Sárváron az elmúlt évtizedben 1400-zal nőtt a forgalomban lévő autók száma, parkolókból viszont csak 861 épült

Fehér Buda 2020-11-06 07:01:00
Jelenleg is probléma a belvárosban a parkolás, az önkormányzatnak több lehetősége is van a probléma megoldására.

Az október végi képviselő-testületi ülésen a sárvári képviselők egy tájékoztatót hallgattak meg a város parkolási helyzetéről. Ebből kiderült, hogy az elmúlt tíz évben nagyjából 1400-zal nőtt a forgalomban lévő autók száma Sárváron, míg 2010-ben 6216 autója volt a helyieknek, addig ez a szám 2020-ra 7667-re nőtt,

vagyis nagyjából 21 százalékkal nőtt a forgalomban lévő gépjárművek száma a városban.

A tájékoztatóból kiderül, hogy ezek mellett persze azok az autók is terhelik a helyi közutakat, amelyekkel a turisták érkeznek üdülni, vagy azok, amelyekkel a környező települések lakói utaznak Sárvárra, hogy bevásároljanak, esetleg egyéb ügyeiket intézzék. Az elmúlt évtizedben viszont kiépült a 88-as és a 84-es számú főutak azon része, amelyek elkerülik Sárvárt, így a belváros forgalma fellélegezhetett.

A belvárosban különös gondot jelent a csúcsidőkben parkolót találni, jelenlegi közlekedési problémák megoldására három lehetőség áll a képviselő-testület előtt. Sárvár fejlesztheti az alternatív közlekedési módokat, például a tömegközlekedést, vagy a környezetbarát közlekedési módok térnyerését. Mindkettőre volt példa az elmúlt időszakban, hiszen nemrég megújult a sárvári vasútállomás, és több kerékpáros fejlesztés is végbement. A közlekedést érintő beavatkozások mellett is dönthet a város, ilyen volt nemrég a Várkerület utca egyirányúsítása, vagy azok a fekvőrendőrök telepítése, amelyek több forgalmas utcában is megjelentek.

Emellett Sárvárnak lehetősége van a helyi utak felújítására, illetve új parkolók kiépítésére. A város kialakult infrastruktúrája, az úthálózat és a már meglévő zöldterületek megóvása viszont lekorlátozza, hogy mennyi új parkolót tudna létesíteni a városvezetés. Sárváron az elmúlt évtizedben 861 parkolóhely épült ki, vagy újult meg. A tájékoztatásból kiderült, hogy a városvezetés további 757 parkoló kialakítását tervezi valamilyen formában: 

  • az Alkotmány utcában, a szakorvosi rendelőintézet előtt 20 parkolót alakítanának ki,
  • a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola mellé 45 parkoló kerülne,
  • a Dózsa György utcai, volt kispiac területén 125 parkoló jönne létre,
  • a Dózsa utcában, a volt Zárda mögött, a Vörösmarty útcsatlakozásához 46 parkoló kerülne,
  • a Dózsa György utcában, a Kisfaludy utca és a Pap köz között nagyjából 50 parkoló épülne,
  • a zsidó temető mögötti területrészen 222 parkolót is ki lehetne alakítani, ezek a Gyógy- és Wellnessfürdő nyári szezonjakor jönnének kapóra,
  • a Berzsenyi utca felújítása során pedig 49 parkoló jöhetne létre.

Ezek a projektek különböző fázisokban vannak, a sárvári önkormányzat a jövőben dönthetne arról, hogy mely beruházások, mikor valósulhatnak meg.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.