Puskás Tivadar díszpolgár lesz, így már nem lehet felkérdezni a meg nem épült Zanati kerékpárút ügyében

Farkas Bazsi 2020-10-14 11:29:42
A bicikliút ügyében tegnap ismét ülésezett a bizottság. Egyelőre rejtély, hogy a hivatal által összeállított anyag 2018-ban miért nem került a közgyűlés elé.

Idén májusban jelentette be a szombathelyi városvezetés, hogy bíróság elé viszi azt a Horwat Investment Kft.-t mert 12 év alatt nem sikerült megépítenie a kerékpárutat Zanatig. 

Még 2008-ban egy alku köttetett a szombathelyi önkormányzat és a liechtensteini székhelyű Horwat Investment között. A közgyűlés belterületté vonta a cég tulajdonában álló városszéli földeket, cserébe pedig azt kérte, a cég építsen kerékpáros- és gyalogutat a Zanati városrész és a város között. Azóta húzódik a beruházás ügye. 

A közel két kilométerből alig 900 méter készült el. Ez is még Ipkovich György (MSZP) polgármestersége alatt. 

A szombathelyi közgyűlés úgy döntött, hogy ideiglenes vizsgáló bizottságot állít fel. A bizottság az első ülésén nem jutott messzire, kedd délután pedig másodszor is összeültek a képviselők, hogy kibogozzák a szálakat.

Elsőként az hangozz el, hogy egy szakértői vélemény szerint 225 méter épült meg az 1850-ből. Csakhogy Putz Attila (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök, és amúgy a körzet képviselője szerint azt aligha lehet bicikliútnak nevezni, ahol nem csak kerékpározni lehet, hanem egyéb forgalom is van. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) szerint azonban ez az előírtnál magasabb rendű út, így a beruházó túl is teljesített.

Azt csak én teszem hozzá sepitiben, hogy még jó, hogy nem autópályát építettek magasabb rendű útként, mert akkor az bár, teljesen magasabb rendű, mint egy kerékpárút, biciklizni azon alig ha lehetne. 

Na de vissza a bizottsági ülésre, ahol a legfőbb kérdés az volt, hogyha 2018 októberében közgyűlés előtt kellett volna tárgyalni az alá nem írt szerződést, akkor azt kinek a mulasztásából nem tette meg a testület. A hivatal előkészítette a közgyűlésre mégsem került be. A papíron egyébként nem volt ott a korábban megszokott 3 alpolgármesteri aláírás sem. A jelenlévő Koczka Tibor (Pro Savaria) és Molnár Miklós azt mondták ennek a határozati javaslatnak az ő alpolgármesterségük alatt kellett volna bemenni a közgyűlésre, de ők nem látták. 

Illés és a szintén fideszes Takátsné Tenki Mária szerint a hivatal hibázhatott.

Ezt a jelenlévő jegyző visszautasította. Majd azt javasolta, hogy a következő ülésre megvizsgálják - ha egyáltalán van ilyen nyomonkövetés - hogy az előkészített határozat hol akadhatott el, és miért nem került be a közgyűlés elé.

Ekkor merült fel, hogy a következő bizottsági ülésre hívják meg Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), korábbi polgármester is. Erre hangzott el, hogy Puskás díszpolgár lesz, nem kellene bizottsági ülésekre citálni. Végül nem is szavazta meg ezt a javaslatot a testület. 

Az ülésen az is elhangzott, hogy a céggel szembeni követelem (vagyis a szerződésben foglalt követelés, vagyis az út megépítése) nem szűnt meg. Ha most a város a saját pénzén, 150 millió forintért megépíti az utat, akkor ezt a pénzt visszakövetelhetik a Horwat Investmenten. Kérdés persze, hogy a kft. hajlandó-e kifizetni a munkát. 

Az is elhangzott, hogy a városvezetés és a cég folyamatosan levelezett egymással, de hogy a városházán ki volt a címzett, ki vette át a leveleket, ki a felelős, azt senki sem tudta megmondani. 

A következő bizottsági ülésen ezt is meg fogják vizsgálni azzal együtt, hogy hogyan nem jutott el az előkészített határozati javaslat 2018-ban a jegyzői irodából a közgyűlés elé.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában: