Szennyezett levegő okozza évente félmillió csecsemő halálát szerte a világon

Pintér Bence 2020-10-21 07:15:00
A halálok kétharmada beltéri szennyezés miatt történik, főleg Afrikában és az indiai szubkontinensen. De Közép-Európában a kültéri légszennyezés a vezető ok.

2019-ben félmillió egy hónaposnál kisebb csecsemő halálát okozta valamilyen fajta légszennyezés szerte a világon – írja a Guardian a State of Global Air 2020 nevű jelentés alapján. A szennyezett levegő veszélyes a magzatokra is, koraszülést, illetve alacsony születési súlyt okozhat – mindkét jelenségnek köze van a csecsemőhalandóság alakulásához.

Az 500 ezer feljegyzett eset kétharmada kötődik beltéri szennyezéshez, avagy valamilyen tüzelő (szén, fa, kiszárított állati ürülék) beltéri égetéséhez.

Az esetek többsége a szubszaharai Afrikában (236 ezer eset) és Dél-Ázsiában (186 ezer), főleg Indiában és Pakisztánban történik: az előbbi területen főleg a beltéri légszennyezés az ok, Dél-Ázisa esetében azonban majdnem ugyanannyi csecsemőhalál köthető a beltéri tüzeléshez, mint a kinti szennyezett levegőhöz. Ázsia és Óceánia többi részén 23 ezer, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 20 ezer, Latin-Amerikában közel nyolcezer, Kelet- és Közép-Európában 2700 esetet jegyeztek, míg a magas jövedelmű országokban 1250-et.

Kelet- és Közép-Európában nem a beltéri tüzelés, inkább a légszennyezés okozza a csecsemők halálát: a 2700-ból 2335 volt ehhez köthető.

A cikkben megszólaló szakértő szerint az afrikai és ázsiai adatok olyan viszonyokat tükröznek, amelyek Európában utoljára százötven éve voltak, amikor még itt is szént égettek a beltérben. „A beltéri légszennyezés kérdése eddig nem volt fókuszban, pedig láthatóan szükség lenne rá” – nyilatkozta a szakértő.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.