Szennyezett levegő okozza évente félmillió csecsemő halálát szerte a világon

Pintér Bence 2020-10-21 07:15:00
A halálok kétharmada beltéri szennyezés miatt történik, főleg Afrikában és az indiai szubkontinensen. De Közép-Európában a kültéri légszennyezés a vezető ok.

2019-ben félmillió egy hónaposnál kisebb csecsemő halálát okozta valamilyen fajta légszennyezés szerte a világon – írja a Guardian a State of Global Air 2020 nevű jelentés alapján. A szennyezett levegő veszélyes a magzatokra is, koraszülést, illetve alacsony születési súlyt okozhat – mindkét jelenségnek köze van a csecsemőhalandóság alakulásához.

Az 500 ezer feljegyzett eset kétharmada kötődik beltéri szennyezéshez, avagy valamilyen tüzelő (szén, fa, kiszárított állati ürülék) beltéri égetéséhez.

Az esetek többsége a szubszaharai Afrikában (236 ezer eset) és Dél-Ázsiában (186 ezer), főleg Indiában és Pakisztánban történik: az előbbi területen főleg a beltéri légszennyezés az ok, Dél-Ázisa esetében azonban majdnem ugyanannyi csecsemőhalál köthető a beltéri tüzeléshez, mint a kinti szennyezett levegőhöz. Ázsia és Óceánia többi részén 23 ezer, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 20 ezer, Latin-Amerikában közel nyolcezer, Kelet- és Közép-Európában 2700 esetet jegyeztek, míg a magas jövedelmű országokban 1250-et.

Kelet- és Közép-Európában nem a beltéri tüzelés, inkább a légszennyezés okozza a csecsemők halálát: a 2700-ból 2335 volt ehhez köthető.

A cikkben megszólaló szakértő szerint az afrikai és ázsiai adatok olyan viszonyokat tükröznek, amelyek Európában utoljára százötven éve voltak, amikor még itt is szént égettek a beltérben. „A beltéri légszennyezés kérdése eddig nem volt fókuszban, pedig láthatóan szükség lenne rá” – nyilatkozta a szakértő.

Szólj hozzá!

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

van még itt cikk a témában:

Egyre gyakoribb probléma a harkályok házrongálása

Néhol borzasztó károkat tudnak okozni a harkályok azzal, hogy lyukakat vájnak az épületek szigetelésébe. A problémára biztos megoldást csak harkályálló építési technológiák alkalmazása jelentene, de azért mi is tehetünk a károkozás ellen.

Zöld megújulási programokkal gyorsabban állhatnak talpra a járvány után a visegrádi országok

Kellő szakértelemmel akár évekkel korábban is gatyába rázhatnánk az országot.

Ötszörösére nőhet az elektromos kerékpárok iránti kereslet

Az elektromos kerékpár valójában új távlatokat nyit, hiszen aki eddig megtett 20 vagy 30 kilométert a hegyekben, az most akár ennek a dupláját is képes letekerni, ezáltal kétszer annyi utat is tud bejárni.