári szünet, ami elég jól megtépázott bennünket. Ez sajnos nagyon megmutatkozott az edzések látogatottságán is. Fontos megjegyezni, hogy amatőr csapat vagyunk - a játékosaink tagdíjat fizetnek azért, hogy játszhassanak -, így voltak, akik munkahelyi vagy anyagi problémák miatt nem is tudtak elindulni velünk a szezonban." - fogalmazott a Crushers elnöke.

"Bár az elmúlt években egyre jobban stabilizólódott az anyagi helyzetünk, az extrém hosszú felkészülési időszak és eltolt szezon miatt a szokásos öt hónap helyett Trevin Howard és Billy Hatten, a két amerikai játékosunk tíz hónapig maradtak Szombathelyen, ami jelentős költségtöbbletet jelentett, de azt hiszem, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt meg tudtuk oldani."

Az átszervezett bajnoksággal Májer szerint a Crushers első csapata nyerte talán a legtöbbet.

"Mivel nem indult HFL, jelentős erőt képviselő csapatokkal volt szerencsénk megküzdeni a Divízió I-ben. A Győr Sharks, Budapest Cowbells, Budapest Wolves és Miskolc Steelers, akik ellen játszhattunk az idén - mind-mind stabil HFL-résztvevők. Így lehetőségünk volt kicsit belekóstolni, milyen is lenne számunkra egy HFL-szerű bajnokság, mennyire tudnánk ott helyt állni. Értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk az idei szezon alatt, és egyértelműbben kirajzolódtak, mik azok a területek ahol még fejlődnünk kell. A Miskolc elleni elődöntő jól mutatja, hogy érdemes elgondolkozni a HFL-ben induláson. De az is tisztán látszik, hogy edző és amerikai játékosok nélkül nem sok esélyünk lenne a legmagasabb osztályban."

A Divízió II-es bajnokság átalakításáról már teljesen más véleménnyel van a csapatvezető.

"A Divízió II-es osztály átalakulását teljes mértékben felháborítónak tartom. Nem értem, hogyan lehetséges az, hogy ebben az osztályban egyik-másik csapatnál nagy létszámban jelentek meg kölcsönadott HFL-játékosok. Egyrészt nem értem, hogy ezt miért teszi lehetővé a szabályrendszer, másrészt az sem világos, mi örömet tud okozni egy jól képzett és válogatott játékosnak kezdő, fiatal és  képzetlenebb játékosok ellen küzdeni. Ezekkel a körülményekkel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. Ennek tükrében elégedett vagyok a második számú csapatunk teljesítményével, mert egy 90%-ban újoncokból álló csapatról beszélünk, akik nagyon szépen helytálltak. Sőt, a VSD elleni meccsen, ahol több kék sisakos (Enthroners, 2019 HFL-bajnoka - a szerk.) játékos is pályára lépett, szépen felépített támadásokat tudtunk csinálni."

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Zúzók elnöke aztán kitért mindkét csapat szezonjára. A első csapat egy győzelemmel és két vereséggel zárta az alapszakaszt, majd az elődöntőben egy elég izgalmas meccsen sikerült megverniük a Miskolc Steelers gárdáját. A döntőt nem is olyan régen rendezték: a Győr Sharks jobbnak bizonyult a szombathelyieknél, akik nem tudták zsinórban harmadszor is megnyerni a Divízió I-et.

"A Divízió I-ben nagyon jól látszott, hogy mennyire mások az erőviszonyok, mint tavaly. Az alapszakasz során elszenvedett vereségek (Sharks, Wolves) mind pár ponton múltak, végig meccsben voltunk. A Steelers elleni volt életem eddigi talán legizgalmasabb mérkőzése, bár nézők nélkül azért teljesen más a hangulat...  Az egész csapat nagyot játszott azon a meccsen, de Trevinnek még így is sikerült kiemelkedően jól játszania - ismét megmutatta, milyen remek képességű atléta. A döntőben csúnya pofonba szaladtunk bele. Igazából a második negyedben olyan hibákat követtünk el, amit a Győr remekül ki tudott használni, és onnantól kezdve sajnos már nem nagyon tudtunk felállni."

A Crushers második csapata négy vereséggel zárta az alapszakaszt. A fiatalokból álló gárdából érdemes megemlíteni az újonc Tóth Barnabás nevét, aki mindössze 17 évesen szerzett elkapott, futott és passzolt touchdownt, illetve sikeres két pontos kísérletet is teljesített - ez pedig egyedülálló teljesítmény a Divízió II. mezőnyében.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

"A Divízió II-ből azt emelném ki, hogy a srácok nagy része idén lépett először pályára, ennek ellenére sok szép megmozdulást láthattunk tőlük. Külön öröm volt a VSD elleni meccs, ahogy már az előbb is említettem. Itt mindenképpen kiemelném Tóth Barnabást, aki leginkább kitűnt a Divízió II-es mezőnyből - 17 évesen, a felnőttek között abszolút első szezonjában."

A járvány második hulláma sajnos nem kímélte a szezont, és a szigorítások miatt az sem volt biztos, hogy be tudják fejezni a bajnokságokat.

"Igazából örültünk neki, hogy le tudtuk játszani a bajnokságot, de nagyon sajnáltuk, hogy a szurkolóink nem lehettek ott a mérkőzéseken. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy az ország egyik legnépesebb és leglelkesebb szurkolótábora a miénk, akik sokszor tizenkettedik emberként vannak velünk a pályán. Nagyon reméljük, hogy 2021-ben ismét ott lehetnek velünk a mérkőzéseken." - mondta Májer László, akit zárásként a jövőbeli terveikről kérdeztünk.

"Ugyanaz mint eddig: fejlődni és növekedni szeretnénk. Az a célunk, hogy Szombathelyen még jobban elterjedjen az amerikaifoci. Szeretnénk beindítani az utánpótlásunkat és egy kontaktmentes flag football szakosztályt is a fiatalabbaknak. Az elmúlt évek alapján az látszik, hogy jó úton haladunk, de nagyon fontos figyelmet szentelni a fiatalokra és az újonc játékosainkra. Továbbra is szeretnénk állandó helyet találni Szombathelyen az edzéseinknek (ami most talán megoldódni látszik). Kiemelném, hogy támogatóink nagylelkűségét a vírushelyzet alatt is folyamatosan éreztük - nélkülük nem tudtuk volna ilyen simán végigcsinálni ezt az évet."

Szólj hozzá!

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

Mégis adhat pénzt az SMA-s gyerekek kezelésére az állam

Nem lesz automatikus, egyedi méltányosság alapján fizetnék ki a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert.

Orbán Viktor: A nyájimmunitás egy ellenszenves vélemény, nem vagyunk mi állatok

A miniszterelnök szerint csak egyéni védelem és felelősség létezik az oltáshajlandóság terén.

van még itt cikk a témában: