Puskás Tivadar díszpolgár lesz, így már nem lehet felkérdezni a meg nem épült Zanati kerékpárút ügyében

Farkas Bazsi 2020-10-14 11:29:42
A bicikliút ügyében tegnap ismét ülésezett a bizottság. Egyelőre rejtély, hogy a hivatal által összeállított anyag 2018-ban miért nem került a közgyűlés elé.

Idén májusban jelentette be a szombathelyi városvezetés, hogy bíróság elé viszi azt a Horwat Investment Kft.-t mert 12 év alatt nem sikerült megépítenie a kerékpárutat Zanatig. 

Még 2008-ban egy alku köttetett a szombathelyi önkormányzat és a liechtensteini székhelyű Horwat Investment között. A közgyűlés belterületté vonta a cég tulajdonában álló városszéli földeket, cserébe pedig azt kérte, a cég építsen kerékpáros- és gyalogutat a Zanati városrész és a város között. Azóta húzódik a beruházás ügye. 

A közel két kilométerből alig 900 méter készült el. Ez is még Ipkovich György (MSZP) polgármestersége alatt. 

A szombathelyi közgyűlés úgy döntött, hogy ideiglenes vizsgáló bizottságot állít fel. A bizottság az első ülésén nem jutott messzire, kedd délután pedig másodszor is összeültek a képviselők, hogy kibogozzák a szálakat.

Elsőként az hangozz el, hogy egy szakértői vélemény szerint 225 méter épült meg az 1850-ből. Csakhogy Putz Attila (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök, és amúgy a körzet képviselője szerint azt aligha lehet bicikliútnak nevezni, ahol nem csak kerékpározni lehet, hanem egyéb forgalom is van. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) szerint azonban ez az előírtnál magasabb rendű út, így a beruházó túl is teljesített.

Azt csak én teszem hozzá sepitiben, hogy még jó, hogy nem autópályát építettek magasabb rendű útként, mert akkor az bár, teljesen magasabb rendű, mint egy kerékpárút, biciklizni azon alig ha lehetne. 

Na de vissza a bizottsági ülésre, ahol a legfőbb kérdés az volt, hogyha 2018 októberében közgyűlés előtt kellett volna tárgyalni az alá nem írt szerződést, akkor azt kinek a mulasztásából nem tette meg a testület. A hivatal előkészítette a közgyűlésre mégsem került be. A papíron egyébként nem volt ott a korábban megszokott 3 alpolgármesteri aláírás sem. A jelenlévő Koczka Tibor (Pro Savaria) és Molnár Miklós azt mondták ennek a határozati javaslatnak az ő alpolgármesterségük alatt kellett volna bemenni a közgyűlésre, de ők nem látták. 

Illés és a szintén fideszes Takátsné Tenki Mária szerint a hivatal hibázhatott.

Ezt a jelenlévő jegyző visszautasította. Majd azt javasolta, hogy a következő ülésre megvizsgálják - ha egyáltalán van ilyen nyomonkövetés - hogy az előkészített határozat hol akadhatott el, és miért nem került be a közgyűlés elé.

Ekkor merült fel, hogy a következő bizottsági ülésre hívják meg Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), korábbi polgármester is. Erre hangzott el, hogy Puskás díszpolgár lesz, nem kellene bizottsági ülésekre citálni. Végül nem is szavazta meg ezt a javaslatot a testület. 

Az ülésen az is elhangzott, hogy a céggel szembeni követelem (vagyis a szerződésben foglalt követelés, vagyis az út megépítése) nem szűnt meg. Ha most a város a saját pénzén, 150 millió forintért megépíti az utat, akkor ezt a pénzt visszakövetelhetik a Horwat Investmenten. Kérdés persze, hogy a kft. hajlandó-e kifizetni a munkát. 

Az is elhangzott, hogy a városvezetés és a cég folyamatosan levelezett egymással, de hogy a városházán ki volt a címzett, ki vette át a leveleket, ki a felelős, azt senki sem tudta megmondani. 

A következő bizottsági ülésen ezt is meg fogják vizsgálni azzal együtt, hogy hogyan nem jutott el az előkészített határozati javaslat 2018-ban a jegyzői irodából a közgyűlés elé.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.