Szeptemberben teljesen összezavart minket, hogy most akkor lehet-e menni Ausztriába, vagy sem

Fehér Buda 2020-12-27 16:00:00
Közben megjelent az iskolákban is a koronavírus, míg piti bosszú állt a szombathelyi női kézilabda csapat útjába.

Lassan elérünk 2020 végére. Nem volt ez az év se nem rövid, se nem könnyű, viszont rengeteg olyan cikkel jelentkeztünk nap mint nap, amelyek talán segített egy kicsit átvészelni ezt a történelmi időszakot. Szilveszterhez közeledve úgy döntöttünk, hogy minden nap összeszedjük nektek, hogy melyik anyagaink tetszettek a legjobban az olvasóinknak egy adott hónapban. Szeptemberrel folytatjuk a sorozatunkat.

1. Az Osztrák Kereskedelmi Kamara is fennakadt az ingázók korlátozásán

Szeptember elején a külföldi állampolgárok Magyarország területére csak különösen indokolt esetben léphettek be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kellett vonulniuk. A korlátozás alól kivétel volt, ha az ingázó lakcíme a határtól 30 km-en belül van, így maximum 24 órára teszt nélkül is kimehet, Ausztriából visszaérve pedig nem kell majd karanténba vonulnia. A szabályozás hallatán több olvasónk is felhördült, de hasonlókat fogalmazott meg az Osztrák Kereskedelmi Kamara is:

 

Az Osztrák Kereskedelmi Kamara követeli az ingázók számára kijelölt 30 kilométeres és a 24 órás szabály eltörlését

Azt valószinüleg már minden Ausztriába ingázó tudja, hogy keddtől a külföldi állampolgárok Magyarország területére csak különösen indokolt esetben léphetnek be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kell vonulniuk. A tesztek több tízezres költségét a vizsgáltaknak saját maguknak kell állniuk, a külföldi tesztet pedig nem fogadják el a magyar hatóságok.

 

Nem kellett sokat várnunk rá, a szabályozást néhány nap múlva vissza is vonták:

 

Visszacsinálják: megszűnik 30 kilométeres és 24 órás korlátozás az Ausztriába ingázóknak

Megszűnik az ingázókra vonatkozó 30 km-es, és a 24 órás korlátozás - írja a Facebookon a osztrák Mehrsprachige Beratung munkaügyi szervezet. „Az Osztrák Belügyminisztérium információjára hivatkozva több újságban (Kleine Zeitung, Kronen Zeitung) is megjelent, hogy eltörlik az ingázókra vonatkozó 30 km-es és 24 órás korlátozást a ki- és beutazás tekintetében" - írták.

 

2. Győrben közben azt pletykálták: egy egész gyártósort leszerelnek az Audiban

Több helyről is elért szerkesztőségünkbe egy pletyka arról, hogy a győri Audi leszereli egyik gyártósorát. Augusztus elején egyszer már futottunk egy kört azon kérdés körül, hogy vajon tervez-e elbocsátásokat a cég, ezért utánajártunk ennek a kérdésnek is, és megkérdeztük az Audi sajtóosztályát, akik nem cáfolták az információt, hanem kifejtették: ez egy megszokott folyamat.

 

Mi igaz abból a pletykából, hogy leszerelnek egy gyártósort a győri Audiban?

Több helyről is elért szerkesztőségünkbe egy pletyka arról, hogy a győri Audi leszereli egyik gyártósorát. Augusztus elején egyszer már futottunk egy kört azon kérdés körül, hogy vajon tervez-e elbocsátásokat a cég, ezért utánajártunk ennek a kérdésnek is, és megkérdeztük az Audi sajtóosztályát, akik nem cáfolták az információt, hanem kifejtették: ez egy megszokott folyamat.

 

3. Saját gyártású munkáltatói igazolással akart ingázni két férfi Magyarország és Ausztria között

A magyar leleményességnek nincs határa, ez már a májusi szabályozások megjelenése után is jól látszott. Szeptemberben aztán a Szombathelyi Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik a vád szerint hamis munkáltatói igazolásokat mutattak be, amikor Ausztria felől jelentkeztek belépésre a bucsui határátkelőhelyen. A vádlottak azért használták fel a hamis munkáltatói igazolásokat, amik szerint osztrák munkáltatónál állnak alkalmazásban, hogy azokkal igazolják az ausztriai foglalkoztatásukat és onnan Magyarországra korlátozás nélkül visszatérhessenek.

 

Magyar leleményesség: Saját gyártású munkáltatói igazolással akart ingázni két férfi Magyarország és Ausztria között

A Szombathelyi Járási Ügyészség tájékoztatása szerint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik a vád szerint 2020. május végén, az országos veszélyhelyzet idején, hamis munkáltatói igazolásokat mutattak be, amikor Ausztria felől jelentkeztek belépésre a bucsui határátkelőhelyen.

 

4. Megjelent a koronavírus az iskolákban

Szinte a tanévnyitókkal együtt érkeztek az első hírek arról, hogy egy-egy iskolában megjelent a koronavírus is. Szeptember közepére már nyolc győri, tankerületi fenntartású intézmény volt érintett közvetlenül koronavírus fertőzéssel, akkor arról írtunk, hogy 23 diák és 2 fő pedagógus volt igazolt fertőzöttség miatt karanténban.

 

Nyolc győri iskolában van koronavírusos beteg

Miután megtudtuk, hogy a győri egyetemen hány koronavírus-fertőzött van, megérdeklődtük ugyanezt a közép- és általános iskolákkal kapcsolatban is. A Győri Tankerületi Központ nevében dr. Nagy Adél igazgatási vezető válaszolt. Ebből kiderült: Nyolc győri, tankerületi fenntartású intézmény érintett közvetlenül koronavírus fertőzéssel, jelenleg 23 diák és 2 fő pedagógus van igazolt fertőzöttség miatt karanténban.

 

5. Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítették el a továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Az ősszel többször is írtunk arról, hogy közgyűlési döntés ellenére, kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Az augusztus 21. edzőmeccs idején, amit a pálya foglaltsága miatt, Sárváron rendezett meg a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, ellátogattunk a Haladás Sportkomplexumba. Akkor ennyire volt foglalt a pálya:

 

Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.